Geen cadeautjes

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 1.

Een hectische openingsronde. Niet alleen achter de schermen, waar technisch van alles misging (morgen beter!), maar ook op de borden. Spelers als Erik Both en Tom Bus gingen hun gerenommeerde opponenten Sipke Ernst en Viacheslav Ikonnikov met de botte bijl te lijf, maar de grootmeesters overleefden – natuurlijk zou je bijna zeggen. Maar ook titelhouder en toernooifavoriet Erwin L’Ami had het niet makkelijk tegen Milan Mostertman, er vielen elders een paar onverwachte remises en Sebastian Siebrecht verloor zelfs. Een tendens in dit Open NK: de profs krijgen geen enkel punt cadeau.

Sipke Ernst moest maar liefst tweemaal een paardoffer op f5 het hoofd bieden, en in de aanval was hij slechts 1 ply sneller dan zijn driftig aanvallende tegenstander.

Both – Ernst

Routinier Jaap Vogel hield de Bulgaarse GM Valentin Iotov knap, en met actief spel, op remise. Peter-Paul Theulings bood Leonid Milov, een IM van grootmeestersterkte, manmoedig tegenstand, maar ging in het eindspel via een aardige truc ten onder.

Theulings – Milov

De jonge grootmeester Krikor Mekhitarian, uit Brazilië waar de schaaktalenten welig tieren (het voetbal gaat immers wat minder…) zou hier wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Wat hij tegen Jan Vosselman deed maakte indruk.

Vosselman – Mekhitarian

Het in Duitsland woonachtige Russische echtpaar Shalnev/Shalneva is een uiterst vriendelijk paar, en creatief op het schaakbord zijn ze ook. Het allerleukste fragment dat wij vandaag zagen kwam van Nikolai.

Nikolai Shalnev – De Ruiter

Een luchtig en oppervlakkig begin. Dat bent u van ons wel gewend. Vanaf morgen zal het zwaarder worden. Daarom nog één luchtig, positief bericht ter afsluiting: Marieke Dirksen heeft zich vandaag geplaatst voor het NK Vrouwen. Met haar remise tegen Wim Heemskerk is ze niet meer in te halen door haar concurrentes in dit Open NK, want die zijn er niet.

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 1, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite

Binnenkort brengen wij ook de andere rondeverslagen.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.