Dag 6: Giri haalt Smeets bij

Een beetje matte ronde vandaag die toch enkele beslissingen kende. Het topduel tussen Loek van Wely en Jan Smeets eindigde in een bloedeloze remise, hoewel het er na de opening veelbelovend uitzag. In scherpe Slavische variant raakte de muziek snel uit de stelling. De “jonkies”, Robin van Kampen en Benjamin Bok gingen er onderdoor bij respectievelijk Erwin l’Ami en Anish Giri. Laatstgenoemde is natuurlijk ook een “jonkie”, maar wel van een ander kaliber. Met zijn overwinning heeft hij Smeets achterhaald op de eerste plaats.

Bij de dames begint iedereen al “10, 10” te roepen en daar zal Zhaoqin Peng zeker ook op uit zijn. Ze won alweer de zesde partij op rij, ditmaal van Caroline Slingerland die geen antwoord had op de verrassende Aljechinverdediging. Lanchava raakte verder achterop door haar veelbelovende stelling tegen Bianca Muhren niet te winnen. Anne Haast doet het zeer verdienstelijk en vandaag liet zij haar tanden zien met een vlotte aanvalspartij tegen Marieke Dirksen.

Anne Haast (Foto Jos Sutmuller)

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

Anne Haast staat bekend om haar aanvalskunsten. Ze heeft haar tegenstan

der, Marieke Dirksen, in een variantje weten te lokken, waarbij die een aanval over zich heen krijgt. In de volgende diagramstelling staat wit twee pionnen achter, maar zwart is flink achtergebleven in ontwikkeling.

Anne Haast – Marieke Dirksen

Anne speelde hier 16. Lb5! waarmee zij een stuk offert dat gebaseerd op het afruilen van zwarts belangrijkste verdediger. 16… Dxd2 Ook zonder aanname van het stuk redt zwart het niet. Bijvoorbeeld 16… Tc8 17. Tbc1 Tc5 18. Le3 Txb5 19. Lxd4 Txb3 20. axb3 is ook uit. 17. Lxd7+ Kxd7 18. Tbc1 Tc8? Na deze zet gaat het hard. Hardnekkiger was een koningszet, hoewel zwart dat vermoedelijk ook niet overleeft. Zowel op 18… Kd8 als op 18… Ke8 19. Dc4 f6 20. Dc6+ Kf7 21. Dxa8 met een winststelling. 19. Dh3+! Met deze elegante dameswitch rondt wit het karwei af. 19… e6 20. dxe6+ fxe6 Ook na 20… Kd8 21. e7+ Lxe7 volgt mat met 22. Txc8#. 21. Dxe6+ Kd8 22. De8# 1-0

De “blooper” van de dag

Eigenlijk is “blooper” geen goede term voor de fraaiheid van wat u hieronder voorgeschoteld krijgt. Giri heeft een aanvalsstelling opgebouwd tegen Bok, die zich op inventieve wijze probeert te verdedigen. Op de 32ste zet mist onze nationale kampioen een zeer verborgen maar des te fraaie winst. Om het in Fritztermen uit te drukken: de gespeelde zet is ongeveer +1.00, de andere gaat richting +13:00 voor wit, een groot verschil. Mensen aan de zijlijn hebben altijd gemakkelijk praten, vooral als ze de computerprogramma’s dat allemaal laten uitrekenen. Ik wil u dit fraais echter allemaal niet ontnemen.

Anish Giri – Benjamin Bok

32. Pxc6? Giri verzuimt om de partij in stijl af te maken. De winst voor wit is bepaald niet eenvoudig te vinden, maar wel heel fraai. Hoe zit dat dan? 32. Le6+ Kg7

33. Td3!! Een geweldige zet, waarmee de zware stukken op volle kracht werken. Er valt niets te doen tegen een invasie over de h-lijn. 33… Pxd4 zou nu tot een geforceerd mat leiden met 34. Th3 Dxe6 35. Tc7+ Td7 36. Dh8+ Kf7 37. Th7# evenals 33… Th8 34. Pf5+ gxf5 35. Tg3+ Kf8 36. Dxh8#. In de partij won Giri ook, maar daar bleek het allemaal verre van eenvoudig te zijn.

Ronde 5, NK algemeen:

en

Ronde 6, NK vrouwen:

en

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    thysse 17 juni 2010

    Idd heel mooi afgemaakt door Anne, maar was Marieke niet ff de "Gouden Regels" en "Opening voltooien" vergeten?! [stap 2/3] Het lijkt me ook niet slim Haastje zoveel taktische kansen te geven…

    Anish is echt een giga-talent, gewoon genieten met Giri!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.