Dag 5: De emotiemeter bij Van Wely

Loek van Wely zat vandaag met allemaal draden en censoren vast omdat hij bereid was gevonden om mee te doen aan experiment van het Holst Centre waarin emoties tijdens de partij gemeten konden worden. Op een gegeven moment gaf de grafiek een flinke piek in de curve te zien omdat Loek erg kwaad was geworden. Zijn tegenstander Benjamin Bok had de opening aangegrepen om een variant te spelen waarin hij een geforceerde zetherhaling kon afdwingen. Van Wely was daar niet over te spreken omdat hij vond dat de Benjamin (die een wildcard heeft gekregen om ervaring op te doen) de strijd met hem had moeten aangaan. Enerzijds heeft de meervoudige kampioen daar een punt, anderzijds vind ik ook dat de sterkere speler dan maar moet zorgen dat niet “Jan en alleman” zomaar remise tegen hem kan forceren.

Overigens kwamen die zetherhalingen wel heel vaak op het bord omdat geen van beide spelers claimde. Benjamin bood remise aan, maar dat werd pertinent geweigerd door Loek. Pas toen het absurd begon te worden, claimde Benjamin eindelijk. Het hoe en waarom kunt u lezen op de toernooisite .

Jan Smeets (Foto Jos Sutmuller)

Aan kop versloeg Jan Smeets op knappe wijze Friso Nijboer in een bijzonder ingewikkelde partij. Wouter Spoelman vond zijn Waterloo door een wat ondoordacht zetje in de opening tegen Giri. Die profiteerde handig met een fraaie zet (zie verderop).

Bij de dames pakte Zhaoqin Peng haar vijfde opeenvolgende zege. Ditmaal was Marieke Dirksen niet in staat om haar te stoppen. Omdat Tea Lanchava een halfje moest toelaten tegen Anne Haast en bij Bianca Muhren de grote vorm lijkt te ontbreken (zij kwam goed weg met remise tegen Caroline Slingerland), wordt Peng in een zetel naar de titel gebracht door de concurrentie.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

Wouter Spoelman – Anish Giri

Na een wat mislukte opening heeft wit materiaal geofferd in een poging compensatie te creëren. In de diagramstelling lijkt hij daarin aardig geslaagd want veld d6 lonkt voor het paard. De zwartspeler haalde hem met een schitterende combinatie uit de illusie: 15… Pxe5!! Een fraaie combinatie waarmee zwart het witte centrum in een klap vernietigd. Na 16. dxe5 volgde er 16… Dd4+ 17. Pe3 Dxe5 18. Lxf8 Txf8 en zwart stond nagenoeg op winst.

De blooper van de dag
Bianca Muhren – Caroline Slingerland

Wit heeft een mooi loperpaar, maar moet nog wel de ontwikkeling voltooien. Ondertussen heeft zwart haar cavalerie in de richting van de witte koning gedirigeerd. Het is dan altijd oppassen geblazen, vandaar dat Bianca de volgende logische zet speelde: 22. De1? Zij wil graag … Dd8-h4 voorkomen, maar het gevolg is dat zij die zet nu juist over zich heenkrijgt omdat zij een kleinigheidje heeft overzien. Na 22. Dd4+ heeft wit het betere van het spel. Caroline antwoordde zeer accuraat met 22… Lxd5! 23. exd5 Te8 24. Dd2 Dh4 25. Dd4+ Kg8 26. Lf4 en na al deze geforceerde zetten met 26… Pxh2!

Typisch zo’n "oeps"-geval. De witte stelling bleek hopeloos verloren te zijn na deze inslag. De partij eindigde overigens in remise.

Ronde 4, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 5, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    thysse 16 juni 2010

    "censoren"?! Dat waren zeker KNSB-bestuurders? :/

    Het algehele niveau van het NK valt me niet mee.

    Wel een mooie foto van Anne.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.