Schaakrubrieken 3 juli 2010

INTRO

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

Koningsgambiet

Tijdens het Kings Tournament in Medias (Roemenië) speelde Carlsen met wit tegen Wang Yue het Koningsgambiet. Dit deed de schaakharten weer sneller kloppen, want dit zie je niet meer op dit niveau. Geen wonder dat er veel aandacht voor is in de schaakrubrieken.

De laatste

We melden nu reeds dat we volgende week de laatste e-column van Hans Ree op de NRC site de revue laten passeren in deze rubriek. Door voortschrijdend inzicht bij de NRC wordt deze unieke e-column de nek omgedraaid. We zullen deze prachtige schaakrubrieken gaan missen!

Hans Ree

Uit zijn rubriek ‘Magnus Carlsen kan alles ’ enkele citaten:

‘In zijn boek 200 Open Games is David Bronstein lyrisch over het Koningsgambiet. Het hart van elke schaker gaat sneller kloppen bij het horen van het woord gambiet, en vooral als het om het Koningsgambiet gaat, schrijft hij.’

‘Gek eigenlijk dat het Koningsgambiet zo weinig gespeeld wordt, want als je Bronstein leest lijkt het een ware wonder opening. Die indruk krijg je ook uit zijn bespreking van de partij Spassky- Bronstein uit het kampioenschap van de Sovjet-Unie van 1960 in Leningrad.’

‘Magnus Carlsen lijkt alle openingen te kunnen spelen. Met wit was hij nog niet aan het Koningsgambiet toegekomen tot in het Koningstoernooi in de Roemeense stad Medias tegen Wang Yue de tijd rijp was. Wang Yue speelt vaak Russisch en dat wilde Carlsen kennelijk vermijden. Het werd lang niet zo’n romantisch Koningsgambiet als in de lyriek van Bronstein.’

Vervolgens behandelt hij de partij Magnus Carlsen – Wang Yue, Kings Tournament, Medias.

Na de 45ste zet van Wang Yue zag de stelling er als volgt uit:

‘Maar nu heeft wit het makkelijk. 46 g4. Altijd handig, dit pionnenvierkantje. Wit krijgt een vrijpion. 46. .. hxg4, 47. h5 Le4. 48. Tc7 f5, 49. h6 f4, 50. h7 g3+, 51. Ke1 f3, 52. h8D f2+, 53. Ke2 Ld3+, 54. Ke3. Zwart gaf op. De dame die hij nog kan halen, raakt hij na 54. .. f1D, 55 De8+ snel weer kwijt.’

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Piotr Dobrowolski – Daniel Fridman, Wroclaw Open 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Koningsgambiet als favoriet aanvalswapen’ , de behandeling van de partijen Spassky- Bronstein en Carlsen-Wang Yue en het naspelen hiervan klik hier .

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Levende en dode spelen’ begint met :

‘Vorige week zaterdag vierde de schaakclub in Bergen op Zoom BSV haar 64ste verjaardag met een dag lang schaken op het Grote marktplein. Naast diverse simultaans voor de liefhebbers waren er twee partijen waar iedereen naar kwam kijken: een levend en bijzonder kunstzinnig dood spel.

Spelen met levende stukken biedt vele visuele mogelijkheden. Dit keer was de hulp ingeroepen van twee toneelverenigingen ‘Het Gezellen’ en ‘Met een bek vol tanden’. Alle stukken waren vooraf zingend en buitelend door de straten getrokken. De partij die werd nagespeeld was de ‘’onsterfelijke partij ‘ van Anderssen- Kiezeritsky uit 1851.’

Hij behandelt de partijen Anderssen-Kiezeritsky en Anderssen-Dufresne.

De stand na de 16de zet van Dufresne in zijn partij tegen Anderssen was:

‘Wit is klaar met zijn ontwikkeling, zwart nog niet. Daarin lag het verschil van Anderssen met zijn meeste tijdgenoten. De combinaties die hij bedacht waren gestoeld op economische gronden. Dat doet niets af aan zijn prestaties want de volgende mooie combinatie is moeilijk te vinden.

17. Pf6+ gxf6, 18. Exf6 Tg8, 19. Tad1 Dxf3, 20. Txe7+ Pxe7, 21. Dxd7+! Kxd7, 22. Lf5++ Ke8, 23. Ld7+ Kf8, 24. Lxe7 mat.’

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van S. Lloyd , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Kosteniuk en Zhukova klik hier

Henk Prins

In zijn rubriek besteedt hij aandacht aan de partij Torre –Lasker , Chicago 1926. Ook behandelt hij de oplossingen van twee schaakproblemen van Frank Visbeen. Hij geeft ook twee nieuwe schaakproblemen van Frank Visbeen , op te lossen door de trouwe ‘ladderaars’.

Frank Visbeen leefde van 1937-1996 en was journalist voor Haags Dagblad en Rotterdams Nieuwsblad. Jaren is Frank hoofdredacteur geweest van Probleemblad. Hij was meer schrijver dan problemenmaker, al heeft hij op dit laatste terrein zich ook verdienstelijk gemaakt. Frank was ook internationaal meester in het oplossen van schaakproblemen.

Hieronder de twee nieuwe schaakproblemen.

Tweezet, Frank Visbeen

Driezet, Frank Visbeen

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5211 voor gevorderden.

Zwart aan zet, wat is goed?

Hans Ree , 4 juli 2010

Zijn e-column ‘ Mag een beetje corruptie niet meer? begint met :

Begrijp ik de moderne schaakwereld niet meer, of zijn ze in Hilversum uit de bocht gevlogen?

Op de website van het Open toernooi van het Hilversums Schaakgenootschap (hier) stond zaterdag, de dag voor de laatste ronde, een vreemd bericht.

Voor de volledige e-column, de behandeling van de partij Nijboer – Goudriaan en het naspelen hiervan klik hier.

De laatste e-column op de NRC site

Volgende week ‘De laatste’ van Hans Ree.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.