Dag 8: Giri valt flauw

Voor het schaken is het het beste als er iets gebeurt dat weinig met het schaken zelf te maken heeft. Dat genereert meteen de nodige publiciteit. We hoeven alleen maar aan de fratsen van Fischer terug te denken bij zijn WK-match tegen Spassky in Reykjavik of aan de parapsycholoog bij de WK-tweekamp tussen Karpov en Korchnoi om erachter te komen dat het juist dit soort zaken zijn waar het grote publiek van smult. Recenter is de “toiletgate” tussen Kramnik en Topalov, of de schaker (Tkachiev) die dronken achter het bord meerdere malen in slaap valt, om alle pers te halen.

Het NK in Eindhoven heeft nu zijn eigen episode toegevoegd. De partij tussen Giri en Nijboer was nog niet goed en wel begonnen of Giri viel flauw.

Anish Giri (Foto Jos Sutmuller)

Giri zat achter het bord en ontdekte bloed aan een van zijn vingers van zijn linkerhand. Nadat hij dit zag trok hij een vies gezicht, wreef wat met zijn vingers tegen elkaar en ging naar de toiletruimte om even een doekje te halen. Hierna ging hij weer zitten. Concentreerde zich op de partij, het hoofd tussen de handen. In zijn linkerhand had hij een paar tissues. Nadat hij nog eens naar zijn hand keek, en blijkbaar weer bloed zag, keek hij verward rond naar het aanwezige publiek. Hij draaide zijn stoel een kwartslag en gleed langzaam onderuit. Een heleboel consternatie ineens. De klok wordt stilgezet, Giri op de grond gelegd met een kussen onder zijn hoofd (waar kwam dat kussen zo snel vandaan??). Lanchava die eerste hulp biedt en twee EHBO-medewerkers die snel gemobiliseerd werden. Die gingen overigens de fout in door Nijboer te willen onderzoeken. Enfin, hoe het precies zat kunt u lezen op de de toernooisite .

Friso Nijboer (Foto Jos Sutmuller)

De vrede werd maar snel getekend, hoewel Nijboer zeer comfortabel stond op dat moment.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

Zwart heeft de opening niet helemaal handig gespeeld en vervolgens is ze wat zwarte velden op de koningsvleugel kwijtgeraakt. Met Dd2-h6 heeft wit de dame in de richting van de zwarte koning gedirigeerd. Door … g6-g5 gevolgd door … La6-d3 heeft Marieke gedacht haar koning te kunnen beschermen. Maar dan heeft zij het tactisch vernuft van Tea onderschat!

Lanchava – Dirksen

21. Le4! Een fraaie zet, waarmee wit de beslissing forceert. Dit wordt in de schaakliteratuur een interferentiemotief genoemd. In de terminologie van de Stappenmethode spreekt men van een "uitschakelen van de verdediger: onderbreek". 21… Lxe4 22. Txe4 Dxg5 Marieke geeft de dame om niet mat te gaan, maar zij blijft teveel materiaal achter en gaat even later toch nog mat.

De "blooper” van de dag

Van Wely en Reinderman zijn generatiegenoten. Laatstgenoemde is altijd een beetje in de schaduw gebleven van zijn sterke rivaal, hoewel hij ook over bijzondere kwaliteiten bleek te beschikken. De onderlinge score is evenwel enorm in het voordeel van Loek. De oorzaak daarvan zit hem waarschijnlijk in het feit dat Dimitri in hun jeugdjaren ooit een stelling, waarin hij zo’n beetje een dame meer had, niet heeft kunnen winnen omdat Loek met een smerige schwindel er nog een eeuwig schaak uit wist te persen.

Van Wely – Reinderman

Zwart heeft zich ingelaten op een materiaalverhouding waarin hij met toren en twee pionnen moet opboksen tegen twee lopers. Die beheersen echter het bord en zwart moet gelaten afwachten hoe wit gaat proberen hem uit het zadel te lichten. Volgens sommige commentaren is de stelling remise, maar ik betwijfel dat. De zwartspeler gaf zijn tegenstander echter vrije doorgang met 48… Dh6?? Na 48… De7 49. a5 zal wit de dreigingen tegen de zwarte koning combineren met spel op de damevleugel. Hij heeft echter nog een hele weg te gaan. Nu konden de stukken direct in de doos terug na 49. Lg8+ 1-0

Ronde 7, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 8, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.