Ponomariov wint Dortmund

De ‘Sparkassen chess-meeting’, oftewel het elite-toernooi van Dortmund, is gewonnen door Ruslan Ponomariov. Nadat hij in de eerste vijf ronden al 3.5 punten gehaald had, wist hij daar in de tweede turnus nog drie punten aan toe te voegen. Met 6.5 uit tien eindigde hij zo met een punt voorsprong op de verrassende nummer twee, Le Quang Liem. De Vietnamees was de jongste speler, de speler met de laagste rating en ook debutant op dit niveau, maar met 5.5 punten liet hij zien dat hij iemand is om rekening mee te houden en er zullen dus vast meer invitaties voor toptoernooien komen. Op 50% eindigden Kramnik (twee keer gewonnen met wit, maar ook twee keer verloren met zwart) en Mamedyarov (slechts vier remises!). Naiditsch en Leko eindigden met vier punten onderaan.

Van de laatste vijf ronden heb ik drie mooie partijen geanalyseerd, die u in de pgn-viewer kunt naspelen. In twee partijen wordt de kleine kwaliteit geofferd:

33.Le5! Uiteindelijk verloor zwart in zijn pogingen een verloren eindspel van twee stukken tegen toren te vermijden zelfs een stuk.

22.Pcxb6! Hier gaf de sterke b-pion in combinatie met de ongelukkige posities van de zwarte stukken de doorslag.

Tenslotte nog een koffiehuispartij van Kramnik:

Zwart lijkt een stuk te gaan verliezen, maar ondertussen staat wel de witte koning gevaarlijk op d1. Hoe moet zwart verder? Is 19…c5 het antwoord?

Eindstand:

1 Ponomariov 6.5

2 Le Quang Liem 5.5

3/4 Kramnik, Mamedyarov 5

5/6 Naiditsch, Leko 4

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.