Dag 9: Pengs twaalfde titel

Zhaoqin Peng heeft een abonnement op de Nederlandse damestitel. Waar het vorig jaar nog spannend was (mede door de flinke serie overwinningen die Petra Schuurman boekte), kwam er dit jaar niemand in de buurt die het Peng moeilijk wist te maken. Na een soepele 6 uit 6, nam Peng wat gas terug, maar was al ruim voor tijd kampioen. Een belofte voor de toekomst is de 16-jarige Anne Haast. Zij wist zich op de voorlaatste speeldag naar de tweede plaats op te werken door Tea Lanchava kansloos te laten in een enerverende partij.

Bij de heren heeft Jan Smeets de titel binnen handbereik na zijn overwinning op Erwin l‘Ami. Die moet weer eens paardvorken gaan oefenen, want hij ging in een totaal gelijke stelling opzichtig in de fout.

Zhaoqin Peng (Foto Jos Sutmuller)

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

Anne Haast houdt van aanvallen. En toevallig kan ze dat ook goed. Net als haar tegenstander van vandaag trouwens, die is meestal ook niet voor de poes. Lanchava heeft al meerdere spelers met 2600+ omgelegd. Vandaag kon Anne haar gang gaan omdat Tea haar koningsstelling danig verzwakt had. Het werd een wilde klopjacht op de zwarte koning die Anne op twee momenten op fraaie wijze had kunnen bekronen. Helaas bleken de winstzetten zo verborgen dat het niet aan de oppervlakte kwam. Anne bleek professioneler dan we dachten, ze koos voor een kansrijk eindspel en voerde dat met vaste hand naar de zege. Maar de twee schitterende loperzetten, die dan niet op het bord kwamen, wil ik u niet onthouden:

Anne Haast – Tea Lanchava
Analysestelling 1

Wit kon nu briljant winnen met 44. Lxc6!! Txf5 45. Td1+ Dd6 [45… Dd7 46. Lxd7] 46. Txd6+ Kc7 [46… Ke7 47. Ld7 Txf4 48. Lxc8 Kxd6 49. gxf4 en alles is voorbij.] 47. La4 Txf4 48. Td7+ Kb6 49. gxf4 en wit heeft beslissend materiaal gewonnen.

In de partij volgde 44. Dh5 Le8waarna de volgende kans zich voordeed:

Analysestelling 2

Met het formidabele 45. Le6!! Txc1 46. Dd5+ Ld7 47. Lg5 had wit ook haar aanval kunnen bekronen. Anne speelde uiteindelijk het ook niet slechte 45. Lg5!? waarmee zij afwikkelde naar een eindspel waarin zij risicoloos op winst kon spelen. Zij slaagde er ook inderdaad in om haar voordeel in een punt om te zetten.

De "blooper” van de dag

Schreef ik eerder dat de spelers er alles aan deden om uit deze rubriek weg te blijven. Ditmaal was het wel raak. Een blunder van de eerste orde van een van de sterkte spelers in het toernooi.

Jan Smeets – Erwin l’Ami

27… Pe7? Een verschrikkelijke fout. Na bijvoorbeeld iets als 27… g6 is er niets aan de hand. Nu volgde 28. Dxh7+! Met een klein paardvorkje wint wit een mooie pion. In het resterende paardeindspel moest Jan tot het uiterste gaan om de hevig tegenstribbelende Erwin te kloppen, maar dat lukte uiteindelijk op zet 95.

Ronde 8, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 9, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.