Schaakrubrieken 10 juli 2010

INTRO

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

Koningsgambiet

Henk Prins (RD) besteedt deze week aandacht aan de partij Carlsen – Wang Yue gespeeld tijdens het Kings Tournament in Medias (Roemenië).

De laatste

In deze rubriek voor het laatst een NRC e-column van Hans Ree getiteld: ‘De laatste’. Aan het einde van zijn e-column schrijft Hans:

Overigens is dit het laatste schaakblog op de website. Niet omdat ik er geen aardigheid meer in zou hebben, maar door voortschrijdend inzicht bij de krant. Ik hoop dat het plezier dat ik altijd had bij het maken van de blogs, af en toe gedeeld kon worden door de lezers.

Als de stof is neergedwarreld willen we op deze problematiek nog terugkomen. Het zou jammer zijn als de e-columns van Hans Ree niet meer op internet worden gepubliceerd. Maar oplossingen zijn niet eenvoudig want een professionele schaakjournalist moet nu eenmaal ook zijn brood kunnen verdienen.

Op de mededeling van Hans Ree dat dit zijn ‘laatste’’ is , is een stroom van reacties gekomen op de NRC-site en we geven er enkele weer:

1. Loek Bergman zegt:

Beste Hans,Dank je wel voor alle jaren prachtige columns. Je hebt mij regelmatig laten genieten door je taalgebruik, de geselecteerde partijen, je inzicht in het schaakwereldje en je analyses.Hartelijk dank!

2. Bert de Bruut zegt:

Treurig nieuws, voor Ree, voor ons schaakliefhebbers, en voor de NRC. Tijd maar weer voor de Volkskrant!

3. Wouter Scheffer zegt:

ONRECHT! Hoe onderscheidt een echt goede krantensite zich nu van een andere? Precies. En boos de krant opzeggen heeft ook geen zin, want dan missen we je rubriek op zaterdag. Kan er geen www.hansree.nl komen, ah?

4. Jeroen zegt:

Erg jammer, het was 1 van de redenen om naar de site van NRC te gaan. Altijd een leuk en goed geschreven stukje. Dank je wel daarvoor !

5. Emanuel de Witt zegt:

Beste Hans Ree,

Eerst je stukjes uit de krant – niets dat daaraan kon tippen ervoor in de plaats, nu je schaakstukjes van nrc.nl gewipt – erg jammer. Wat mij betreft open je een betaalde HR-site.

Dank voor de informatieve en plezierige stukjes.

6. Timon zegt:

Voortschrijdend inzicht ? Is dat een ander woord voor bezuinigen ? Maar in elk geval: bedankt!

En zo zijn er op het moment van schrijven van deze rubriek al meer dan 60 reacties te lezen. Ga maar snel kijken, het zijn zeer bemoedigende en lovende reacties.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Magnus Carlsen op de catwalk ’ begint met het nieuws dat Magnus Carlsen een contract getekend heeft afgesloten met G-Star Raw. Ook besteedt hij aandacht aan de komende Raw World Chess Challenge. Daarna vervolgt hij met :

‘Hij is lang niet de eerste schaker die wat bijverdient met reclame. Het schijnt dat Paul Morphy (1837-1884) al reclame maakte voor een horloge met de tekst:’Ik heb dit horloge onderzocht en concludeer dat de inhoud voor 100 procent uit echt mechaniek bestaat.

Ik herinner me dat Hein Donner sterk speelde in een Hoogovenstoernooi en dat een schoenenmerk er toen snel bij was met een foto en de tekst: ‘Donner staat goed. Hij loopt dan ook op Robinson schoenen’.

Jan Timman maakte reclame voor –mirabilu dictu – het drinken van melk..’

De partij van de week is de partij van Loek Van Wely tegen Mesgen Amanov, World Open 2010.

De Schaakopgave van de week is een studie van Vitaly Kovalenko uit 2010. Zie hieronder.

Diagram Kova, wit begint en wint

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Succesvolle comeback Matthew Sadler’ , de behandeling van de partijen Van Oosterom – Sadler en Sadler - Kravtsiv en het naspelen hiervan klik hier .

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Friso Nijboer en Ilya Nyzhnyk’ begint met :

‘ Het Hilversum Open 2010 is gewonnen door grootmeester Friso Nijboer met een stevige score van 7/9, vijf keer winst en vier remises. Nijboer is een laatbloeier, hij begon pas echt met schaken na zijn studie en is nu de 45 gepasseerd. Toch ligt er nog veel in het verschiet want zijn talent is onmiskenbaar en de verantwoordelijkheid van vrouw en twee tienerkinderen doet hem goed.’

Hij behandelt de partij Nijboer – Afek.

Vervolgens schrijft hij :’ De enige die ook nog op 7 punten kon komen was de dertienjarige Ilya Nyzhnyk uit Oekraïne. Onthoud die naam, want dat is net zo’’n supertalent als Anish Giri (met vijftien jaar de jongste grootmeester ter wereld, Elo 2680) en de Noor Magnus Carlsen (19 jaar en de hoogst genoteerde speler van de wereld met een Elo-rating van 2825. Alleen Gary Kasparov had even 2850 in 2000).

Vervolgens behandelt hij de partij Goudriaan – Nyzhnyk.

De slotstand werd : 1. Nijboer 7/9, 2-4. Nyzhnyk, Landa en Steingrimsson ieder 6.5/9

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van J. Hűhe , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Petrosian – Botwinnik klik hier

Henk Prins

In zijn rubriek besteedt hij uitgebreid aandacht aan de partij Carlsen – Wang Yue, Kings Tournament, Roemenie. Carlsen speelde hier het Koningsgambiet.

Max Pam

Zijn rubriek ’Inflatie slaat toe in vrouwenschaak’ begint met :

‘Het vrouwenschaak- vroeger ook wel damesschaak genoemd - is in deze rubriek altijd stiefmoederlijk bedeeld geweest. De reden daarvoor is dat vrouwenschaak over het algemeen op een aanzienlijk lager niveau wordt beoefend dan het mannenschaak. Op een uitzondering na – Judit Polgar- behoren vrouwen niet tot de beste honderd schakende mensen. Judit is de enige vrouw, de overige 99 zijn mannen.’

Daarna benadert hij het vrouwenschaak op twee manieren en besteedt hij aandacht aan de Georgische Nana Dzagnidze die in Jarmuk de FIDE Grand Prix heeft gewonnen met 9 uit 11. Aan de hand van cijfers toont hij de inflatie in het vrouwenschaak aan.

Tot slot geeft hij nog aandacht aan de felle strijd om het presidentschap van de FIDE en besluit met : ’t Is een gezellige boel bij de FIDE.’

Hij behandelt de partijen Tsjiboerdanidze _ Dzagnidze, Mkrtchian – Dzagnidze en Stefanova – Dzagnidze.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5217 voor beginners.

Wit aan zet wint, hoe?

Hans Ree , 7 juli 2010

Zijn e-column ‘ De laatste’begint met :

Het is altijd bemoedigend voor de luilakken onder ons als iemand een sterk toernooi wint met rare openingsvarianten waar nauwelijks theorie over is.

Matthew Sadler, een in Nederland wonende Engelse grootmeester, deed het het afgelopen weekeinde in het toernooi van het ROC Nova College in Haarlem, dat hij won met 5 uit 6.

Niet dat Sadler een luilak is. Begin 1999 had hij een rating van 2660, wat behalve op schaaktalent ook op studiezin wijst. Maar sinds dat jaar had hij geen serieus toernooi meer gespeeld, alleen wat partijen voor de Duitse en de Nederlandse clubcompetitie.

Voor de volledige e-column, de behandeling van de partij Chiel van Oostrom –Matthew Sadler en het naspelen hiervan en de vele reacties op zijn laatste e-column klik hier

Gert Ligterink 8 juli 2010

Column – Rivaliteit

‘Als een jonge talentvolle speler aan de poort van het paleis klopt’, moet hij afwachten hoe de ontvangst zal zijn. Zal de hofhouding hem onmiddellijk in de armen sluiten of zal het tijd kosten voor hij geaccepteerd wordt?

Anish Giri heeft niet lang in onzekerheid hoeven leven. Tijdens het afgelopen NK-toernooi hadden de toeschouwers soms de indruk dat hij is opgegroeid met zijn Nederlandse collega’s. Toch kennen we hem pas twee jaar. In 2008 hoorden we zijn naam voor het eerst, toen hij tijdens het NK in Hilversum het HSG open won.

Natuurlijk heeft Giri zijn plaats aan het hof in de eerste plaats verworven door geweldige resultaten te boeken. Niemand kan om een speler heen, die in twee jaar tijd nationaal kampioen wordt, de grootmeestergroep B van het Corustoernooi wint en zijn rating opschroeft tot 2642 punten.

Er is nog een reden waarom Giri gewaardeerd wordt. Hij is een aangename jongen, die zich moeiteloos heeft aangepast aan de mores van de nationale schaaktop. Niet iedere speler die zich in Nederland heeft gevestigd, is dat even goed gelukt.’

Voor de volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.