De belangrijkste blunder ooit

Ik ben momenteel een boek aan het lezen dat ik vorig jaar van Henk de Kleijnen heb gekregen, het matchboek Euwe-Aljechin 1935 met daarin analyses van beide spelers. Zoals iedereen wel weet won Euwe die match, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij stond eerst met 5-2 achter, kwam terug tot 7-7, 10.5-8.5 achter, kwam weer terug, en bij de stand 11.5-11.5 werd in de Militiezaal in Amsterdam (de partijen werden verspreid over het hele land gespeeld, vaak zonder rustdag tussen de verplaatsingen) de 24e partij gespeeld. De populairste opening deze match was het Slavisch (er is dus niets veranderd sindsdien), maar in deze partij probeerde Aljechin voor het eerst het Hollands. Dit leidde uiteindelijk tot de volgende stelling:

Hoe wint zwart dit?

De partij met analyses (zonder tekst) van Aljechin:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.