De grote finale

De eerste keer, dat is wel heel lang geleden. 1973. De toenmalige Boxtelse schaakvereniging De Waltoren bestond pas drie jaar. In de externe competitie waren we gepromoveerd uit de allerlaagste klasse en ik had op het eerste bord honderd procent gescoord. In de play-off om het clubkampioenschap, speelde ik tegen Herman Grooten, die op school twee klassen onder me zat en met wie ik al minstens een jaar iedere dag tientallen vluggertjes speelde. In een serieuze partij had ik nog nooit van hem verloren, maar in de finale zette hij me van het bord. Het bleek het begin van een jarenlang trauma.

Een jaar later miste ik bij HMC Den Bosch in de slotronde het clubkampioenschap toen ik van Loek Mostertman verloor. Daarna ging ik in Amsterdam studeren. Ik speelde bij Nieuwendam. Jaar in jaar uit kaapte Cor Croese het clubkampioenschap voor mijn neus weg. En toen ik terugkeerde naar Brabant bleek ik ook bij SV Eindhoven niet verder te komen dan een tweede plaats.

Ten einde raad meldde ik me halverwege de jaren tachtig maar weer aan bij De Waltoren, de club die later omgedoopt zou worden tot Dubbelschaak ’97. Het terug naar de basis bleek een geweldige zet. De psychologische barrières werden doorbroken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze hier wat zwakker speelden. Ik werd een keer of twintig wereldkampioen van Boxtel en omgeving. Alleen Camiel Peerlings wist de serie een keer te onderbreken. Maar de laatste drie jaar ging het mis. Drie keer op rij staat Job de Lange nu op de wisseltrofee. Dit seizoen haalde hij de play-off niet, maar nu staat Peter Boll me weer op te wachten, de enige grootmeester bij ons op de club, al is het dan in het correspondentieschaak.

Zaterdag 10 juli is de dag van de grote finale. Ik heb gezien dat er al enige tijd overal vlaggetjes worden opgehangen. Ik ben dan ook gefocust en zit in een flow. Er worden twee partijen gespeeld in Grand Café Rembrandt. De eerste van 09.00 tot 13.00 uur. De tweede van 14.00 tot 18.00 uur. Tegelijkertijd wordt ook de finale van de Meierijcup gespeeld tussen Guido Jansen en Rob van Meurs. ’s Middags is er in de benedenzaal of achter op het terras deskundige uitleg bij de partijen. Toegang voor het publiek, ook voor niet-leden, is gratis.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.