Schaakrubrieken 17 juli 2010

INTRO

De Pion

Hans Böhm maakte in zijn rubriek enige reclamevoor zijn boek ‘De Pion’ dat hij samen met Afek schreef. Over dit interessante boekje publiceerden we reeds een boekbespreking begin dit jaar. Klik hier.

De laatste

Max Pam besteedt in zijn rubriek uitgebreid aandacht aan de laatste e-column van Hans Ree op de website van NRC Handelsblad.

Forbes India

In samenwerking met het zakenblad Forbes India hebben we twee artikelen met foto’s over Viswanathan Anand , de wereldkampioen schaken, gepubliceerd:

Gezien door het Oog van de Meester

Anand de Meester Strateeg

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Soepele anarchie’ begint met :

‘Net had ik me geabonneerd op het Duitse tijdschrift Schachwelt, toen ze er wegens slechte economische omstandigheden mee ophielden. Het is misschien geen grote ramp, want er zijn erg veel schaaktijdschriften in Duitsland. Ik las Schachwelt voor Robert Hűbner, die in het laatste nummer schrijft over het bezoek dat een Duits team in april aan de Vietnamese hoofdstad Hanoi bracht. Hubner was er bij om Chinees schaak te spelen tegen een Vietnamese meeester in dat spel , Vu Huu Cuong. Het was zeventien jaar geleden dat Hűbner, in een Chinees toernooi, voor het laatst die schaakvorm had beoefend en hij wist van tevoren dat hij geen waardige tegenstander zou zijn, maar zo hadden de Vietnamezen het gewild.’

Aan het eind van de rubriek schrijft hij:

‘Een van de spelers in die Duits- Vietnamese vriendschapppelijke wedstrijden was Le Quang Liem (19), die eens de Vietnamese Magnus Carlsen is genoemd. Dat was wat overdreven, maar een sterke schaker is hij wel. Hij won dit jaar het Aeroflot Open in Moskou en als beloning daarvoor doet hij nu mee aan het elitetoernooi in Dortmund, dat donderdag begon. De partij hier is uit het Vietnamese kampioenschap van dit jaar. Le Quang Liem – Ngguyen Duc Hoa, Ho Chi Minh City 2010.'

De stand na de 33ste zet van zwart was als volgt :

’34. Ta3+ Dit is een veel mooiere manier om de partij te beslissen dan 34. Df5, al zou het eindspel na 34… Dxf5 3 gxf5 glad gewonnen zijn voor wit. 34 .. Kb6 Na 34 .. Dxa3 35. Dc7+ wordt zwart in een paar zetten mat gezet. 35. Db8+ Kc6 36. Txa6 Kd5 37. Dd8+ Zwart geeft op.'

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Brede Kvisvik – Edwin David, kampioenschap van Noorwegen 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Erfenissen van de NK’ , de behandeling van de partij De Rover - Goudriaan en het naspelen hiervan. klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Net geen eeuwige roem’ begint met :

De telefoon. ‘Mijnman is een verwoed schaakliefhebber en ik zou hem voor zijn verjaardag een verrassingslunch willen aanbieden met u. Kan dat?’ Een paar weken later zat ik op een mooie locatie ergens op de hei in een apart gereserveerd zitje met de schaakvriend en een schaakbord. Ik had als presentje wat boeken meegenomen over Fischer, schaakcafés, studies en mijn laatste boek de PION, dat ik samen met Afek schreef. In dat boek staan 240 diagrammen waarin de pion de hoofdrol speelt. Die verschillende presentjes gaven de mogelijkheid om iets uit mijn eigen ervaring te vertellen over het betreffende onderwerp. Het boek over de pion kwam als laatste uit de zak en ik sloeg zomaar een bladzij op en zette de volgende stelling op het bord:

Dit is de eerste opgave van het hoofdstuk ‘Pionnen bouwen een fort’. Per hoofdstuk worden vier diagrammen gegeven in oplopende moeilijkheidsgraad. Ik geef eerst de oplossing uit het boek. Van J. Berger uit het standaardwerk Praxis der Endspiele, 1890. De a-pion is niet meer te stoppen. Toch is er redding, want de witte pionnen kunnen een onneembaar fort rond de koning bouwen. 1. f4 a5, na 1.. gxf4 2. h4 wint wit. 2. fxg, a4 3. Kg3 a3, 4. Kh4 a2, 5 g3 a1D met remise door pat. Het thema wordt hier in al zijn eenvoud en schoonheid gepresenteerd. De koning is door zijn pionnen precies op tijd ingemetseld.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van H. Kockelkorn , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Linden – Maczuski met het Deense gambiet klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Soms kan in een partijstelling het geven van een kwaliteit meer opleveren dan het nemen ervan. Oud-kampioen van Nederland Jan Hein Donner bereikte in zijn partij tegen Duckstein (Wageningen 1957) onderstaande stelling:

Donners pion van b6 is een brutaal a-pionnetje, dat ver in de zwarte vesting is doorgedrongen. Donner schreef ooit een loflied op een a-pionnetje dat een hele partij geduldig op zijn beurt had staan wachten en ten slotte van een kleintje uitgroeide tot een grote. Donner kon in deze stand met. 31. b7 de kwaliteit winnen maar nog niet de partij.

Vervolgens refereert hij aan een partij van Jan Smeets tijdens het NK 2010.

Zijn opgave 805 luidt als volgt:

Hoe wint wit?

Max Pam

Zijn rubriek ‘Laatste weblog van Ree over Sadler’ begint alsvolgt:

‘Omdat wereldwijd de kranten het moeilijk hebben gaat het wereldwijd ook niet goed met schaakpublicisten. Al eerder schreef ik dat Lubosh Kavalek na 25 jaar moest stoppen bij de Washington Post, wat bij schakers weer een wereldwijde reactie teweeg bracht. Inmiddels heeft Kavalek onderdak gevonden bij de Huffington Post, waar hij duizenden bezoekers trekt. Gedeeltelijk is Hans Ree bij NRC Handelsblad nu hetzelfde overkomen: zijn wekelijkse weblog is geschrapt. Erg jammer , want behalve zijn stukjes behoort zijn weblog wereldwijd tot de beste die je op schaakgebied tegenkomt. Ree is een ingewijde met een literaire stijl. Zijn berichten uit de schaakwereld vormen een oase in de kranten die heden ten dage wel erg vol staan met geleuter over voetbal. Wat de slijpsteen van geest heeft bewogen is mij niet helemaal duidelijk- juist het schaken bloeit op het internet- maar het aantal lezersreacties liegt er niet om. Ree spreekt zelf van een voortschrijdend inzicht bij de krant, maar het zullen wel bezuinigingen zijn geweest.

Vervolgens besteedt hij aandacht aan Sadler en zijn optreden in het toernooi van het ROC Nova College in Haarlem, aan het opgraven Bobby Fischer’s overblijfselen en aan het optreden van Magnus Carlsen als modemodel voor het kledingmerk G-Star. Hij schrijft hierover:

‘Fotoshoots met magnus zijn al gemaakt en de eerste affiches met hem als G-Star Raw circuleren al op het internet. Magnus ziet er inderdaad stoer uit en ik ga die jeans van G-Star kopen. Je zult zien hoe mijn schaken daardoor vooruitgaat. De firma is erg blij met de inbreng van Magnus, die zowel uiterlijke schoonheid als innerlijke intelligentie meebrengt.’

Vervolgens behandelt hij de partijen Van Oosterom-Sadler, Sadler – Von Meijenfeldt en Peng-Sadler.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5223 voor gevorderden.

Hoe bereikt wit aan zet groot voordeel?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.