Schaakbestuurder en voetbalprofeet

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er een nieuw voetbalboek is uitgegeven dat de afgelopen weken veel aandacht heeft gekregen. Hieronder de informatie van de uitgever.

2010 – Zo werden wij wereldkampioen

Dit is het eerste boek dat volledig inzicht geeft hoe Oranje het WK in Zuid-Afrika won.

Bron: Uitgeverij Carrera

De beelden van het Nederlandse volk dat uitbundig feest vierde, gingen de hele wereld over. Honderdduizenden Oranjefans kwamen op 15 juli 2010 bijeen in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam om het Nederlands elftal, dat vier dagen eerder het WK in Zuid-Afrika had gewonnen, te huldigen. Nooit eerder vierde Nederland een zo groot, zo gezamenlijk feest. Nederland, dat in het begin van de 21ste eeuw verdeeld was geraakt door de toen heersende economische- en gezagscrisis, politieke tegenstellingen en onderling wantrouwen, stond door de winst van het wk weer op de wereldkaart. Het totaalvoetbal had eindelijk gewonnen van de individuele som der talenten.

In 2010 – Zo werden wij wereldkampioen reconstrueert Patrick Bernhart de wijze waarop Nederland het WK in 2010 won. Hij beschrijft de vertwijfeling, de verrassingen en de onmetelijke vreugde. Het boek ademt een verlangen naar dat schijnbaar onbereikbare doel, het gaat in op de achtergronden van de spelers en op typische verschijnselen als bijgeloof, voetbalvrouwen en voetbalhumor. Het schetst een beeld van de tegenstanders van Oranje en van de verwikkelingen in de selectie. De lezer beleeft het WK als volwaardig lid van het team, als medegast van het hotel, als vlieg op de muur in de kleedkamer.

Voor dit boek heeft Patrick Bernhart uitgebreid research gedaan naar het antwoord op de vraag waarom het Nederland in 2010 wel lukte om wereldkampioen te worden. Hij gaat in op de rol van hoofdrolspelers als Bert van Marwijk, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Morten Olsen, Cristiano Ronaldo, Johan Cruijff, Carice van Houten, Yolanthe Cabau van Kasbergen en Gordon. Welke rol speelden zij bij dit onwaarschijnlijke succes, dat commentator Jack van Gelder na het laatste fluitsignaal de uitspraak ontlokte: ‘De kleinkinderen van Johan, Marco’s zonen, de boys van Bert: wij hebben het eindelijk gedaan.’

Aandacht in de media

Naast veel positieve reacties in de dag- en weekbladen was er ook aandacht van radio en TV. Een leuk interview in KRO’s Goedemorgen Nederland met Arie Boomsma, ja die uit de Linda! Klik hier. En zo waren er nog meer optredens zoals bij BNR Nieuwsradio.

Dat Patrick Bernhart ook een passie heeft voor schaken en hij ook schaakbestuurder is kwam nergens aan de orde. De promotie en de verkoop van het voetbalboek stond voorop.

Wie is Patrick Bernhart? ( Foto: Uitgeverij Carrera)

In de Tros nieuwsshow van afgelopen zaterdag was de vraag : wie is die Patrick Bernhart ? Was het misschien een pseudoniem van de bekende schrijver over voetbal, Auke Kok? De opzet van het boek en de stijl leken er veel op.

Klik hier voor het zeer leuke item in deze Tros Nieuwsshow!

Patrick Bernhart heeft academische opleidingen gevolgd aan de Rijksuniversiteit van Leiden , de Eberhard-Karls universiteit in Tubingen en aan de London Business School. Hij heeft een aantal jaren bij een advocatenfirma gewerkt en daarna in de uitgeverswereld.

Nieuw bestuurslid KNSB

Eind vorig jaar werd Patrick Bernhart benoemd tot bestuurslid van de KNSB met de portefeuille sponsorbeleid. Vroeger was hij lid van de Schaakvereniging Hilligersberg uit Rotterdam. Deze vereniging is enkele jaren geleden gefuseerd met twee andere Rotterdamse schaakverenigingen en is verder gegaan onder de naam Schaakvereniging Erasmus.

Naast schaken is hij o.m. geïnteresseerd in reizen, schrijven, media en politiek.

Wij verwachten veel van deze nieuwe schaakbestuurder met sponsoring in zijn portefeuille en zien met belangstelling uit naar zijn ‘preconstructie’ van de WK tweekamp waarin de tweede Nederlander wereldkampioen schaken wordt!.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.