Fargere aan kop, Kollen blijft winnen

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 4.

Francois Fargere is helemaal in het toernooi gegroeid. ‘Mijn eerste twee partijen tegen die jeugdspelers waren (vrij vertaald) bagger’, zei hij na zijn vierde zege op rij. ‘Maar die van vandaag was prima.’

Een halfje lager blijft de jonge Zyon Kollen iedereen verbazen, nog het meest zijn tegenstanders. ‘Het is ongelooflijk’, zei Thorsten Haub, ‘Ik onderschat nooit iemand, maar die jongen speelde gewoon heel goed. Binnen drie jaar is hij grootmeester!’

Sipke Ernst en Roeland Pruijssers speelden vrij snel remise. Ernst ging ergens in de fout en daarna was het eerder Pruijssers die beter stond, maar hij nam, mogelijk een tikje voortijdig, remise.

In het andere topduel Fargere-Iotov kwam de crisis al vrij vroeg.

Fargere – Iotov

Die twee sterke centrumpionnen waren wel precies wat Leonid Milov de das om deed in een partij die volgens de winnaar, Krikor Mekhitarian, nogal op en neer was gegaan.

Milov – Mekhitarian

Zyon Kollen (om de een of andere reden doet die naam me steeds aan cyaankali denken – dodelijk voor andere schakers) was na afloop heel nuchter over zijn winst op de Duitse meester Haub: ‘Ik stond een beetje onder druk, maar kon toen op zijn b-pion gaan spelen en dreigde daarna binnen te komen over de a-lijn. Ik vond nog steeds dat ik wat minder stond en probeerde stukken af te ruilen om remise te bereiken. Toen maakte hij met 26.Tb1 een fout en kon ik een pion winnen.’ De rest is historie.

Kollen is nog steeds 15, hij woont in Boekelo en wordt getraind door Frank Kroeze. Onlangs haalde hij 6 uit 9 in een toernooi in het Franse St.-Lo. Hij zegt wel ambitieus te zijn, ‘maar van tevoren was ik in dit toernooi met 50% tevreden geweest.’

Haub – Kollen

Elshan Moradiabadi kwam terug met een solide zege op David Klein, maar daaronder rolden een paar koppen. Etienne Goudriaan bracht Daan Brandenburg op in een zware partij, en Yge Visser werd, naar eigen zeggen, ‘ingeblikt’ door Wim Heemskerk. ‘Veel te langzaam gespeeld in de opening’, bromde hij. Als derde sneuvelde ook Nicolai Vesterbaek Pedersen, tegen Renze Rietveld.

Robin Swinkels had al eerder in het toernooi klappen gehad. Vandaag mocht hij eindelijk eens zelf uitdelen, maar daar had hij wel een gelukje voor nodig.

Blom – Swinkels

Zesrondige toernooien

Morgen lopen de twee zesrondige toernooien ten einde.

In het zesrondig-1 heeft FM Dirk van Dooren 5 uit 5. Vier achtervolgers staan op een punt achterstand. Onder hen is WIM Desirée Hamelink, die morgen met zwart tegen Van Dooren speelt.

In het zesrondig-2 gaat Alex van Prinsenbeek aan de leiding met 4,5 uit 5. Hij heeft vijf achtervolgers met 4 punten. Het topduel morgen is Cor Petersen-Alex van Prinsenbeek. Vier andere vierpunters spelen tegen elkaar, dus hier kan het nog alle kanten op.

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 4, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.