Schaakproblemen uit de negentiende eeuw – aflevering 4

Ontvangen reacties

Wij ontvingen enkele reacties op schaakprobleem no. 14. Hier werd geconstateerd dat er een nevenoplossing is. (1. Kh1 en 1. Da2) De krant maakte geen melding van een nevenoplossing 1. Da2. Henk Prins stelde voor om op b2 een pion te plaatsen waarmee de nevenoplossing uit dit schaakprobleem is verwijderd. De stelling ziet er dan als volgt uit:

Schaakprobleem No.14, herzien door Henk Prins
Wit speelt en geeft in 2 zetten mat

Zie ook onze intro

Vier nieuwe schaakproblemen

Zondag 7 mei 1876

Schaakprobleem No.19
Wit speelt en geeft in 3 zetten mat

Zondag 14 mei 1876

Schaakprobleem No.20
Wit speelt en geeft mat in 3 zetten

Zondag 21 mei 1876

Schaakprobleem No.21
Wit speelt en geeft mat in 5 zetten

Zondag 28 mei 1876

Schaakprobleem No.22
Wit speelt en geeft mat in 3 zetten

Oplossingen vorige keer

In die tijd gebruikte men al mooie schaakdiagrammen en voor de publicatie van de oplossingen gebruikte men de meest eenvoudige en universele notatie. Men gaf alleen de coördinaten aan van het stuk dat gespeeld werd. Bijvoorbeeld a2-a5, b7-c6. Het stuk zelf werd dus niet genoemd, ook geen teken als er een stuk werd geslagen enz.

Oplossingen worden hieraan nog toegevoegd en volgen z.s.m.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.