Dag 10: Smeets in drie zetten

Jan Smeets heeft met drie zetten tegen Robin van Kampen zijn tweede nationale titel veilig weten te stellen. Na deze remise kon hij niet meer ingehaald worden door de concurrentie. Hij heeft een uitgekiend toernooi gespeeld, waarin hij terecht eerste werd.

Jan Smeets(Foto Jos Sutmuller)

Loek van Wely bleek niet goed geprepareerd naar Eindhoven te zijn gekomen. Na zijn mooie zege in New York, vlak voor dit evenement, leek hij de belangrijkste gegadigde voor de titel maar hij leek zijn kruit daar te hebben verschoten. Titelverdediger Anish Giri verloor wel van Loek, waarmee hij ook geen aanspraak meer kon maken op de titel. Hij beëindigde het toernooi nog wel met een klinkende overwinning op Reinderman, waardoor hij nog tweede werd. Ongedeeld derde werd Sipke Ernst, die vooral opviel door zijn enorme taaiheid. Het sterkste staaltje leverde hij in de eerste ronde, toen hij door Giri in de opening totaal werd weggespeeld, een kwaliteit tegen een pion moest inleveren om dat vervolgens op kunstige wijze remise te maken.

Er was nog iemand die een feestje te vieren had. De 15-jarige debutant, Benjamin Bok, sprokkelde 3½ punten bij elkaar en dat was genoeg voor een IM-norm. Daarmee mag hij meteen de titel gaan aanvragen, want de andere twee resultaten, alsmede de rating had hij al geruime tijd op zak. Zijn overwinning met zwart op Wouter Spoelman in de laatste ronde mocht er wezen.

Benjamin Bok(Foto Jos Sutmuller)

Deze zal niet tevreden zijn over zijn prestatie, zeker gezien zijn flitsende start. Hetzelfde zal ook gelden voor Erwin l’Ami en Friso Nijboer die op meer gehoopt moeten hebben dan de rol die zij nu in het kampioenschap speelden. Debutant Robin van Kampen en GM Dimitri Reinderman zullen het toernooi zo snel mogelijk willen vergeten.

Bij de dames was, zoals al eerder gemeld, Zhaoqin Peng, weer een klasse apart. Zij eindigde met 8 uit 10, ongeslagen, zoals zo vaak.

Tweede werd Bianca Muhren, die juist dit jaar het schaken op een wat lager pitje had gezet. Na haar afstuderen heeft zij meteen een baan geaccepteerd waardoor zij nu tot de ‘working class’ van Nederland behoort. Haar spel oogde stroef en zij mocht bepaald niet klagen over het resultaat van sommige partijen. Niettemin kunnen haar defensieve kwaliteiten en haar taaiheid in slechte stellingen haar niet ontzegd worden. En gezegd moet worden dat ook in de partijen waar het er echt om ging, zij er gewoon stond. De derde plaats werd gedeeld door de 16-jarige Anne Haast en Tea Lanchava. Laatstgenoemde kan daar onmogelijk tevreden over zijn. Zij had ook een tijd weinig gespeeld, maar zij lijkt zich nu toch weer in Nederland te willen manifesteren. Zo liet zij weten weer beschikbaar te zijn voor de komende Schaakolympiade. Anne Haast speelde een uitstekend toernooi na haar debuut van twee jaar geleden. Het heeft maar een haar gescheeld of zij was tweede geworden. Zij heeft flink progressie geboekt hetgeen vooral in haar partijen tegen Lanchava zichtbaar werd.

De laatste twee, Caroline Slingerland en debutante Marieke Dirksen, deden het niet onverdienstelijk. Zij behaalden de nodige punten. Voor Caroline zat er meer in als zij de diverse remise-aanboden had geweigerd.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

In veel partijen van Anish Giri merkt men op dat schaken zo gemakkelijk lijkt. In zijn laatste ronde partij tegen Dimitri Reinderman lijkt er na de opening niets aan de hand. Maar hij ontwikkelt zijn stukken naar logische velden en plotseling blijkt bij hem alles goed te staan en bij de tegenstander verkeerd. De slotfase in deze partij is bijzonder instructief.

Anish Giri – Dimitri Reinderman

18. Pg5! Met deze agressieve paardzet grijpt wit het initiatief. Niet alleen valt hij Ta8 aan, ook beheerst hij veld e4 en last but not least: aanvalswendingen tegen de zwarte koning worden nu actueel! 18… c6 Om in elk geval Ld5+ uit de stelling te halen. 19. c5! Maar Giri gaat krachtig verder. Hiermee opent hij de diagonaal a2-g8 voor zijn dame. Hoe belangrijk dat is, blijkt uit het volgende 19… Dc7?! Deze normale zet versnelt de ondergang. Deep Fritz 11 acht hier 19… e4 de juiste voortzetting om niet meteen onder de voet gelopen te worden. 20. Lb4 Kh8 Het probleem voor zwart is dat 20… Tac8 verliest na 21. Lxa5 bxa5 22. Dc4+ Kh8 23. Pf7+ Kg8 24. Pd6+ Le6 25. Da4 en ook nu verliest zwart beslissend materiaal. 21. Lxa5 bxa5 22. Lxc6 Een dubbele aanval met de loper. 22… Lc2 Zwart probeert te vissen in troebel water, maar er zijn meerdere wegen die nu naar Rome leiden. 23. Pf7+ Ruim voldoende voor de winst. Ook na 23. Dc4 gaat het snel uit. Belangrijk is dat wit na 23… Lxd1 eerst beheerst terugneemt met 24. Txd1 en daarna incasseert hij een heleboel materiaal. 23… Kg8 24. Dc4 De rest is eenvoudig. 24… Kf8 25. Pg5 Lxd1 26. Txd1 Tab8 27. Lxe8 Kxe8 28. Dg8+ Een mogelijk vervolg is 28… Lf8 29. De6+ De7 (Of29… Le7 30. Df7#) 30. Dc6+ en mat 1-0

De "blooper” van de dag

In een enerverend duel waarin de tweede plaats in het toernooi betwist wordt, lijkt remise de meest waarschijnlijke uitslag. Beide spelers hebben nagenoeg perfect gespeeld, als je de computerprogramma’s mag geloven. De witte stukken werken mooi samen, maar de dame is en blijft een sterk stuk. Zwart dient het steunpunt van het paard op d5 hoe dan ook te aan te tasten.

Bianca Muhren – Anne Haast

33… Dd6? Daarmee vergooit Anne een zeer goed gespeeld toernooi. Het is meteen de beslissende fout. Zwart dient koste wat het kost de paardsprong naar d5 te vermijden. Er zijn twee manieren om het paard van d5 af te houden. Met 33… Db5 waarbij de zwarte dame blijft ‘hangen’ aan de witte toren. Een alternatief is om het steunpunt van het paard op d5 te ondermijnen met 33… f5] 34. Pd5! Dit buitenkansje laat Bianca zich uiteraard niet ontnemen. 34… a5 35. Tc1 De dreiging Tb1 kan niet meer voorkomen worden. 35… a4 36. Tb1 Opgegeven. 1-0

Ronde 9, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 10, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.