Mooie ‘plaatjes’ uit Hilversum

In Hilversum is het HSG Open van start gegaan. Het is al weer de vierde maal dat dit mooie toernooi georganiseerd wordt. In 2006 kwamen mensen binnen het Hilversums Schaakgenootschap op het idee om tijdens het NK, dat toen in het mediapark in Hilversum werd gespeeld, parallel daaraan een open toernooi uit de grond te stampen. Het werd ook aangekondigd met het ‘lekkermakertje’ om te schaken tussen de toppers van Nederland.

De eerste aflevering werd gewonnen door grootmeester Karel van der Weide. Op zichzelf niet zo vreemd, hij was verreweg de sterkste speler. Dat hij het evenement met 9 uit 9 op zijn naam schreef, was wel bijzonder.

De voordelen van het toernooi waren evident. De zaal was nu goed gevuld, mensen die klaar waren gingen op de tribune zitten om de partij van het NK te volgen. Zo kwam het schaken prominent onder de aandacht.

Helaas werden de contacten met het mediapark verkwanseld en verdween de nationale titelstrijd uit Hilversum, terwijl Jan Nagel nog wel voor een ‘gespreid bedje’ had gezorgd. Vorig jaar was er zelfs geen sponsor, op een hotel in Haaksbergen na. Het afgelopen jaar werd er gelukkig wel een nieuwe geldschieter gevonden voor het Kampioenschap, de High Tech Campus in Eindhoven stelde zich voor (tenminste) drie jaar garant.

Ondertussen was het HSG Open wel een sterk toernooi geworden dat gelukkig zijn plaats op de agenda heeft kunnen handhaven. De huidige toernooibezetting is in de top niet slecht. Het volgende rijtje titelhouders strijdt om de goed gevulde prijzenpot:

GM Konstantin Landa Rusland 2603

GM Friso Nijboer Amsterdam 2567

GM Héðinn Steingrímsson IJsland 2550

IM Illya Nyzhnyk Oekraïne 2544

IM Babu Lalith India 2493

IM Fred Slingerland Leiden 2397

IM Leon Piasetski Canada 2301

IM Yochanan Afek Israël 2282

Na drie ronden is er enige tekening in de strijd gekomen. Omdat de op papier sterkste twee spelers, Landa en Nijboer al ieder een halfje hebben laten liggen, zijn er slechts twee koplopers: Lalith en Steingrimsson. Lalith won van niemand minder dan Nyzhnyk (de winnaar van het grootmeestertoernooi in Groningen).

Uit de eerste ronden heb ik een aantal partijen van commentaar voorzien. De mooiste zetten, of fraaie die gemist werden, ‘mooie plaatjes’ zoals de kop boven dit artikel luidt, treft u direct hieronder aan.

Landa – Wieringa

34. Lxf5! 1-0

Henseler – Nijboer

14… Pfxe4! Een aardige combinatie, waarmee zwart een centrumpion wint. 15. Txf8+ Dxf8 16. Pxe4 Pxe4 17. Ld3 [De pointe van de combinatie is dat 17. Dxe4 faalt op 17… Lf5] 17… Pf6 18. Dd2 Pg4 19. Pf3 Lf5 20. Lxf5 gxf5 21. Pg5 Lh6 En wit gaf zich gewonnen. Hij staat niet alleen een pion achter, zijn stelling oogt verder ook niet geweldig meer. 0-1

Vogel – Steingrimsson

30… Pxg3! 31. Phg4 Pgh5 32. Dd2 0-1

De Heer – Portengen

38. Te7+ 1-0

Steingrimsson – Afek

21. Lxg7 Pxg7 22. Pa5! Met deze dubbele aanval wint wit beslissend materiaal.

Loek Mostertman – Piasetski

Deze stelling is niet op het bord gekomen, maar die had kunnen ontstaan als de witspeler de juiste voortzetting had gevonden. Hij heeft hier een briljante combinatie tot zijn beschikking.

39. Txh7!! Dxh7 [Het gaat fraai mat na 39… Kxh7 40. Pf6+ Kh6 41. Pf7#] 40. Pf6+ met damewinst.

Geanalyseerde partijen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 29 juni 2010

    Bij het naspelen van Henseler-Nijboer vroeg ik me af of Nijboer op zet 10 al Pxe4 kon spelen. Het lijkt er wel op.

  2. Avatar
    HermanGrooten 29 juni 2010

    U heeft helemaal gelijk. Het is mij niet opgevallen en Nijboer tijdens de partij kennelijk ook niet. Het blijft merkwaardig dat hij later een herkansing krijgt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.