Magnus Carlsen helpt Anand en Karpov

De WK tweekamp Anand – Topalov

Nadat Topalov het Linarestoernooi op zijn naam had gebracht spraken we het vermoeden uit dat Carlsen op de een of andere manier betrokken zou kunnen zijn bij de voorbereidingen van Anand voor zijn WK match tegen Topalov . Dit ondanks de vele ontkenningen na het spraakmakende interview van Anand in The Times of India. De naam van Nielsen, secondant van Anand, werd toen verward met Carlsen. Henrik Carlsen, de vader van Magnus, meldde destijds dat zijn zoon nu zijn eigen weg ging en er geen sprake was van samenwerking met Anand, de schaakvriend van zijn zoon. Uit de cryptische reactie van Carlsen zelf op zijn blog bleek dit toch niet helemaal zwart wit te zijn.

Magnus helpt zijn vriend Vishy

Op Chessbase staat een interview met Anand (2 delen) over zijn voorbereidingen voor de WK match. In The Times of India zijn artikelen verschenen en Aruna, de vrouw van Anand, heeft ook een aantal belangrijke vragen beantwoord. In het interview vertelt Anand dat Magnus contact met hem opnam na afloop van het Ambertoernooi in Nice. Magnus ging daarna enkele dagen naar Anand ( in Spanje) om met hem te ‘sparren’. (Bij Anand’s voorbereidingen voor Mexico en Bonn was Magnus ook al betrokken.)

Een dollende Anand in het interview: ‘Ik denk dat als Magnus mijn volgende uitdager wordt hij mij zeker weer komt helpen bij mijn voorbereidingen.’

Gààn met die Catalaan

Ook Gary Kasparov meldde zich bij Anand en via Skype onderhielden zij contacten. Peter Heine Nielsen, al jaren secondant van Anand, had hiervoor een lijst met vragen opgesteld die zij via Skype bespraken. Tijdens de tweekamp waren er ook contacten tussen Kasparov en Anand. Ook Vladimir Kramnik meldde zich bij Anand en wilde hem helpen. Tot slot ging Anish Giri in maart naar Anand om te ‘ trainen’. Magnus had vroeger ook een aantal malen bij Vishy getraind. In het Chessbase artikel wordt Anish de ‘baby grootmeester’ genoemd. Zijn ‘training’’ bij Anand verklaart deels ook zijn analyses bij de WK partijen die hij voor Chessbase verzorgde.

Toiletgate

Het samen optrekken van deze toppers zegt wel iets over de verhoudingen. Men wilde dus voorkomen dat Topalov wereldkampioen zou worden. En dit had alles te maken met de match Kramnik-Topalov (toiletgate!).

‘Karpov for President’

Afgelopen maandagavond was de officiële start van de campagne ‘ Karpov for President’. New York was uitgekozen voor deze gala-avond. De bedoeling van deze avond was om fondsen te werven voor de campagne van Karpov, die het in september wil opnemen tegen Illyumzhinov en president van de FIDE wil worden.

Start van de campagne, bron: www.karpov2010.org

Magnus Carlsen en Gary Kasparov waren meegereisd daar zij de kandidatuur van Karpov steunen. Kasparov had eigenlijk zelf ook wel een gooi naar het FIDE presidentschap willen doen maar hij realiseerde zich dat hij als ‘te controversieel’ te boek staat binnen de FIDE.

Magnus is het niet eens met de wijze waarop Kirsan Illyumzhinov, president van de FIDE ,steeds de regels aanpast voor de Grand Prix toernooien en het WK. Vorig jaar had hij zich om deze reden al eens terug getrokken uit een Grand Prix toernooi. Zijn vader heeft hierover vorig jaar uitvoerig bericht op zijn weblog. Hij hoopt nu dat onder Karpov, als hij president wordt, de zaken aanzienlijk zullen verbeteren bij de FIDE.

Kasparov heeft goede contacten in Amerika en de 19 jarige Magnus Carlsen is ‘hot’ daar hij door het verlies van Topalov tegen Anand nog steeds de eerste plaats bezet op de wereldranglijst en als de gedoodverfde uitdager wordt gezien.

Op de gala-avond werden ook plaatsen geveild om een partij schaak te mogen spelen gesecondeerd door Kasparov en Carlsen. Het hoogste bod dat werd uitgebracht was 10.500 dollar. Trefler en Weinstein speelde twee partijen ieder om beurten bijgestaan door Carlsen en Kasparov. Carlsen (en zijn partner) won beide partijen en Kasparov beende weg, zoals we zo vaak van hem gezien hebben als hij verloor. Gelukkig kwam hij snel daarna weer terug. Was het toneelspel of … Ook werd er simultaan snelschaak gespeeld.

De eerste consultatiepartij, bron: www.karpov2010.org/

De prijs van de couverts lag tussen de 250 en 500 dollar en er was veel belangstelling uit de Amerikaanse zakenwereld. Onder de aanwezigen waren ondermeer de legendarische Bill Lombardy, de drievoudig kampioen Lev Alburt en de dameskampioen uit 2003 Anna Hahn. Uit de zakenwereld waren o.m. aanwezig Bob Rice, Richard Conn, Rex Sinquefield, Alan Trefler, Maurice Sanchez, Peter Thiel, Roberto Danino, Boaz Weinstein en vele anderen. Carlsen zei in zijn speech :’ Er zijn hier meer gasten aanwezig dan bij de FIDE Grandprix in Astrakhan’.

GM Maurice Ashley was overgevlogen uit St. Louis waar momenteel het kampioenschap van Amerika wordt gespeeld. Hij is een uitstekend ceremoniemeester voor dit soort gelegenheden. Vanessa Thanos was de ‘veilingmeester’ deze avond en deed dat met verve. ‘Beautiful women enhance anything.’

Het werd voor Carlsen een succesvolle en onvergetelijke avond. In totaal bracht deze gala- avond rond de 125.000 dollar op voor de campagnekas van Karpov.

We zullen dit jaar nog meer verrast worden door de heren want zij praten niet alleen over de verkiezingscampagne, zij hebben nog andere activiteiten in petto. Anand is geholpen bij het WK en hij zal zeker ook (desgevraagd) iets terug willen doen.

Het beloofd een spannende verkiezingsstrijd te worden tussen Karpov en Illyumzhinov. Het is nog onduidelijk hoe de politieke kaarten precies liggen. Er heerst verdeeldheid binnen de Russische schaakbond en onduidelijk is wat het Kremlin zal doen,men moet nu uit twee Russen kiezen. Kasparov is geen vriend van het Kremlin en zo spelen er nog meer factoren. We zullen de verkiezingen met belangstelling blijven volgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.