BSG eerste Nederlands Kampioen Internetschaken

BSG Bussum is clubkampioen internetschaak geworden! De laatste wedstrijd tegen Goes werd plichtmatig gewonnen waardoor we Terneuzen ruim voor bleven. Na afloop van de met 13-3 gewonnen wedstrijd was het echter moeilijk om de euforie onder de spelers te vinden.

Er moest nog een aardig gat worden overbrugd na de nederlaag tegen Terneuzen in ronde 5, maar in de laatste wedstrijden werd er veel beter gescoord dan de Zeeuwen. Het kampioenschap was eigenlijk al een wedstrijd voor het einde beslist.

De 15½-½ tegen de Premove Baronnen in ronde 6 bleek een duidelijk omslagpunt. Het niveauverschil met de tegenstanders werd zo groot dat ieder bordpunt tegen BSG groots werd gevierd. De wedstrijden waren niet spannend meer. De spelers haalden het beste niet bij elkaar naar boven.

Waar was de competitie nog spannend?

In de eerste drie ronden werden er met zeer duidelijke cijfers gewonnen. Terneuzen deed dat ook, en zij waren onze tegenstander in de vierde ronde.

In die wedstrijd bleek dat BSG helemaal geen onverslaanbare en geöliede machine was. De Zeeuwen waren beter en wonnen verdiend. Helaas werd de wedstrijd ontsierd door een fout in het indelingsprogramma, waardoor aan beide zijden wat irritatie ontstond. Gelukkig zijn er geen hard-feelings tussen beide partijen.

In de vijfde ronde wist Terneuzen nog een bordpuntje uit te lopen waarna het gat 4,5 bordpunt bedroeg. In de resterende vier ronden moesten er nog 64 bordpunten verdeeld worden. Al in de ronde erna was het echter raak. De bijna perfecte score tegen Promove Baronnen, terwijl Terneuzen maar met 8.5-7.5 wist te winnen. Opeens lag BSG aan de leiding. Dat de onderlinge wedstrijd verloren was deed er niet meer toe.

Vervolgens bleef BSG goed scoren terwijl de puntenmachine van Terneuzen haperde. Voor het begin van ronde 8 werd besloten geen 9e ronde meer te spelen, die anders in de maand juli plaats had moeten vinden. Hiermee werd BSG gedegen kampioen met een voorsprong van 7.5 bordpunt.

Uiteraard verdienen de spelers een groot compliment. Het is een zeer sterk team met twee grote vedetten. De ‘beertjes van BSG’ scoorden als volgt: Vincent Rothuis 27.5 uit 32, Lars Ootes 23 uit 32, Ewoud de Groote 22 uit 32, Jesper de Groote 12 uit 16, Lennart Ootes 7,5 uit 12 en Peter Drost 2 uit 4.

Kampioen, en nu?

We zullen in elk geval een medaille krijgen, misschien zelfs verstuurd in een goed verzegelde enveloppe. Verder doet het eigenlijk niet zo veel. Er waren weinig echt sterke teams dus de prestige valt wel mee.

Het doet me een beetje denken aan Karel van der Weide die met 9 uit 9 het eerste HSG Open won, dat zeer matig was bezet. Hij kocht van het prijzengeld een mooi wit pak en schreeuwde euforie van de daken. In de daaropvolgende jaren wonnen internationale sterren als Kuneru, Giri en Fridman het toernooi. De overwinning van Van der Weide is al lang vergeten.

Het zou geweldig zijn als het toernooi lucratiever zou worden en er meer sterke teams mee zouden spelen. Dat geld zou bijvoorbeeld uit die enorm gevulde zak van slim.nl kunnen komen. Onze jeugdafdeling is bijvoorbeeld wel gebaat bij een aantal lidmaatschappen op playchess.com.

Hoewel het internetschaak in een beleidsstuk als een topprioriteit wordt genoemd, is er vanuit de KNSB weinig aandacht geweest voor dit kampioenschap. Het is moeilijk euforisch te zijn wanneer de competitie niet serieus wordt genomen.

Om de competitie in elk geval leuker te maken zouden er een aantal wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de reglementen. Een knockout-fase zou het toernooi veel spannender maken voor alle teams, vooral in de laatste ronden. De nederlaag tegen Terneuzen had nu totaal geen consequenties voor de eindstand. Daarnaast hebben veel teams toch wel moeite een geschikte speeldatum te vinden. Het regelen van de beschikbaarheid van de spelers is een stuk zwaarder dan bij andere competitievormen zoals de KNSB-competitie. Iedere ronde opnieuw.

Gelukkig is deze internetcompetitie bespaard gebleven van schandalen rondom valsspelen. Wij hebben van een wedstrijd de partijen moeten toesturen naar de KNSB, waarna we verder niets vernomen hebben. De spelers hebben in deze teamwedstrijden gelukkig niet alleen een consequentie naar zichzelf maar ook naar de teamgenoten toe.

Het geeft aan dat het toch nog goed kan komen met het internetschaak. Er was veel rumoer rondom de voorrondes van het NK Internetschaak. Hopelijk hebben de mensen er van geleerd en kan het spel weer eerlijk gespeeld worden. Ik hoop dat de KNSB het internetschaak weer actief oppakt en voor volgend seizoen weer een NK individueel en NK teams uitschrijft. Het internetschaak moet voor de KNSB niet alleen een middel zijn om het ledenaantal op pijl te houden, het is ook een veld waar op competitief niveau nog veel te bereiken valt. Laat BSG de eerste zijn in een mooie reeks clubkampioenen!

Tot slot wil ik mijn teamgenoten bedanken voor het gezellige seizoen. Daarnaast uiteraard Koos Stolk voor het organiseren en alle teams die deze mooie competitie mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk tot volgend seizoen!

Meer over de internetclubcompetitie is hier te vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.