Schaakrubrieken 24 juli 2010

INTRO

Veteranenkampioenschap

Hans Böhm werd veteranenkampioen. Nu bleek dat hij twee weken te vroeg is geboren en hij niet aan het EK-veteranenkampioenschap mag meedoen. Zijn rubriek gaat hierover.

Ab Scheel maakte een mooi filmpje met Hans Böhm waarin hij dit ook nog eens uitlegt.

Vietnam

Twee artikelen over Vietnamese schakers deze week (NRC Handelsblad en het PAROOL).

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Het rekenwerk van Le’ begint met :

Over Le Quang Liem, de negentienjarige schaker van wie ik vorige week een partij uit het Vietnamese kampioenschap liet zien, zei de Rus Alexander Chalifman, die hem een tijdje getraind had, dat zijn ogen bijna uit zijn hoofd vielen toen hij het spel van Le zag. Le is overigens de familienaam, Liem is wat bij ons de voornaam is.

De jongen was volgens Chalifman zeer talentvol en hij werkte heel hard, maar alles wat hij deed was rekenen, rekenen en nog eens rekenen.

Dat geeft de indruk dat Le is opgegroeid met het Chinese schaak, dat in Vietnam erg populair is, al noemen ze het daar ‘generaal schaak ‘ vanwege oude grieven tegen China. Wij noemen ons schaak ook niet het Spaanse schaak, al zou dat historisch juist zijn.

Hij besteedt ook aandacht aan het Sparkassen toernooi in Dortmund waar de elite een toernooi speelt. Le is een van de deelnemers.

Hij behandelt de partij Roeslan Ponomariov – Vladimir Kramnik, Sparkassen Dortmund.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Gari Kasparov – Oz Tal, simultaan Tel Aviv 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint en geeft snel mat

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Talent voor pech’ , de behandeling van de partijen Spielmann – Stoltz en Ponomariov – Kramnik en het naspelen hiervan klik hier .

Hans Böhm

Zijn rubriek’ De verkeerde kan van 60 (?)’ begint met :

Jaarlijks wordt het nationale senioren en veteranen kampionschap gehouden op een mooi gelegen locatie: De Bilderberg te Oosterbeek. Dit jaar al voor de 38-ste keer. De categorie ‘senioren’ begint bij vijftig jaar, die van de veteranen bij zestig. Er wordt jaarlijks ook een Europees kampioenschap en een wereldkampioenschap gehouden, echter alleen voor veteranen. Nou voelde ik me bij het passeren van van 50 nog zo sterk dat ik me in een aparte leeftijdscategorie niet thuis zou voelen. Dus wachtte ik zestig jaar en schreef me in voor 2010. Als ik zou winnen verheugde ik mij op voorhand al op het weerzien met spelers waar ik onder andere het EK-jeugd mee had gespeeld in Groningen 1969, zoals Ulf Andersson, Rafael Vaganian, Zoltna Ribli en Guala Sax. En natuurlijk ook al die andere spelers die je hun hele carrière hebt gevold en met wie je hebt meegeleefd.

Hij behandelt de partijen Böhm – van den Berg, Vlam – van den Berg en Van Leeuwen –Vogel.

Hans Böhm won het veteranen toernooi gevolgd door Vogel en Van Den Berg. Tot slot schrijft hij:

‘Het einde van het liedje was , dat ik volgens de FIDE-regels twee weken te laat ben geboren en dus alleen seniorenkampioen ben. Nooit bij stilgestaan, Jaap Vogel zal daarom Nederland vertegenwoordigen bij het volgede EK-veteranen.'

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van K. Ahlheim , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussenNisipeanu en Ponomariov klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

'Wereldkampioenen zijn mensen die ook fouten maken. Het overkwam Anatoly karpov tegen de Chinese grootmeester Xie Jun. Zie hieronder no. 759 met de stand in de partij Karpov – Xie Jun.

Karpov speelde 49. Le6 en kwam niet verder dan remise. Met Lxg6 !! de oplossing van deze partijstand, ontstond er een winnend eindspel voor Karpov (wit). Er volgde 49. …. Kxg6, 50 Dd6 en 51 Dd7 en 1-0.'

Vervolgens behandelt hij partijstand 760.

De nieuwe opgave nummer 806 is een twee zet van I. Kazimov, Azerbeidjan. Zie hieronder.

Max Pam

Zijn rubriek ‘Good morning Vietnam!’ begint als volgt:

‘ Vietnam, dat is toch dat land dat in de jaren zestig door de Amerikanen is platgebombardeerd? Vietnam, dat is toch dat land waar de vegetatie onherstelbaar is verwoest door napalmbommen? Vietnam, dat is toch dat land met dat rigide communistische regiem? Het zal allemaal waar zij, maar op de vraag waar je dit jaar naar toe gaat met vakantie, hoor je steeds vaker ‘Naar Vietnam’.'

Hij schrijft ook: ‘Momenteel speelt in het Sparkassen Toernooi Van Dortmund de negentienjarige Vietnamees Liem Le Quang mee. Hij doet niet alleen mee , hij staat ook nog tweede achter Mamedyarov, maar voor Kramnik. Hij won deze week van geduchte tegenstanders als Ponomariov en Leko. Een paar maanden geleden vestigde Liem Le Quang alle aandacht op zich door in Moskou een keur van grootmeesters voor te blijven. Wie is dat iele ventje met dat ziekenfondsbrilletje?’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.