Schaakrubrieken 5 juni 2010

INTRO

Verloting boek van Hans Ree

Nog een paar dagen en dan vindt de verloting plaats. Meld u snel aan als u nog mee wilt doen. Zeer velen zijn u al voorgegaan!

Schaakproblemen uit de negentiende eeuw

Door de lancering van ‘Histiorische Kranten’ van de Koninklijke Bibliotheek zijn we gestart met een nieuwe serie over n schaakproblemen uit In het Nieuws van de Dag uit 1876.

Een rijke bron van historische schaakinformatie is nu ontsloten voor ons.

Hans Ree

In zijn rubriek’ Wat een geluksvogel ’ gaat hij in op het geluk dat Anish Giri soms heeft. De rubriek begint als volgt:

‘Het was een mooie week voor het Nederlands schaak. Maandag won Loek van Wely het Chicago Open en een dag eerder won Anish Giri het Sigemantoernooi in Malmo. Dat laatste toernooi was maar klein, zes spelers, vijf ronden, maar de score van Giri was spectaculair : 4,5 uit 5, wat een duizelingwekkende prestatierating van 2920 betekende. Op de website Chessvibes las ik dat Giri op zijn Facebookpagina had geschreven dat zijn eiegn succes een goede stimulans was geweest voor Loek, omdat die door zelf ook een toernooi te winnen nog boven hem op de ratinglijst kon blijven. Was dat echt zo belangrijk, vroeg Chessvibes. Loek antwoordde :’Laten we zeggen dat het altijd goed is om Anish er zo lang mogelijk onder te houden.’

Hij behandelt de partij Tiger Hillarp Persson – Anish Giri , Malmo.

De schaakopgave deze week is een tweezet van Viktor Kitsjigin uit 2006. Zie hieronder.

Wit geeft mat in 2 zetten

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Concurrenten houden elkaar scherp in de gaten’, de behandeling van de partijen Hillarp Persson – Giri (Malmo 2010) en Kacheishvili – Van Wely (Chicago 2010) en het naspelen hiervan. klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Pers- en andere berichten’ begint met:

‘De KNSB bracht trots het volgende persbericht uit: ‘Het Nederlands Kampioenschap schaken zal dit jaar van 10-20 juni plaatsvinden op de High Tech Campus te Eindhoven.

Een goed bericht want een passende locatie is belangrijk. Het Brainport Eindhoven is op kleinere schaal te vergelijken met Silicon Valley in Amerika: een succesvolle regio op het gebied van de Een goed bericht want een passende locatie is belangrijk. Het Brainport Eindhoven is op kleinere schaal te vergelijken met Silicon Valley in Amerika: een succesvolle regio op het gebied van de ontwikkeling van hightech producten. Zowel in de schaaksport als bij de ontwikkeling in technologie moet met denkkracht en flexibiliteit worden geopereerd en de resultaten hebben in beide disciplines een wereldwijde uitstraling.’

‘Het persbericht gaf nog een extra touch: ‘Dit NK is het sterkste dat ooit gehouden is’. De onderbouwing daarvan ligt in de gemiddelde Elo-rating van alle tien deelnemers :2581!’

Vervolgens behandelt hij de partij van Giri tegen Grandelius .

Tot slot presenteert hij een partijstand uit het slot van de laatste partij van de WK tweekamp tussen Anand en Topalov. Een oplettende lezer had een reactie over het verloop van de eindfase ingestuurd.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van J. Keesnink , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Topalov en Anand uit 2008klik hier

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij de partij Giri – Grandelius (Malmö 2010). ‘De jonge Nederlandse kampioen Giri heeft opnieuw een prestatie van formaat neergezet. In Zweden won hij met 4,5 punt uit vijf partijen het achttiende Sigeman & Co grootmeestertoernooi.

Tot slot presenteert hij een partijstand. Zie hieronder.

Opgave 801 Hoe wint wit?

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5187 voor gevorderden.

Zwart heeft iets leuks, en dat is?

Hans Ree , 4 juni 2010

Zijn e-column ‘ Duizelingwekkende voorbereiding ’ begint met :

‘In 2008 werd de match om het wereldkampioenschap tussen Anand en Vladimir Kramnik in feite beslist door één nieuwe zet en de perfecte manier waarop het team van Anand de consquenties van die zet had bestudeerd.

In een toch al scherpe variant van de Meranerverdediging verscherpte Anand toen de strijd nog verder met het pionoffer 14…Lb7.

Formeel was het geen nieuwtje, het was al eerder voorgekomen. Maar op hoog niveau had niemand het serieus genomen, en daar ging het om. Anand won er tegen Kramnik twee keer mee, met zwart. Wie in een match van 12 partijen op dat niveau twee keer verliest met wit, zoals Kramnik deed, is kansloos.’

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Loek van Wely – Michael Mulyar (Chicago Open 2010 en het naspelen hiervan klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.