Magnus Carlsen met Liv Tyler op de catwalk in New York?

Vorige week, tijdens een modebeurs in Berlijn, werden we verrast door het nieuwsbericht dat Magnus Carlsen modemodel is bij G-Star. Zes jaar na zijn verrassende overwinning als 13-jarige in de Corus C-groep zet hij een nieuwe stap in zijn carrière.

Samen met de actrice Liv Tyler treedt hij op in een reclamecampagne voor de herfst– en wintercollectie van het kledingmerk. Liv Tyler is bekend van de filmtrilogie Lord of the Rings , waarin zij de rol van prinses Arwen speelt, en van veel andere films. De combinatie van de glamour van Hollywood en de intelligentie van de schaker wordt treffend in beeld gebracht door sterfotograaf Anton Corbijn. Dit brengt Magnus misschien op de catwalk tijdens een van ’s werelds grootste modeshows – de New York Fashion Week. In ieder geval zal hij aanwezig zijn tijdens deze modeweek.

Naar nu bekend is, werd Hendrik Carlsen, de vader van Magnus, al tijdens het laatste Corustoernooi benaderd door een vertegenwoordiger van G-Star. Op 1 februari werd de overeenkomst getekend. Op verzoek van G-Star werd dit voorlopig geheim gehouden.

‘De schakers zullen net zo verrast zijn als ik, toen ik werd uitgekozen voor dit G-Starproject’, zei Magnus in een interview. ‘Ik wilde natuurlijk eerst weten wat G-Star was en waar ze voor stonden. Maar het duurde niet lang daarna dat ik ja zei toen ze mij vroegen’, vertelde hij.

‘Hij werd in februari tijdens de ‘fotoshoot’ in Miami al behandeld als een ster. Een team van 25 personen zorgde er voor dat alles op rolletjes verliep en dat Anton Corbijn prachtige foto’s kon maken. ‘Het klikte direct tussen Magnus en Anton’, vertelde Espen Agdestein, de broer van Simon. Simon was oud-trainer/coach van Magnus en schreef in 2004 het boek Schaakwonder, hoe Magnus Carlsen de jongste grootmeester ter wereld werd.

Magnus over zijn samenwerking met Liv Tyler:

‘Ik denk niet dat ze wist wat ik deed. Ik vertelde haar dat ik schaakte. Ze was erg leuk om mee te werken en ze stelde me op mijn gemak. Haar Elo rating zal niet zo indrukwekkend zijn, maar haar ervaring als modemodel en actrice des te meer.’

‘Magnus was nooit zo enthousiast als hij kleren moest passen’ vertelde Hendrik Carlsen. ‘Maar of dat nu zal veranderen’, weet ik nog niet. ‘Ook maakte ik mij zorgen welke invloed dit zou hebben op zijn sportieve prestaties. Maar na zijn overtuigende zege in het Kings Tournament in Roemenië was ik gerustgesteld’, vertelde hij. ‘Hij heeft al meer bereikt dan ik ooit heb durven dromen, en daar ben ik best trots op.’

De overeenkomst met G-Star is een erkenning van Magnus Carslen als de nummer 1 van de schaakwereld en is ook een compliment voor de schaaksport. De internationale aandacht voor Carlsen was de mensen van G- Star niet ontgaan (Time Magazine, Der Spiegel, Al-Jazeera ). Carlsen’s ster schijnt nu aan een nieuwe sterrenhemel. De komende maanden zal hij veel aandacht krijgen in vooraanstaande internationale modebladen. Hij heeft inmiddels al enkele interviews gegeven.

Fred Lucas

Ere wie ere toekomt. Fred Lucas had al eerder aandacht voor de fotogenieke kanten van Magnus Carlsen getuige onderstaande foto uit 2009. Begin 2004 mocht ik een van de eerste foto’s van Magnus (toen 13 jaar) gebruiken, die door Fred waren gemaakt. Maar naast de vele foto’s van Magnus heeft hij ook van veel andere schakers bijzondere schaakfoto’s gemaakt. Klik hier. Ook op onze schaaksite publiceert hij regelmatig prachtige schaakfoto’s zoals van Anna-Maja Kazarian (klik hier).

September 2010 topmaand

In september staan er enkele topactiviteiten op de internationale agenda.

1. De New York Fashion Week, Magnus Carlsen zal hierbij aanwezig zijn.

2. The RAW World Chess Challenge (klik hier), In Shanghai wordt dan de Grand Slam Masters Final (1) gehouden.

3. De Schaakolympiade in Khanty- Mansiysk (Siberië) met deelname van Magnus Carlsen voor Noorwegen. Het Nederlandse team zal bestaan uit Van Wely, Smeets, Stellwagen, Giri en L’Ami. Het damesteam bestaat uit Peng, Lanchava, Bensdorp, Schut en Van Weersel.

4. De première van de nieuwe langspeelfilm van Anton Corbijn ’The American’, een James Bond- achtige film gebaseerd op het boek A very private gentleman van Rowan Joffe. In de hoofdrol George Clooney. Voor de trailer van deze film klik hier.

Omdat G-Star een Nederlands bedrijf is en Anton Corbijn een Nederlandse sterfotograaf besteden we hieraan ook enige aandacht.

G-Star

G-Star is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat kleding ontwerpt, in diverse landen laat produceren en internationaal verkoopt.Het G-Star label werd in 1989 in Amsterdam 1989 gelanceerd onder de naam Gap-Star. Om zich meer op de internationale markt te richten werd de naam later veranderd in G-Star. Vanuit Amsterdam werd gestart met de distributie voor de Nederlandse en Belgische markt.

Al sinds de oprichting in 1989 staat G-Star bekend om zijn innovatieve en vernieuwende stijl in de wereld van denim. De constante zoektocht naar nieuwe grenzen, de experimentele stijl en de productontwikkeling hebben ertoe geleid dat het merk een wereldwijde bekendheid heeft. De ruige en oorspronkelijke eigenschappen van het merk zorgen ervoor dat G-Star zijn uitgesproken en onorthodoxe stijl kan handhaven.

“Just the product” is altijd de filosofie en de marktbenadering van G-Star geweest. De ontwikkeling van innovatieve producten zoals Raw Denim, dat een grote invloed heeft gehad in de jeanswereld, was een natuurlijk gevolg daarvan. Sinds de introductie van Raw Denim in 1996 heeft G-Star zijn concept uitgebreid. Het omvat nu een nieuwer, scherper imago dat aansluit bij iedere stijl, trend en leeftijd, zonder dat het product zijn pure karakter verliest. Authentieke details en functionele accessoires geven de collectie een sterke identiteit.

G-STAR INTERNATIONAAL

G-Star is een blijvende speler op de denimmarkt geworden. Het merk heeft vestigingen in 19 landen (Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland) en heeft wereldwijd 35 kantoren en 107 showrooms. G-Star heeft een internationale aantrekkingskracht met 5.568 verkooppunten in 61 landen wereldwijd en heeft 895 mensen met 36 verschillende nationaliteiten in dienst.

Anton Gorbijn

Anton Corbijn (Strijen, 20 mei 1955) is een wereldberoemde Nederlandse filmmaker en fotograaf. Hij begon zijn carrière als fotograaf van het Nederlandse tijdschrift Oor. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution (1972). Hij zou veel (rock)musici en andere artiesten fotograferen. Hij ontwierp platenhoezen, decors en regiseerde vele muziekvideo’s waaronder bijvoorbeeld The Killers ‘All These Things That I Have Done’, Nirvana’s ‘Heart Shaped Box’ en Depeche Mode’s ‘ Enjoy The Silence’.

Hij maakte de film Control waarmee hij in 2007 op het festival van Cannes twee prijzen in de wacht sleepte. Deze film is gebaseerd op het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Anton Corbijn hecht aan langdurige relaties. Het werkt al meer dan 30 jaar met U2 en ook met Depeche Mode van Tom Waits.

Over zijn samenwerking met G-Star zegt hij in een interview met Nadja Romain:

‘Zij vroegen me of ik een vergadering wilde bijwonen en wilde meedenken over een nieuwe reclamecampagne. Ik vertelde over mijn ideeën voor een nieuwe G-Star campagne en hoe zij dit zouden kunnen aanpakken. Het sprak hen direct aan en zij zeiden: ‘dan moet jij het maar doen’.

‘Ik hield van G-Star, van de mensen en ik voelde me direct ‘thuis’ bij hen. Dat is belangrijk want beiden willen samenwerken om iets anders en beter te doen dan de vorige keer. Je denkt hierover na met en voor elkaar. Dit levert bijna altijd betere resultaten op en bevestigt mijn visie op het onderhouden van langdurige relaties.’

In 2009 maakte hij voor G-Star een fotoreportage met de modellen Elettra Wiedeman en Toby Kebbel. En nu in 2010 met Liv Tyler en Magnus Carlsen.

Geraadpleegde bronnen:

Schaaksites: ChessVibes, Chessbase, Chesscom

Kranten: NRC, New York Times

Media : VG en NRK in Noorwegen

Mode: Publicaties van G-Star

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.