Spaans

Wie net als de middeleeuwse pelgrims op hun tocht naar Santiago de Compostella bij Roncesvalles Spanje binnenkomt, kan er niet om heen. Hier wordt herdacht hoe Ridder Roelant zich in het jaar 778 dood vocht tegen de Saracenen. Karel de Grote en zijn manschappen kwamen te laat. Als direct gevolg bleven grote delen van het Iberische schiereiland onder Moors bestuur. Zo kwamen kunst en cultuur uit het Midden-Oosten naar Europa. En ook het Arabische schaakspel. Pas toen Isabella van Castillië (1451-1504) uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld, kwam er een einde aan de Moorse overheersing. Toen was het ook met de oude trage schaakvorm gedaan, waarin de dame een zwak stuk was. Isabella verdreef zowel de joden als de moslims uit Spanje. En er werd voortaan geschaakt dama alla rabiosa, met de woeste dame die in plaats van één veldje tegelijk plotseling de lijnen en diagonalen ging beheersen.

Meteen werden er boeken over het spel gepubliceerd. Ruy López de Segura (1530-1580), die algemeen als sterkste schaker van de wereld werd beschouwd, had in Italië kennis gemaakt met Pedro Damiano’s Questo libro e da imparare giocare a scachi et de li partiti (Hét boek om schaak te leren spelen en over de partijen). Dat was een ware bestseller. Het werd voor het eerst gedrukt in 1512 in Rome, maar in de 16e eeuw verschenen er maar liefst acht edities. Ruy López vond het maar niks. Hij bracht in 1561 zijn Libro de la invencion liberal y arte del juego del axedrez (Boek over het veelzijdige vernuft en de kunst van het schaken) uit. Zo werd de Spaanse Opening geboren. Want in deel 2, waarin hij de openingen behandelt, raadt Ruy López de lezer aan na 1. e2-e4 e7-e5 2. Pg1-f3 Pb8-c6 voor de zet 3. Lf1-b5 te kiezen.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.