Nederlands Dagblad schaakrubriek 17 juli 2010

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

De driezet van H.Kochelkorn is probleem 2277 en de oplossing moet er zijn voor de Internationale Jongerendag.

Probleem 2270 : 1. Pd7!

Wit : Ka4, Df2, Lb5. Pd7, pi d4, e3. Zwart ; Kc3, Le7.

probleem 2277

En dan de winnaars van de oploscompetitie t/m nr 2270 . Ex aequo 1/2 J. Reiffers uit Elst en A. Vos uit Nieuweroord met 260 pnt en het brons was voor F. Bosma uit Soest met 240. De boekenbon is al onderweg als TNT-post tenminste nog bestaat .

Bij GAMBIT-publ. ( www.gambitbooks.com ) besteden ze altijd ook veel zorg aan het uiterlijk van de boeken en dat geldt ook weer voor de volgende twee : Allereerst een boek over eindspelen van niemand minder dan John Nunn. John is niet alleen één van de grootste kenners van het eindspel ( en probleemzetten ) op dit ondermaanse maar hij beschikt ook over de gave deze kennis op een begrijpelijke wijze over te brengen aan de gemiddelde schaker. In dit deel 1 over pionnen- ,dame – en loper/paardeindspelen gaat er het vooral om de theoretische kennis in practische situaties zo te gebruiken dat tactische en psychologische motieven ook volop aan bod komen . Dat daarbij aloude analyses van eindspelen nogal eens moeten sneven toont aan dat er voor een ieder achter het bord nog het nodige te ontdekken valt en wie weet komt u zo zelf ook nog eens in een standaardwerk terecht.

Genieten ,van bladzij tot bladzij ( isbn 978-1-906454-21-0 )

Van het eindspel keren we terug naar de opening en deel 4 van John Watsons Mastering the Chess Openings ( isbn 978-1-906454-19-7 ) waarin de auteur opnieuw ons instrueert maar niet botweg alle varianten in de kop te stampen maar vooral de ideeën achter de zetten te doorgronden . Dit deel gaat eerst over bv Réti en andere fianchetto’s , onregelmatige of juist symmetrische openingen ( hoe lang kun je de symmetrie volhouden ? ) en tot haaruitval leidende gambieten . Maar vooral belangwekkend zijn de laatste hoofdstukken waarin Watson niet alleen samenvat hoe men openingsstudie moet aanpakken maar ook een blik in de toekomst werpt : hoe zal het schaken zich ontwikkelen en wat zullen daarbij de belangrijkste vaardigheden zijn ? Een prachtige afsluiting van een indrukwekkende serie openingsboeken.

Tenslotte een aardig partijtje uit het boek van Watson ,gespeeld in 1863 in de toenmalige schaakstad Parijs tussen de heren Linden en Maczuski met het zgn Deense Gambiet , een opening waarmee men op de club ,vooral bij rapid- en snelschaken succes kan hebben ( mits de tegenstander niet geheel op de hoogte is ) 1. e4 e5 2. d4 exd Wit kan natuurlijk gewoon terugslaan maar met 3. c3 begint het gambiet en nu maar hopen dat zwart mee wil doen en het niet met bv 3..d5 weigert . Heer Maczuski is niet zo kinderachtig en laat het zich bewijzen : 3..dxc 4. Lc4 Wit offert nog een pion om zich optimaal te ontwikkelen cxb2 Zwart is niet bang 5. Lxb2 Lb4+ Zwart kan ook hier 5..d5 spelen en na 6. Lxd5 Pf6 Dat lijkt zelfmoord na 7. Lxf7+ maar dat valt mee want na 7..Kxf7 8. Dxd8 Lb4+ 9. Dd2 Lxd2+ 10. Pxd2 is er weinig gevaar meer te duchten. Nu de partij verder na zet 5 : 6. Pc3 Pf6 7. Pe2 Pxe4 Zwart pakt alles wat voorbij komt en staat nu 3 pionnen voor maar na 8. 0-0 is de ontwikkelingsvoorsprong van wit overweldigend 8..Pxc3 9. Pxc3 Lxc3 10. Lxc3 Men bekijke deze stelling eens : zwart kan niet rokeren vanwege 11. Dg4 g6 12. Dd4 met mat . Dus 10..Dg4 11. Tc1+ Kd8 12. f4! Dxf4 ( 12..Dc5+ 13. Ld4 Dxc4 14. Lxg7 en wit wint ) 13. Lxg7 Tg8 Nu is het echt uit maar ook 13..Te8 verloor i.v.m. 14. Txe8+ Kxe8 15. De2+ Kd8 16. Te1 c6 17. De7+ Kc7 18. Le5+ . Maar nu kan wit de partij beëindigen op een manier ie bij dit soort gambieten hoort nl 14. Dg4! een schijnoffer want 14..Dxg4 15. Lf6 mat . Dus 14..Dd6 15. Lf6+ en zwart gaf op.

Het hoofdstuk over de gambieten laat ons nog veel meer smulpartijen zien .

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.