Dag 4: Zes dames en twee heren

Vandaag stond alles in het teken van de voetbalwedstrijd Nederland – Denemarken (2-0!). Het aanvangstijdstip van de vierde ronde van de dames werd zelfs met twee uur verschoven zodat het publiek toch naar het schaken kon komen. De zaal was echter toch een stuk leger dan normaal. De dames spelen een dubbelrondige zeskamp waardoor zij vandaag aan de vierde ronde moesten beginnen. De heren mochten een dag rust nemen vanwege hun enkelvoudige tienkamp. Niet allemaal trouwens, want Loek van Wely en Robin van Kampen togen toch naar de zaal om hun inhaalpartij van zaterdag nog af te werken. Van Wely bleek voor zijn club uit Porz te moeten spelen en dat was kennelijk zo belangrijk dat er een ronde uit het NK voor verschoven mocht worden. Dat hij daarvoor toestemming kreeg, heeft mij wel wat verbaasd, gezien het incident met Tiviakov van vorig jaar. Overigens lijkt Loek niet in goede doen. Hij kwam wat minder te staan (logisch als je zwart hebt), maar vaak weet hij er nog wat van te maken. Van Kampen bleek echter zeer geconcentreerd de controle over de stelling houden, waardoor de grootmeester in de verste verten niet aan een overwinning mocht denken. Hij moest zelfs voortdurend oppassen om niet in het nadeel te geraken. Een keurig halfje van Robin dus.

Robin van Kampen(Foto Jos Sutmuller)

Bij de dames stond het topduel Peng – Lanchava op het programma, waarbij de dames elkaar flink in de haren vlogen. Beide speelsters zetten de partij zeer ambitieus op en aanvankelijk leek wit goed te staan. Maar met origineel spel kwam Lanchava gevaarlijk opzetten. Toen zij echter haar dame buitenspel zette, ging het toch snel bergafwaarts. Met een paar rake klappen maakte Peng het karwei keurig af, waardoor de titel haar nauwelijks meer kan ontgaan. Een ander interessante confrontatie was die tussen Anne Haast en Bianca Muhren. In een Svesnikov kwam wit wat beter te staan, maar Bianca kon eenvoudig naar remise afwikkelen. Zij maakte het zichzelf nog lastig (ze kwam een pion achter in een dubbel toreneindspel) maar uiteindelijk bereikte ze toch een comfortabel halfje.

De strijd om de rode lantaarn bleef voorlopig onbeslist want Caroline Slingerland en Marieke Dirksen hielden elkaar keurig in evenwicht.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen. Vandaag worden zij in één diagram verenigd.

De blooper én de mooiste zet van de dag

Zhaoqin Peng – Tea Lanchava

In een enerverend duel is een hyperscherpe stelling ontstaan waarin van alles mogelijk is. Wit heeft zojuist 29. h3-h4 gespeeld, waarmee zij de zwarte toren aanvalt. U mag zelf even actief meedoen. Hoe antwoordt zwart als beste?

a) 29… Tf6

b) 29… Tg5

Nu zwart het vreselijk fout heeft gedaan, slaat wit zijn slag. Hoe profiteert u met wit van deze blunder?

Inhaalpartij, NK algemeen:

Van Kampen – Van Wely

Ronde 4, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.