Zeven man bovenaan in Utrecht

Het Open Kampioenschap van Utrecht heeft een bijzondere eindstand gekregen. Maar liefst zeven man eindigden boven op 4½ punten, waardoor zij allemaal co-winnaar werden aan deze editie van het toernooi. Onder hen de aanwezige grootmeesters. De morele winnaar was wellicht Etienne Goudriaan die een goed toernooi speelde, maar in de slotstelling in zijn handjes mocht klappen dat eindspelspecialist Ulf Andersson er niet eens even voor ging zitten. De Zweed had een (gezonde) pion meer en in zijn goede tijden zou er hij er met geen haar op zijn hoofd over denken om zo’n voordelig eindspel remise te geven. Maar het lijkt er op dat Andersson zijn virtuositeit, misschien ook de energie kwijt is, om een dergelijke klus te klaren. Eerder bood hij ook al in twee partijen remise aan na niet al te veel zetten. Het komt wellicht niet in hem op zijn tegenstanders niet van het kaliber zijn dan de mensen waarmee hij zo’n dertig jaar geleden de degens kruiste. Nu ging de beker naar de hoogste ratinghouder, de Rus Ikonnikov. Naast Ikonnikov, die op weerstandspunten eerste werd, kwamen (in deze volgorde) Etienne Goudriaan, GM Bogdan Lalic, GM Ulf Andesson, Lars Ootes, GM Andrei Shchekachev en Yme Jan Jellema op de gedeeld eerste plaats. Van elk van de zeven spelers die samen de eerste plaats bezetten, heb ik een aardige overwinning geselecteerd.

en, een paar van de winnaars

Het leek me aardig om een aantal combinatoire wendingen, bijzondere zetten en vreselijke blunders aan de bezoekers van Schaaksite voor te schotelen in de vorm van een soort quiz. Hieronder kunt u uw tactische vaardigheid eens even oefenen:

Quizvraag 1

Hoe maakt wit gebruik van de tactiek in de stelling?

Quizvraag 2

Welke tussenzet had zwart in petto na 25. Lxg7?

Quizvraag 3

Zwart ging in deze stelling verder met 45… Th1. Hoe profiteerde wit daarvan? En wat zou er zijn gevolgd op 45… Th5?

Quizvraag 4

Hoe maakt zwart het karwei doeltreffend af?

Quizvraag 5

Hoe straft wit zwarts onvoorzichtigheid (15… h6?) af?

Quizvraag 6

Hoe maakt wit gebruik van de verzwakte zwarte koningsstelling?

Quizvraag 7

Hoe kan zwarts volgende zet (8… Te8? Na 8… Dxe2+ zou er weinig aan de hand zijn.) weerlegd worden?

Quizvraag 8

Hoe maakt wit dit snel en efficiënt uit?

Quizvraag 9

Hoe wordt het optimistische 30. h6 weerlegd?

Quizvraag 10

Waarom is 52… c3? een vreselijke blunder?

en, de oplossingen van de combinaties

U heeft natuurlijk ook de eindstanden aan kop te goed:

A-groep:

B-groep:

C-groep:

Alle informatie over het toernooi zelf, vooral de lezenswaardige stukjes van Rob van Aurich, treft u hier aan.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Hondekop 08 juni 2010

    Je had wel iets meer mogen vertellen over Lars Ootes! Het had niet veel gescheeld of hij had het toernooi gewoon ongedeeld gewonnen.

  2. Avatar
    HermanGrooten 08 juni 2010

    Volgens mij waren er wel meer die het toernooi ongedeeld hadden kunnen winnen. Overigens vond ik dat hij inderdaad goed speelde hier. Aan Lars Ootes heb ik trouwens ook de nodige aandacht geschonken in mijn artikel over het NK jeugd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.