Dag 1: De kop is eraf!

Het NK in Eindhoven is vandaag begonnen. In de prachtige entourage van de gloednieuwe en prachtig geoutilleerde conferentiezaal van het Brainpark Eindhoven vlogen de spelers elkaar in de eerste ronde al direct in de haren. Er vielen al meteen een paar beslissingen, waarbij de meest opvallende overwinning die van de 15-jarige Benjamin Bok op GM Dimitri Reinderman was. In een Franse partij gaf onze prominente medewerker twee lopers voor twee paarden, maar dat was volgens Benjamin beide keren fout. Zoals het ging won wit via een combinatie twee pionnen en daarmee was het gedaan met de grootmeester.

Benjamin Bok (Foto Jos Sutmuller)

Zijn ‘maatje’ Robin van Kampen, had een comfortabel middenspel tegen Friso Nijboer maar liet een tactische grap toe waarna hij vrijwel direct kon opgeven. De andere partijen eindigden, bepaald niet zonder strijd in remise. Loek van Wely slaagde er niet in de defensie van Erwin l‘ Ami te breken, hoewel hij ergens goed gestaan leek te hebben. Jan Smeets had wat problemen tegen de veel jongere Wouter Spoelman die een voordelig zware stukkeneindspel in handen had. Uit respect voor zijn coach (die hem gaat begeleiden op het WK-jeugd binnenkort) vond Wouter remise met zwart ook een goed resultaat. De meest vreemde partij was die tussen Anish Giri en Sipke Ernst. De zwartspeler leek onder de voet gelopen te worden, maar hij wist nog even op de been te blijven door een kwaliteit in te leveren. Dat had hem niet mogen redden maar, door slordig spel van onze nationale kampioen, slaagde Ernst op inventieve wijze het vege lijf te redden.

Bij de dames leverde Zhaoqin Peng tegen Caroline Slingerland een modelpartij hoe een minderheidsaanval gespeeld moet worden. Anne Haast kwam met zwart wat beter te staan tegen de meisjeskampioene van Nederland Marieke Dirksen. Na een slordigheidje ontstond er een eindspel dat zij niet had mogen winnen, maar wel deed, nadat Marieke te actief wilde worden en daar materiaal voor inleverde.

Het resterende toreneindspel speelde Anne onberispelijk naar winst. Een spektakelstuk werd opgevoerd in de partij tussen Bianca Muhren en Tea Lanchava. Laatstgenoemde kwam goed uit de opening en had ergens in het middenspel de partij naar zich toe kon trekken. Maar na een rekenfout kwam wit er zonder schade uit, waarna de partij bij correct spel in remise had moeten eindigen. Maar toen blunderde de zwartspeelster een stuk weg en kreeg zij een nul te slikken.

Een aantal partijen zijn van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen. Die treft u hieronder aan:

De mooiste zet van de dag

De partij tussen Anish Giri en Sipke Ernst mondde na de opening al snel uit in een middenspel zonder dames, waarin zwart zich in korte tijd voor grote problemen gesteld zag. Ernst zag zich genoodzaakt een kwaliteit tegen een pion te geven maar toen de witte torens de stelling binnenkwamen leek de partij in een snelle overwinning voor de kampioen van vorig jaar uit te lopen. Op wonderbaarlijke wijze slaagde Ernst erin een half punt uit het vuur te slepen.

Anish Giri – Sipke Ernst

Stelling na 29. Txh5 Giri vertelde me na afloop dat hij dacht dat de partij hier bijna voorbij was. Hij heeft het zwarte tegenspel eruit gehaald en de zwarte pionnen staan op de nominatie om te vallen. Hij blijkt echter niet ver genoeg gekeken te hebben. Ernst komt nu met een wonderbaarlijke manoeuvre die hem wonder boven wonder uit deze netelige situatie weet te redden. 29… Pe5 30. Te7 Pd3!! Na deze paardzet is zwart terug in de partij. Via veld c5 kan het paard alle belangrijke witte pionnen aanvallen (die vrijwel allemaal op paardsprong afstand staan). Het bleek later voldoende voor remise.

De blooper van de dag

De zwartspeelster in het volgende fragment heeft vanuit de opening voordeel weten te behalen en hoewel zij verzuimd heeft dat al eerder om te zetten in wat tastbare resultaten, gaat het allemaal nog wel. In de tijdnood van Bianca grijpt Lanchava echter vreselijk mis.

Bianca Muhren – Tea Lanchava

38… Pe2+?? Een enorme blunder die al het goede werk van daarvoor te niet doet. De enige zet was nu 38… e5 hoewel 39. Db8+ Lf8 40. Pxh7 al beter is voor wit.] 39. Txe2! Ta1+ Nu verliest [39… Txe2 na 40. Dxf7+ Kh8 41. De8+] 40. Te1 en wit had een stuk meer.

Ronde 1, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 1, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  thysse 12 juni 2010

  "Tea Tea" geeft reminescenties aan The Mad Hatter uit Alice in Wonderland ("It’s always tea time!"), maar is mogelijk toch niet zo bedoeld. De echte fout (nou ja, 1 van de vele) lijkt me overigens een zet eerder Dxc4??

 2. Avatar
  HermanGrooten 12 juni 2010

  Ik heb Tea Tea vervangen door Tea Lanchava, zoals ook de bedoeling was. Een zet eerder … Dxc4 was bepaald niet de meest handige, maar zwart staat niet op slag verloren. Dat is wel het geval na … Pe2+, vandaar dat ik dat moment gekozen heb.

 3. Avatar
  AbScheel 13 juni 2010

  Herman Grooten tijdens het commentaar in de eerste ronde (foto: Ab Scheel)

 4. Avatar
  thysse 13 juni 2010

  Gezien de vele fouten, vond ik B.Muhren-Lanchava eerlijk gezegd niet zo’n geweldige partij. Bok-Reinderman beviel me beter en ik dacht Benjamins trainers tevredener zouden zijn…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.