Orlov kwam, zag en overwon

Het is altijd lastig een goede datum voor een toernooi te vinden. Valt het niet samen met een ander toernooi? Is het te vroeg in het seizoen of juist te laat? Wordt het te warm of ligt er zo veel sneeuw dat het openbaar vervoer niet rijdt? Allemaal overwegingen waar een organisator rekening mee moet houden. En dan hadden we dit jaar ook nog een WK-voetbal.

Voetbal kijken met schakers: op de rug o.a. Hans Böhm en Zhaoqin Peng (Foto Jos Sutmuller)

Maar goed: hoe groot is de kans dat Nederland uitgerekend op die zaterdag speelt? Tsja, groot genoeg dus. Dat zou wel eens deelnemers kunnen kosten. Maar dan een ander, gelukkiger samenloop van gebeurtenissen. De gemeente Eindhoven besluit om het NK naar de lichtstad te halen. Dat biedt toch zeker kansen.

Voetbalgekte, zelfs aan het schaakbord (Foto Jos Sutmuller)

Na enig overleg wordt ons toernooi gepromoveerd tot nevenevenement van het NK. Zij bieden hun deelnemers de mogelijkheid om voetballen te kijken door de ronde later te laten beginnen. We besluiten om ons toernooi tijdens de tweede helft van Nederland – Japan stil te leggen.

Toernooidirecteur Jan Stomphorst biedt Erika Sziva een cadeau aan (Foto Jos Sutmuller)

Daarna kunnen we slechts afwachten. In het begin loopt het niet echt storm. Er druppelen slechts enkele aanmeldingen binnen en 2 dagen voor aanvang van het toernooi staat de teller pas op 25 deelnemers. Maar dan begint het te lopen. Mensen schrijven zich in via de site, bellen of mailen. De 30 is dan snel gehaald en als ik zaterdagochtend opsta heb ik toch nog een kleine hoop om het aantal van vorig jaar, 39, te verbeteren.

De beeltenis van Johan van Mil onthuld (Foto Jos Sutmuller)

Als we in de speelzaal alles aan het klaarzetten zijn komen er inderdaad nog mensen binnen die niet op de lijst stonden. Het worden er 35, 36,…. We wachten nog even op de bus van 10.15 en dan moeten we toch echt beginnen. De teller staat op….. 39! Exact evenveel als vorig jaar en daar blijft hij ook op hangen. In de bus slechts enkele bobo’s van de bondsraad. Toch ben ik niet ontevreden. Ondanks het voetballen evenveel deelnemers als vorig jaar en bovendien een sterke bezetting. Volgend jaar zonder voetbal en mogelijk opnieuw samen met het NK moet het mogelijk zijn om richting de 50 te gaan. Johan verdient toch zeker een toernooi met minstens zoveel deelnemers!

De prijsuitreiking (Foto Jos Sutmuller)

Over het toernooi zelf valt verder niet veel te vertellen. Orlov kwam, zag en overwon. Twintig potjes op een rij de volle buit en de rest had het nakijken. Bart von Meijenveldt werd de verrassende brabants kampioen. De sterkste NBSB-spelers waren afwezig of lieten het op een andere manier afweten….. Al met al een geslaagd toernooi met een mooie afsluiting waarbij Erika Sziva door Jan Stomphorst namens de KNSB nog even in het zonnetje werd gezet en Alex en Nico, de kinderen van Johan en Erika, enthousiast meehielpen met de prijsuitreiking.

Anish Giri aan het schaakbord, op de achtergrond de rustieke vijver van de High Tech Campus (Foto Jos Sutmuller)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.