Topalov haalt uit naar Anand, Anand blijft kalm

In de pers in India probeert Topalov zijn gram te halen en haalt uit naar Anand, die kalm blijft.

Hieronder, vrij vertaald, de berichtgeving in India.

Veselin Topalov : Anand zou niet trots mogen zijn op zijn K links

door: Amit Karmarkar

Viswanathan Anand, nummer vier op de wereldranglijst, behield op ongelofelijke wijze de ‘schaakkroon’ door nummer twee op de lijst, Veselin Topalov, twee weken geleden in Sofia te verslaan. Topalov, voormalig wereldkampioen en de heersende kampioen van Linares deelde zijn gedachten over Anand en de schaakwereld in een e-mail interview.

Hoe zwaar was de WK tweekamp tegen Anand?

Fysiek was de tweekamp niet zo zwaar. Twaalf partijen is niet veel en er waren voldoende rustdagen. Een knock-out toernooi is veel zwaarder. Mentaal was de druk erg hoog, maar het is ook waar dat topschakers aan druk gewend zijn.

Volgens sommige verslagen werd Anand bij de tweekamp geholpen door Kasparov, Kramnik en Carlsen. Wat is hierop uw commentaar?

Ik denk dat Anand niet trots hoeft te zijn op deze hulp. Vooral niet als het om de twee eerstgenoemde heren gaat. Ik draai nu 15 jaar mee in de wereldtop en herinner me nog als de dag van gisteren hoe Kasparov Anand jarenlang heeft behandeld. En zelfs voor de WK tweekamp in Bonn 2008 moest Anand het ontgelden door de arrogante uitlatingen van zijn opponent (Kramnik) in de pers. Ik zou nooit hulp aannemen van topschakers die mij jarenlang vernederd hebben, zelfs niet als die hulp gratis is. Maar Anand zit klaarblijkelijk anders in elkaar.

Denk je dat je voldoende erkenning hebt gekregen door geen remises te accepteren en met compromisloos en onderhoudend spel?

Ja, ik denk van wel. Sinds de Sofia regels uit 2005 (geen snelle remises accepteren) afkomstig van mijn manager, Silvio Danailov, zijn de resultaten zeer positief. Sponsors waarderen dit en er zijn veel nieuwe toernooien bijgekomen. De aandacht van de media voor het schaken is toegenomen en de prijzen zijn fors omhoog gegaan. Toen ik in 2005 de wereldtitel won kreeg ik 300.000 dollar en nu vijf jaar later krijgt Anand 1,5 miljoen dollar! Als dit niet voor zich spreekt!

Is Anand de meest complete speler?

Ja, dat kan niemand ontkennen. Hij is rapidwereldkampioen geweest, is zeer sterk in snelschaken en hij is een van de beste ‘blindspelers’ ter wereld.

Wat vind je van Anand?

Als je wereldkampioen bent draag je een grote verantwoordelijkheid. Hij moet met de FIDE gaan samenwerken om nieuwe sponsors aan te trekken. Maar Anand ontbeert een professioneel team en verzaakt bij het vinden van sponsors. India zou een schaakparadijs kunnen zijn, maar het feit dat hij sinds 2002 geen toernooi meer in India heeft gespeeld zegt genoeg. Het kan twee dingen betekenen: Of Anand houdt er niet van om in India te spelen of zijn team is niet in staat een toptoernooi in India te organiseren.

Anand reageert kalm, hieronder enkele uitspraken van hem.

Anand: Geen bijbedoelingen bij de hulp

door: Hari Hara Nandanan

Spiegelbeeld, foto: Fred Lucas

Er zijn geen geheime bijbedoelingen bij de hulp die ik heb gekregen van Kasparov of Carlsen.

Magnus is al lang een van mijn vrienden en hij gaf mij al steun voor het WK in Mexico. Het is ook niet zo dat hij me hielp om in de keuken te kijken bij de voorbereiding van een WK tweekamp omdat hij mogelijk mijn volgende uitdager wordt. Het is gewoon een vriendendienst.

Ook spreek ik tegen dat Kasparov op initiatief van Magnus Carslen aan boord is gekomen.

Ik wil niet ingaan op de insinuaties dat het een complot tegen Topalov was, maar ik ben er wel door geraakt. In 1978 kreeg Anatoli Karpov voor zijn WK tweekamp tegen Viktor Korchnoi op de Filippijnen niet alleen steun van het Kremlin maar ook van enkele voormalige wereldkampioenen! Maar dat was een geheel andere situatie omdat staatspolitiek toen een belangrijke rol speelde.

Kramnik had misschien een rekening te vereffenen met Topalov naar aanleiding van zijn tweekamp met hem in 2006. Kramnik werd toen beschuldigd dat hij op het toilet toegang had tot externe hulp. ‘Toiletgate’ was geboren en beheerst de schaakwereld nog tot op dit moment.

In ieder geval is een ding duidelijk, ik hoef niemand te helpen in 2012, maar in de verdere toekomst weet ik het nog niet.

Aruna, de vrouw van Anand, vond de bejegeningen van de Bulgaarse media ook niet altijd even plezierig zowel vóór als tijdens de tweekamp. Zij zochten overal iets achter.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.