De Volkskrant schaakrubriek 29 mei 2010

Website de Volkskrant

Amerikanen bieden voor tiebreakpartij op bedenktijd

Hoewel er zeker iets te wensen overblijft, kan het aanstaande NK-toernooi ermee door. Anish Giri verdedigt zijn vorig jaar behaalde titel, Loek van Wely waagt na drie jaar afwezigheid weer een kansje en Jan Smeets en Erwin L’Ami hopen te laten zien dat de samenwerking met Topalov weldadig voor hun speelkracht is geweest.

Op het ideale NK moeten we nog even wachten. Stellwagen vindt de scheikunde op dit moment belangrijker dan het schaken en tussen Tiviakov en de Nederlandse bond zal het waarschijnlijk nooit meer goed komen. Met Timman is zonder succes onderhandeld. Het toernooi begin op 10 juni op de High Tech Campus in Eindhoven.

In de Verenigde Staten lukte het wel het ideale deelnemersveld voor de nationale titelstrijd bijeen te krijgen. Alle vooraanstaande spelers waren aanwezig in Saint Louis, waar om een prijzenpot van 170 duizend dollar werd gespeeld. De Amerikanen profiteren dankbaar van de zegeningen, die zij ontvangen van Rex Sinquefield, een gefortuneerd zakenman in ruste.

De miljonair heeft zich voorgenomen van Saint Louis het centrum van het schaken in Amerika te maken. De World Chess Hall of Fame, nu nog gevestigd in Miami, zal verhuizen naar Saint Louis en mogelijk komt er ook een klein museum dat aan Bobby Fischer is gewijd. Sinquefield kocht vorig jaar op een veiling Fischers bibliotheek en andere schaakmemorabilia voor 50 duizend dollar.

In de finale van het toernooi in Saint Louis waagden de organisatoren een bijzonder experiment. Nadat Gata Kamsky en Yuri Shulman samen bovenaan waren geëindigd, moesten zij in het geheim een bod uitbrengen op de bedenktijd in hun alles beslissende tiebreakpartij. De hoogste bieder kreeg een uur bedenktijd, de laagste bieder speelde met de door hem opgeschreven tijd met zwart en had aan remise genoeg voor de eindzege.

Kamsky koos met 25 minuten een onverstandig laag bod en had in de beslissende partij grote problemen met de klok. Maar na vele bange momenten lukte het hem af te wikkelen naar een remisestand. Dat was voldoende voor de Amerikaanse titel, die hij in 1991 eerder behaalde.

De verliezer van het toernooi was Hikaru Nakamura. De hoogste ratinghouder haakte af na een nederlaag in de volgende partij.

Nakamura – Shulman

Saint Louis 2010

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Lb4 4. e5 c5 5. a3 Lxc3+ 6. bxc3 Da5 7. Ld2 Da4

Dit blijkt een goede openingskeus, want Nakamura had er bij zijn voorbereidingen geen rekening mee gehouden. Had hij dat wel gedaan, dan zou hij misschien de scherpste zet 8. Dg4 hebben gekozen.

8. Pf3 Pc6 9. h4

In deze variant moet wit steeds bereid zijn een pion te offeren. Zijn stukken krijgen de ruimte na 9 … cxd4 10. cxd4 Pxd4 11. Ld3.

9 … cxd4 10. cxd4 Pge7 11. h5 Pxd4 12. Ld3 h6 13. Kf1

Een kleine valstrik. Speelt zwart nu onnadenkend 13 … Pec6?, dan verliest hij na 14. Th4! een stuk.

13 … Pxf3 14. Dxf3 b6

Zwarts strategie is duidelijk. Na ruil van de lopers van de witte velden zal zijn paard sterker zijn dan wits zwartveldige loper.

15. Dg3 La6!

Gedwongen maar sterk. Zwart had geen tijd om pion g7 te verdedigen wegens het antwoord 16. Th4.

16. Dxg7 Lxd3+ 17. cxd3 Tg8 18. Dxh6 Dd4!

Een schitterend veld voor de dame. Misschien had wit nu 19. Tc1 Dxd3+ 20. Kg1 moeten spelen om de c-lijn niet aan zwart te gunnen.

19. Te1 Dxd3+ 20. Kg1 Tc8 21. Lg5

Dit is veel te optimistisch. Wit kon zich verdedigen met 21. De3. Zwart kan dan kiezen: akkoord gaan met een zetherhaling na 21 … Dh7 22. Dh6 Dd3 23. De3 of met weinig kans op succes op winst spelen in het eindspel na 21 … Dxe3 22. Lxe3 Th8.

21 … Df5! 22. f4

Ook 22. Lxe7 Kxe7 23. De3 Tc4 is geen genoegen voor wit, maar het was te prefereren boven de tekstzet.

22 … Tc2 23. Th2?

Hierna is het uit. Na 23. Df6 Dxf6 24. exf6 Pf5 kan wit vechten in slechte stand.

23 … Dd3 24. Df6

24 … Txg5! 25. Dxg5

Of 25. fxg5 Pf5 met beslissende aanval voor zwart.

25 … Dd4+ 26. Kh1 De3!

Wit geeft op.

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 04 juni 2010

    Mooie slotcombinatie.

    In het diagram ontbreekt echter een essentieel pionnetje op g2.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.