Schaakrubrieken 29 mei 2010

Hans Ree

In zijn rubriek’ Keihard spel in Moskou’ gaat hij in op de komende verkiezingen van de nieuwe FIDE president. Enkele citaten :

‘De steun van de Russische schaakbond telt zwaarder en daarover wordt een felle strijd gevoerd. Voor de buitenwereld begon het spel op 21 april, toen Arkady Dvorkovitsj, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Russische schaakbond, verklaarde dat de bond Iljoemzjinov steunde. Karpov reageerde furieus.’

‘Karpov had daarbij de steun van een andere belangrijke bestuurder, Alexander Bach, voorzitter van de Russische schaakbond.’

‘Even leek Karpov dit gevecht gewonnen te hebben, maar Dvorkovitsj liet het er niet bij zitten. Hij liet de bankrekening van de bond blokkeren en kaapte de website. Vorige week donderdag voltooide hij zijn coup door een particuliere veiligheidsdienst op de Centrale Schaakclub af te sturen. Die mannen zetten de vaste bewakers en ook Alexander Bach op straat en ze verzegelden de kantoorruimte van de bond.’

Hij behandelt de partij Peter Svidler – Boris Gelfand, Grand Prix Astrachan. Hieronder het slot van de partij.

Stelling na 28. d4

Wit gaat de lijnen in het centrum openen, waarna zijn aanval snel beslist. 28… Pe6, 29. e5 dxe5, 30. Dh7+ Kd8, 31. Df7 Zwart gaf het op.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Zhou Weiqi – Li Shilong, kampioenschap van China 2010.-

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Amerikanen bieden voor tiebreakpartij op bedenktijd’, de behandeling van de partijen Nakamura – Shulman (Saint Louis 2010) en het naspelen hiervan. klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’DE MEC-matches’ begint met:

‘Het Max Euwe Centrum (MEC) te Amsterdam viert dit hele jaar dat zijn naamgever precies 75 jaar geleden wereldkampioen werd. Daarom werden er twee weken geleden geleden vijf matches van onze meest talentvolle tieners tegen gerenommeerde grootmeesters georganiseerd. Natuurlijk als training maar de jeugd is zo goed dat er ook gewoon sprake is van een echte krachtmeting. Door de snelle ontwikkelingen in de schaaksport , het gebruik van de computer in de voorbereidende fase, wegen het leeftijdsverschil en de bijbehorende ervaring minder zwaar. Grootmeester Anish Girin (15) nam het op tegen de Engelsman Nigel Short, die in 1993 om de wereldtitel speelde tegen Gary Kasparov.

Vervolgens behandelt hij partijen van Giri tegen Short, Bok tegen Yasser Seirawan en Lisa Schut tegen Sebastian Siebrecht.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van O.Shane , met boeksprekingen en een analyse van de partij Kasparov – Anand klik hier.

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij twee vierzetten. De eerste is van 75 jaar geleden, het jaar waarin Euwe wereldkampioen werd. De tweede, een bewerking van de eerste, is uit 1962. Hieronder de twee vierzetten.

H. Hultberg, vierzet

W. Massman, vierzet

Max Pam

In zijn rubriek ‘Na Campo’s vertrek was de kas leeg’ gaat hij in op het overlijden van Campomanes.

Enkele citaten:

‘Tussen 1982 en 1995 is Campomanes voorzitter van de FIDE geweest, een positie die hij met veel handigheid en weinig integriteit heeft vervuld. Campo, zoals hij werd genoemd, was een echte ritselaar.’

‘De eerste keer dat ik Campo ontmoette was in 1978, toen hij in Baguio City de politiek beladen tweekamp tussen Karpov en Kortsjnoi werd gehouden. Baguio ligt hoog in de bergen en is de vakantieresidentie van de Filippijnse president. Campo liep daar rond als de loopjongen van Ferdinand Marcos, maar ondertussen hield hij wel goed zijn ogen open. Toen heeft hij geleerd hoe je met Russen moet omgaan.’

‘Toen Campo na dertien jaar vertrok, was de kas van de FIDE praktisch leeg. Hij had zichzelf op het laatste moment ook nog een gouden handdruk van 150.000 dollar en een pensioen van 200.000 dollar meegegeven.’

Hij behandelt de partijen Campomanes –Kaplan uit 1966 en Campomanes – Eriksen uit 1983. Tot slot laat hij een partijfragment zien uit een partij die ook werd gespeeld tijdens de Olympiade van 1966 in Havanna . Zie onder.

Campomanes – Cassidy

‘57. Pe8xg7?! (prachtig gspeeld, niet waar, maar Campo heeft niet goed gerekend. Winnend was Pc7!’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5181 voor beginners.

Wit aan zet zit er nog winst in?

Hans Ree , 25 mei 2010

Zijn e-column ‘ Schaaksonnetten van de volksdichter ’begint met :

Na het overlijden van Driek van Wissen keek ik weer eens in zijn eerste bundel, een verzameling schaaksonnetten.

De match Luteijn – Donner, een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten verzorgd door Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen met tekeningen van Fred Bakker. Zo staat het in de eerste druk uit 1976, maar in latere versies zijn de aardige tekeningen weggelaten.

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Christofoor Baljon –Hein Donner en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Ree , 28 mei 2010

Zijn e-column ‘ Amerikaanse fratsen ’ begint met :

Kijk, wie is daar bij het Amerikaanse kampioenschap in Saint Louis? Loek van Wely, in gesprek met Jennifer Shahade.

Bij het Corustoernooi in januari had hij aangekondigd om een sabbatical year te nemen, zonder serieuze schaaktoernooien. In Saint Louis deed hij mee aan een snelschaaktoernooi, wat natuurlijk niet zo erg serieus was, maar toch ook geen kleinìgheid, want de eerste prijs was 10.000 dollar. Die prijs werd gewonnen door Hikaru Nakamura.

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Khachiyan – Kamsky en het naspelen hiervan klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.