Nederlands Dagblad schaakrubriek 3 juli 2010

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

De driezet van S. Lloyd ,probleem 2275, moet u oplossen voordat de Zwitsers weer op appels gaan schieten.

De sleutelzet van probleem 2268 was 1. Pfe6 !

Wit : Kf1, Ta5, Tf6, Lb5, Lg7, Pb6, Pe4, pi b4, d2. Zwart Ke5, Te8, Th2, Lg3, Lg8, Pa2, Ph1, pi a6, b7, c3, e6, f2, h4.

probleem 2275

Uitgeverij Quality Chess uit Glasgow ( www.qualitychess.co.uk ) was volop vertegenwoordigd op het laatste ND-schaaktoernooi met folders en boeken bij de prijzen en daarom vergeef ik ze maar dat ze mij per ongeluk 100 boeken i.p.v. 100 folders stuurden die ik ook weer allemaal het huis uit moest sjouwen zodat we maar even moeten afwachten of dat niet weer een breukoperatie wordt.

En ze leveren daar het ene na het andere interessante schaakboek af zoals een bundeling van artikelen van Alexey Suetin , een voortreffelijke grootmeester uit de Sovjet Unie zaliger nagedachtenis ( althans op schaakgebied ) maar vooral bekend als leermeester en coach . De USSR mag dan verleden tijd zijn maar wie een blik werpt op de wereldranglijst kan constateren dat ondanks Anand ,Carlsen en Topalov de zgn Sovjetschool nog altijd ruim is vertegenwoordigd en vooral ook nog steeds grote invloed heeft . In het boek Sovjet Schaak Strategie ( isbn 978-1-906552-20-6 ) gaat de auteur in op alle belangrijke principes van de strategie zoals die in het Sovjetschaak werd beoefend , maar ook op de relatie tussen strategie en tactiek, tussen aanval en verdediging . Vooral het artikel uit zijn boek over het middenspel is zeer instructief en verhelderend.

Nederland mag dan op de boven genoemde wereldranglijst geen rol meer spelen ,daar staat tegenover dat "wij" beschikken over één van de beste en meest erudiete schrijvers over schaken: Hans Ree ! Bij Atlas (www.uitgeversatlas.nl ) verscheen het prachtige boek Mijn schaken ( isbn 978-90-450-1527-9 ) een bundeling van briljante artikelen over schaken en schakers met heerlijke verhalen en anecdotes die ook alle dammers en wie dan ook zullen boeien. Dat we in het namenregister ook Churchill, Johan Cruijff, Billy Graham , Stalin , John F. Kennedy en Koningin Wilhelmina tegen komen geeft al aan dat Hans Ree, ook internationaal hoog aangeschreven , de lezer via het schaken langs vele aspecten van het menselijk bestaan voert. Zijn sympathieën en antipathieën maken het een smakelijk geheel en we komen uitzonderlijke figuren tegen zoals de man die een half miljoen partijen op internet speelde maar natuurlijk ook de echte grootmeesters die allemaal wel goed zijn voor enige extremiteiten . Een boek dat in iedere boekenkast van de schaker thuishoort.

Keren we weer terug naar Rusland en als ze daar teamwedstrijden houden dan zit er natuurlijk wel een scheepslading Elo achter de borden . Ook bij de dames en inmiddels zijn ze al zo gewend aan onze kapitalistische gewoontes dat ze voor dat doel dan ook van alles laten invliegen uit China ,de Oekraïne of Letland .

Zo speelden in deze competitie ( de namen van de teams laten we maar even zitten ) de Pin-Up van het damesschaak , de Russische Alexandra Kosteniuk tegen Oekraïense Natalia Zhukova met een verrassende uitslag : 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 Lc5 5. Le3 Df6 6. c3 Pge7 7. Lc4 0-0 8. 0-0 b6 9. f4 d5 10. e5 Inmiddels zijn de dames wat afgedwaald van de normale paden van het Schots ,zoals deze opening heet en zelfs een wereldkampioene als Kosteniuk kan zich dan vergalopperen want nu wint zwart een pion : 10..Dh6 11. Le2 Pxe5 Wit kan niet terugslaan vanwege Dxe3+ 12. Dd2 Pc4 13. Lxc4 moet wel dxc 14. f5 Dh5 15.f6 Pd5 16. fxg7 Lijkt heel wat maar meestal staat een koning lekker op zijn gemak achter zo’n vijandelijke pion . 16..Te8 17. Lf2 Lb7 18. Pa3 Ld6 19. g3 Ligt voor de hand echter : Pf4 20. gxf4 ( 20. h4 Dxh4 21. gxh Ph3 mat) Dd5 21. Le3 Wanhoop Txe3 22. Pf3 Txf3 0-1. Geveegd ,zoals dat heet .

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.