Driemanschap aan kop

In het Open Kampioenschap te Dieren gaat na drie ronden een driemanschap aan de leiding. Onder hen, de Nederlandse grootmeester Sipke Ernst en internationaal meester Roeland Pruijssers. De derde koploper is de Franse grootmeester François Fargere.

Sipke Ernst, vele jaren geleden (Foto Jos Sutmuller)

Titelverdediger en de nummer een van de ranglijst, Erwin l’Ami, moest in de tweede ronde al een halfje incasseren. FM Thomas Michalzak ontfutselde hem een remise. Dat had de Nederlandse jeugdspeler Milan Mostertman ook al kunnen doen, als hij in het verre eindspel niet de fout was ingegaan.

L’Ami – Mosterman

De grootmeester probeerde vanuit een Catalaan (hij was secondant van Topalov tijdens de laatste WK-tweekamp) met duwen en trekken voordeel te behalen, maar dat viel niet mee. In de diagramstelling heeft wit hoegenaamd niets bereikt. Als zwart nu verder gaat met 43… Tb3+ 44. Kc2 Tb5 zie ik niet hoe wit nog iets kan ondernemen. Zwart deed het wat onhandig met 43… Pb7 44. Ta7 en liet zich ook nog verleiden tot het foutieve 44… c5? Het is eigenlijk pas de beslissende fout. 45. dxc5+ Pxc5 46. Pxc5 Kxc5 47. Txf7 Th6 48. h4 g6 [Ook na 48… Tg6 wint wit, bijv. 49. Tf5+ Kd6 50. Tg5 Tf6 51. Txg7 Txf2 52. Kd4 Tf8 53. h5 Th8 54. Ke4] 49. Ta7 Kb6 50. Te7 Th5 51. Kd4 1-0

Maar Mostertman herstelde zich voorbeeldig door in de derde ronde niemand minder dan grootmeester Robin Swinkels te kloppen. Hoe dat in zijn werk ging treft u verderop aan bij de quizvraagjes die ik heb samengesteld.

Het toernooi in Dieren is een interessante krachtmeting tussen enerzijds de Nederlandse grootmeesters l’Ami en Ernst en anderzijds het buitenlandse gilde, waarvan Iotov, Ikkonikov en Moradiabadi de belangrijkste gegadigden voor de titel zijn. Gezegd moet worden dat Iotov als direct in de eerste ronde niet verder kwam dan remise tegen de uiterst taaie Jaap Vogel. L’Ami mag proberen zijn opgedane ervaringen als secondant van Topalov bij de laatste WK-match in de praktijk te brengen. Dat is een beetje te zien aan de openingen die hij tot dusver op het bord heeft gekregen. Verder is de hoofdgroep in Dieren een interessante speeltuin voor diverse jeugdspelers. Zo werden in de eerste paar ronden al een paar individuele succesjes geboekt.

Bij het doorspitten van de partijen, kwam ik een bijzonder interessant pionneneindspel tegen dat werd gespeeld in de volgende partij:

Daan Brandenburg – Mark Timmermans

De witspeler heeft zich bewust in gelaten op dit pionneneindspel, waarschijnlijk vanwege zijn betere pionnenstructuur. Desondanks lijkt mij de stelling ruim binnen de remisemarge, vooral omdat de zwarte koning actiever staat dan zijn witte collega.

36… Kc5 Hoeft geen probleem te zijn, maar logischer lijkt mij 36… Kd5 met als mogelijk vervolg: 37. a4 e5 38. f3 Kc5 39. Kc3 h6 en wit komt geen steek verder. 37. Kc3 b5 38. f4 h5 39. Kd3 Kb4 Opnieuw is het houden van de oppositie met 39… Kd5 de meest logische manier om de stelling te houden. Na de tekstzet is het mis voor zwart. 40. Kd4 Ka3 41. Kc5 Ka4 42. h4?! Winnend, maar nog beter is 42. g4! 42… g6 43. Kb6 Kb4 44. a3+ Ka4 45. Kc6 Ka5 46. Kb7 1-0 Zwart is nu uitgetempeerd.

Uiteraard werd er lustig op los gecombineerd. Om de geest scherp te houden, bied ik ze in quizvorm aan. Als u er niet uitkomt, of geen zin heeft te zoeken, klikt u gewoon op de knop eronder.

Swinkels – Hachijan

Vraag 1: Zwart heeft hier zijn zinnen gezet op 28… Lc4 Verliest wit nu materiaal?

Lambrechts – Fargere

Vraag 2: Hoe maakte zwart het efficiënt uit?

Kabanof – Visser

Vraag 3: Met welke geforceerde zettenreeks won zwart materiaal?

Hendrikx – Siebrecht

Vraag 4: Met welke sterke zet grijpt wit het initiatief?

Goudriaan – Zoler

Vraag 5: Hoe maakt zwart het leuk af?

Akrawi – De Wilde

Vraag 6: Met welke aardige zet wint wit materiaal?

Swinkels – Mostertman

Vraag 7: Met welke grappige zet bracht zwart zijn tegenstander in de problemen?

Hieronder nogmaals alle combinaties, maar dan via de viewer.

Bovenstaande combinaties.

Verder heb ik een selectie van interessante partijen gemaakt:

Een selectie uit de eerste drie ronden.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.