Schaakrubrieken 19 juni 2010

INTRO

Visueel gehandicapten

Ook visueel gehandicapten volgen Schaaksite.nl met belangstelling. Om met hun wensen rekening te houden is de site op onderdelen aangepast. Zo is het mogelijk bij de schaakdiagrammen de FEN code op te vragen en ook de ‘sitemap’ kan direct worden opgevraagd. Er zullen nog enkele kleine technische aanpassingen plaatsvinden zodat het voor hen ook een bezoekersvriendelijke site wordt.

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

NK 2010

Alhoewel veel aandacht uitgaat naar het WK Voetbal kreeg ook het NK Schaken in Eindhoven enige aandacht. Het ging niet om de fraaie partijen die gespeeld werden maar om allerhande randzaken die zich voordeden. De oudere garde vond dit een NK onwaardig, anderen waren van mening dat alles moet kunnen in deze tijd. Toppunt was de slapstick rond de bloedende vinger van Anish Giri. (Spits en NRC, zie hierna).

Uit NRC Handelsblad

‘Eindhoven, 19 juni . Tumult alom in de zevende ronde van het Nederlands Kampioenschap schaken in Eindhoven, gisteren. Een bloedende vinger van koploper Anish Giri in zijn partij tegen Friso Nijboer had niet alleen een remise, maar vooral een medische slapstick tot gevolg. Giri had zich, zonder dat hij zich daarvan bewust was, gesneden aan het scherpe randje van een flessendop. Eenmaal achter het schaakbord viel het de titelverdediger op dat hij bloedde. Toen de bijna zestienjarige schaker met een vertegenwoordiger van de organisatie naar het toilet was gegaan om zijn hand te verzorgen, merkte deze op dat er ook bloed achter het oor van Giri zat. Door de onzekerheid over de herkomst en de aanblik van zijn oor viel de schaker bijna flauw. Arbiter Frans Peeters besloot daarop de klok stil te zetten zodat Giri tijdens een pauze in een kamer van de organisatie met een kussen onder zijn hoofd kon bijkomen van de schrik. Uit nader onderzoek bleek dat het bloed bij zijn oor afkomstig was van zijn hand. Tegenstander Nijboer was door de ophef rond Giri dusdanig uit zijn concentratie geraakt dat de inmiddels gearriveerde hulpdiensten dachten dat Nijboer degene was die bijna was flauwgevallen. Terwijl hij aan het denken was over de wedstrijd probeerden de EHBO’ers Nijboer over te halen zich te laten onderzoeken.’

Bobby Fisher

‘De IJslandse rechter heeft in hoger beroep bepaald dat de overblijfselen van Bobby Fischer mogen worden opgegraven voor nader dna-onderzoek. De Filippijnse inky Young had een rechtszaak aangespannen om het graf te mogen openen om celmateriaal te verkrijgen dat het bewijs kan leveren dat Fischer haar vader is.’

Hans Ree

In zijn rubriek ‘Decorumverlies van de bond’ gaat hij uitgebreid in op het NK schaken in Eindhoven. Enkele citaten:

‘Helaas lijkt de schaakbond, opgericht in 1873, te lijden aan een ouderdomskwaal:decorumverlies. Het bleek al eerder in 2000, toen de bond een computer aan het NK mee liet doen. Dit jaar waren er weer andere geintjes. De voorlaatste ronde van vandaag begint pas om half vier, om iedereen de gelegenheid te geven om naar het voetbal te kijken.’

‘Is kijken naar voetbal belangrijker dan schaken om het kampioenschap van Nederland? Veel mensen mogen dat vinden, maar de schaakbond mag het nu juist niet.’

‘Vorige week zaterdag , bij de tweede ronde, was Loek van Wely er niet, omdat hij een snelschaaktoernooi in Beieren speelde.’

‘En dinsdag, bij de vierde ronde, was er weer iets raars. Van Wely kreeg door een wetenschappelijk team allerlei metertjes aan zijn lijf geplakt om zijn gemoedstoestand tijdens zijn partij tegen Benjamin Bok te volgen.’

‘Mijn voorzichtige conclusie is dat zowel de KNSB als Van Wely in ernstige geestelijke nood verkeren, en dat ze elkaar in een folie á deux hebben gevonden.

Het is niet uit ergernis dat ik geen partij uit het NK geef, maar simpel omdat ik de volgende partij uit het Karpov-toernooi in de Russische stad Poikovsky zo mooi vind.’

Vervolgens behandelt hij de partij Alexander Riantzev – Sergei Karjakin, Karpov-toernooi, Poikovsky.

De schaakopgave van deze week is een stelling uit de partij Richard Rapport – Niclas Husenbeth, Mitropa Cup 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint op slag

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Gebrekkige voorbereiding breekt Van Wely op’ , de behandeling van de partij Van Wely – Spoelman en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Hoogte- en dieptepunten NK’ begint met :

‘Van het lopende NK presenteren we enkele cruciale momenten uit de eerste helft. Dimitri Reinderman was vooraf een van de kanshebbers omdat hij boven de indrukwekkende 2600 elo-grens zit . Maar direct al in de eerste ronde bleek dat hij niet in vorm is.

Diagram 1 Uit de partij B. Bok – D.Reinderman

Zwart heeft het te ver laten komen, wit dregt op f7 of op e6 te slaan daarom 28…Pe3, 29. Lxa4! Dxa4, 30. Txe6+ Kd7, 31. Td6+ Kc7, 32 Dxe3 en met twee pionnen voor en een veel betere stelling won wit snel.’

‘Loek van Wely moet tussendoor even naar Duitsland voor een rapidtoernooi (en behaalde daar de indrukwekkende score van 23 uit 25) maar zat zo in het snelle spel dat hij bij terugkomst door slaapgebrek en onvolwaardige voorbereiding nota bene met wit snel verloor van Wouter Spoelman.

Diagram 4

Een verraderlijke stand. Wit moet iets doen als 21. Lxh7+ Kxh7 22. Lxe3 en heeft dan zeker compensatie voor het stuk vanwege de verzwakte koningstelling. Maar niets vermoedend deed Loek de normaalzet 21. Dxe3. Spoelman: ,, Ik had de stelling voorbereid met de computer en die had Dxe3 niet gegeven, dus er moest iets zijn.’’ 21. Pg5!! De weerlegging. Wit staat gelijk verloren. Er volgde nog 22. Td1 Txe3 23. Lxe3 Pe6 24. Lxh7+ Kxh7 25. Txd8 Txd8 en zonder dames is de compensatie ruim voldoende.’

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van P. Rietveld , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Capablanca en Spielman klik hier

Henk Prins

Het overeenkomen van remise terwijl een partij gewonnen staat overkwam ook Kasparov in zijn partij tegen Ribli. Zie onderstaand diagram. In deze stelling kwamen de spelers remise overeen. Vaganian liet na de partij de winst zien.

Kasparov – Ribli, wit aan zet

26. Txb5 Lxe3, 27 Td8!! (Deze heel fraaie zet leidt geforceerd tot winst.) 27. .. Dxb5, 28. Dd6 Lxf2, 29. Kxf2 en er volgen een aantal varianten met een overwinning van wit na 13 zetten.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5199 voor gevorderden.

Zwart aan zet heeft iets leuks, en dat is?

Max Pam

Zijn rubriek’ Wordt het nog wat met Van Wely’ begint met :

‘Mocht ik vorige week nog melden dat Loek van Wely de weg naar het schaak terug heeft gevonden, vandaag moet achter die constatering weer een vraagteken worden gezet. Dat vraagteken wordt geïllustreerd door zijn stand in het Nederlands Kampioenschap : zevende van de tien met een magere score van 2 uit 5. Het lijkt erop dat Van Wely de titelstrijd in Eindhoven- en dus zijn eigen schaken- niet zo heel erg serieus neemt. Na een paar ronden waren de organisatoren zo coulant geweest om Van Wely even vrijaf te geven voor een blitztoernooi in Bindlach bij Munchen. Van Wely speelt voor een Duitse club en die wilde hij niet in de steek laten. En zo scheurde Van Wely zeshonderd kilometer heen en weer over de Duitse autoweg. Een dag later was hij juist op tijd terug in Eindhoven om zijn partij tegen Spoelman in te halen. Voor zijn inspanningen in dit tussendoortje werd Van Wely zwaar afgestraft. Hij speelde tegen Spoelman als een kind.’

Hij behandelt de partijen Smeets – Reinderman, Spoelman – Giri en Van Wely – Spoelman.

Hans Ree , 15 juni 2010

Zijn e-column ‘ Loek aan de leugendetector ’ begint met :

.

Neemt de schaakbond het kampioenschap van Nederland wel serieus? Minder serieus dan het voetbal in ieder geval, want zaterdag wordt de voorlaatste ronde van het NK twee uur uitgesteld om naar de Nederlandse voetballers te kunnen kijken.

Het betekent dat die ronde van zaterdag om 21.30 uur is afgelopen. De volgende dag wordt de laatste ronde juist heel vroeg gespeeld, vanaf 11.00 uur. Tijd voor voorbereiding op die laatste ronde is er dus nauwelijks. De KNSB vindt voetbal kijken belangrijker dan een correct verloop van het eigen kampioenschap.

Voor de volledige e-column, de behandeling van de partij Van Wely – Spoelman en het naspelen hiervan klik hier.

Gert Ligterink 15 juni 2010

Column – Een voortreffelijke maand

Als het in januari weer eens hondenweer is, fantaseren we soms over een Corustoernooi in de zomer. In plaats van te zwoegen over glibberige duinpaden zouden we ’s ochtends luieren op het strand en ’s middags lunchen op een zonnig terras. Bovendien zouden we eindelijk verlost zijn van de erwtensoep.

Toch keren we altijd terug in de realiteit als iemand wijst op de ellendige leegte die we op 2 januari tegemoet zouden zien als het Corustoernooi niet aanstaande zou zijn. Als die onweerlegbare zin is uitgesproken, knopen we onze jassen dicht en banen ons door de sneeuw een weg naar de speelzaal.

Voor de volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.