Dag 7: snelle remises en marathonzittingen

Op deze dag mocht ik voor het publiek bij het NK het commentaar verzorgen. Zoals gebruikelijk begint dat een uur nadat de ronde begint. Toen ik de trap opliep naar de commentaarzaal zag ik dat de deur nog gesloten was. Het was alsof de organisatoren een vooruitziende blik hadden, want op dat moment zag het er al naar uit dat het een bloedeloze ronde ging worden. Even daarna mochten de mensen toch naar binnen, maar ik had de partij tussen Smeets en Giri nog niet op het demonstratiebord gezet of de heren besloten na een luttel aantal zetjes dat de werkdag er weer opzat. De Russische verdediging blijkt toch moeilijk te kraken te zijn. Ik had op verzoek van enkele mensen de partij Nijboer – Van Wely willen doen, toen ook daar de muziek snel uit de stelling verdween. Ondanks het verlies van een pionnetje maakte Van Wely op comfortabele wijze remise door de ongelijke lopers die er overbleven. Dan maar gekeken naar Spoelman – l’Ami. Dat leek even wat te worden, maar ook hier kwam er een bijna niet te vermijden afwikkeling naar een dubbeltoreneindspel waarin wit tijdelijk een pionnetje meer had. Toen de pion weer heroverd werd door l ‘Ami en er ook een stel torens afging, werd de vrede ook getekend. Hetzelfde gebeurde in de partij tussen Reinderman en Van Kampen, die misschien nog wel de meest interessante was van de middag. Reinderman miste een grote kans op voordeel (hij had een stelling met louter zware stukken moeten gaan spelen), en even later bleek ook hier voor beide spelers geen mogelijkheid te bestaan om er iets van te maken: remise dus.

Alleen Sipke Ernst rechtte de rug in een stelling tegen Benjamin Bok die hem nauwelijks kansen bood op iets meer dan een halfje. Maar helaas begon de plaatselijke held wat kleine foutjes op te stapelen en op een gegeven moment belandde hij in een dame-eindspel dat steeds onaangenamer werd voor hem. Toen hij ook daar de fout inging, kwam het punt toch nog in handen van Sipke die daarmee er als enige met een vol punt vandoor ging.

Bij de dames was Anne Haast de eerste die Zhaoqin Peng een half puntje wist te ontfutselen. Met zwart nog wel, wist zij de stelling snel te egaliseren waardoor Peng al vroegtijdig haar winstpogingen staakte.

De andere dames gingen er gelukkig wel voor zitten. Tea Lanchava was bepaald niet tevreden over haar spel, maar zij kwam toch snel goed te staan tegen Caroline Slingerland. Zij rondde de partij af in de stijl waar zij om bekend staat. Ondertussen waren Marieke Dirksen en Bianca Muhren begonnen aan een marathonzitting. Bianca kwam langzaam maar zeker bezig te staan en wikkelde af naar een toreneindspel. Hoe dat afliep, kunt u verderop lezen.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

Caroline Slingerland – Tea Lanchava

40… Lxh3! Lanchava bekritiseert ook hier haar eigen zet, maar ditmaal is ze te streng voor zichzelf. Op de site van de schaakbond zegt ze hier zelf over: “Mijn 40.. Lxh3 was ook niet helemaal duidelijk.” Maar het is gewoon de sterkste zet. De witte koning wordt in het vervolg een doelwit. 41. gxh3 Txh3+ 42. Ph2 Ld4 43. Dg2 Dit maakt het erger, maar er was geen uitweg meer. Maar ook na 43. Df1 f3 44. Tc2 f2 wint zwart eenvoudig. 43… f3 44. Lxf3 Thxf3 45. Te6 Dh5 46. Te8 Le5 47. Txf8+ Txf8 48. Te2 Lxh2 49. Dxh2 0-1

Bianca Muhren (Foto Jos Sutmuller)

De "blooper” van de dag

Sinds ik deze rubriek heb geopend, doen de spelers hard hun best om ernstige fouten te vermijden. Het was weer een lastige zoektocht naar iets ´aardigs´ voor het publiek. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een stukje eindspeltechniek.

Marieke Dirksen – Bianca Muhren

Bianca heeft het middenspel uitstekend gespeeld. Haar positionele voordeel leverde haar de winst van twee pionnen op. Naast het voordeel van het sterke paard tegen de slechte loper leek de winst een kwestie van tijd. Helaas was zij iets te gemakzuchtig, want zij wikkelde af naar het toreneindspel in de diagramstelling. Volgens de "tablebases" is dit eindspel echter remise! Dat zit hem vooral in de ongelukkige positie van de zwarte toren.

50. Tf6? Maar achter het bord blijkt zoiets toch altijd heel lastig te zijn. Marieke neemt een verkeerde beslissing. Op deze manier komt de zwarte koning met tempo in de buurt van zijn pionnen. Marieke heeft gedacht dat zij de koning over de f-lijn moest afsnijden. Het meest voor de hand ligt 50. Kg3! omdat zwart na 50… Th4 51. Ta6 absoluut geen vorderingen te maken. 50… Ke5 51. Tf8 Th4 52. Kg3 Ke6 53. Tf1 Ke7 54. Tf5 Ta4 55. Tf1 h5 De stelling is nu weer gewonnen voor zwart, want zij heeft de pionnen in beweging weten te krijgen. 56. Tf5 Tg4+? Maar opnieuw tast Bianca mis. Met 56… h4+ 57. Kh3 Ta3+ 58. Kh2 Tg3 was het (volgens de tablebases) de enige manier om de partij te winnen, bijvoorbeeld: 59. Kh1 Ke6 60. Tf8 Td3. 57. Kh3 Ke6 58. Tf8? Marieke blijft volharden in de afsnijding over de f-lijn. Vasthoudendheid in ideeën kan haar niet ontzegd worden. Zij had evenwel de toren over de vijfde rij moeten bewegen. Zo blijft die namelijk ‘plakken’ aan de g-pion en als zwart met de koning die gaat dekken volgen er flankschaakjes. Zwart kan absoluut geen vorderingen boeken. 58. Ta5 Kf6 59. Ta6+ met remise. 58… Ta4! Bianca pakt de draad weer op en bevrijdt haar toren van de dekking van de pionnen. 59. Kg3 Ta3+ 60. Kg2 h4 61. Tf1 Ke5 62. Tf8 Ke4 63. Tf7 g4 64. Te7+ Kf5 65. Tf7+ Kg6 66. Tb7 Ta2+ 67. Kg1 h3 En inderdaad terecht opgegeven. 0-1

Een lastig, maar uiterst leerzaam eindspel!

Marieke Dirksen (Foto Jos Sutmuller)

Ronde 7, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 6, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.