Nederlands dagblad schaakrubriek 15 mei

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

De oplossing van de tweezet van de bekende componist E.Visserman , nr 2268 , moet u insturen voor Bank Holiday .

Probleem 2261: 1. Dc6!

Wit : Kh7, Dg1, Ta4, Tf5, Lh2, Pd8, Pf4, pi: c5, d6, e2, f7. Zwart: Ke4, Db7, Lb1, Pd4 , pi d7, e3, e5, h3, h5.

Probleem 2268

Iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeuren maar al vanaf de moederborst open ik met 1. e4 en als mijn tegenstander met wit hetzelfde doet knik ik hem dankbaar toe. Dies ben ik verheugd over het boek van Glenn Flear Open Games ,verschenen bij Everyman Chess ( www.everymanchess.com ) waarin deze grootmeester , vooral gericht op de clubschakers , nog weer eens al die heerlijke romantische openingen doorneemt en uitlegt : Het Italiaans , het Koningsgambiet , het gambiet van zeekapitein Evans , de Philidor en dat alles verteld door iemand die zichzelf een expert noemt van alles na 1…e5 . De voornaamste varianten , mooie partijen , kortom , genieten van alles waarvoor de huidige wereldtoppers wellicht de neus ophalen gezien ook de WK -Match. ( isbn 978-1-85744-630-2 )

Voor wie echter ambitieuzere bedoelingen heeft is er ook een nieuw boek van Everyman Chess : Danny Gormally , ook al een Engelse grootmeester , heeft met zijn boek Speel Schaak zoals de Profs de bedoeling het verschil in speelsterkte te verkleinen door een aantal practische tips over voorbereiding , studie en gebruik van de computer daarbij en zeker ook de wil om te winnen . Zelfs het gadeslaan van grootmeesters op You Tube , volgens Gormally DE website , kan daarbij helpen . Met veel anecdotes krijgen we inzicht in het denken van de moderne grootmeesters zodat we er zelf ook het een en ander van kunnen opsteken. Een bijzonder interessant boek ( isbn 978-1-85744-627-2 )

Er zijn tegenwoordig natuurlijk ontelbare websites waarop men het actuele schaakgebeuren kan volgen en bij de match om de wereldtitel nam dat aantal nog toe . Zelf vond ik de blog van Susan Polgar leuk om te volgen omdat zij, naast de analyses , ook nog vaak leuke verhaaltjes opdiste en er nog genoeg te zien was als de heren in Sofia nadachten. De organisatoren daar reageerden nogal paniekerig op allerlei randverschijnselen , de verontschuldigingen die zij rondstuurden deden soms wat Japans aan , het ontbrak er nog maar aan dat er eentje Hara Kiri pleegde na het uitvallen van de stroom bij de 5e partij.

Soms is de eerste klap inderdaad een daalder waard , het valt moeilijk uit te maken in hoeverre Anand nog vermoeid was door de reis die door die stinkvulkaan anders verliep dan gepland maar Viswanathan kwam in ieder geval sterk terug , zeker door de volgende fraaie excercitie : Anand – Topalov ( Catalaan )

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. g3 dxc 5. Lg2 Lb4+ Anders dan in de vorige partij 6. Ld2 a5 7. Dc2 Lxd2+ 8. Dxd2 c6 9. a4 b5 10. Pa3 Ld7 11. Pe5 Pd5 Tot hiertoe werd bijzonder snel gespeeld , kennelijk allemaal voorbereid op de hotelkamer met de secondanten. Hier komt ook wat psychologie om de hoek, bv even langer nadenken zodat het lijkt of je verrast bent door de zet van de ander terwijl je juist hier iets gemeens hebt bedacht. Pd5 belemmert trouwens de loper op g2. 12. e4 Pb4 13. 0-0 0-0 14. Tfd1 Le8 15. d5 Dd6 Een beetje riskant de dame hier te zetten. 16. Pg4 Dc5 17. Pe3 Langzamerhand komen er beslissende zetten. P8a6 18. bxa6 bxa4 19. Paxc4 Lxc6 20. Tac1 h6 Ook wereldkampioenen hebben soms een gaatje nodig .21. Pd6 Da7 22. Pg4 Tad8 23. Pxh6+! de lont in het kruitvat , nog weinig kans op remise gxh6 24.Dxh6 f6 Nu moet wit, een stuk achter , de beslissende zet vinden anders verliest hij en het lukt : 25. e5! Lxg2 Niet het beste ,beter Dg7 26. exf6 Txd6 27. Txd6 Le4 28. Txe6 Pd3 Ziet er nog dreigend uit maar simpel 29. Tc2 Dh7 Wanhoop 30. f7+ Dxf7 het enige 31. Txe4 Df5 32. Te7 1-0 mat is onvermijdelijk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.