Fargere laat eerste halfje liggen

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 6.

Wie gaat François Fargere stoppen? Vandaag had hij zomaar zijn zesde volle punt kunnen halen als hij zijn stelling met pluspion had verzilverd, maar voor het eerst aarzelde hij. In de slotfase had Ernst het zelfs kunnen proberen, maar naar alle waarschijnlijkheid was dat niet veel bijzonders.

Door een rustige remise tussen Merijn van Delft en Erwin L’Ami zijn nu Elshan Moradiabadi en Roeland Pruijssers de naaste achtervolgers – naast Ernst. Pruijssers mag het morgen tegen Fargere proberen met wit.

Fargere – Ernst

Moradiabadi bouwde in het Koningsindisch een solide stelling op en oogstte toen Heemskerk iets wilde proberen en daar een kwaliteit in stak. Pruijssers kon profiteren van een onoplettendheidje van De Jong.

De Jong – Pruijssers

Bij de Bulgaar Valentin Iotov gaat het een beetje op en neer. Vandaag was het weer op, en dan ziet het er op het bord vaak aardig uit.

Michalczak – Iotov

Viacheslav Ikonnikov was de enige topper die vandaag in het Koningsindisch won met wit. Patrick Zelbel had eigenlijk weinig in te brengen. Datzelfde gold voor Vincent Diepeveen tegen Leonid Milov, en ook voor het nu terugvallende talent Zyon Kollen tegen Krikor Mekhitarian. In die laatste partij werden liefst drie kwaliteiten geofferd c.q. gegeven. De laatste werd door de Twentse jeugdspeler in de aanbieding gedaan, maar dat was reeds in een gewonnen stelling voor de Braziliaan.

Valeriy Neverov beleeft niet zijn beste toernooi. Hij fietst veel door de Rhedense contreien, iets wat in zijn woonplaats Kharkov een levensgevaarlijke bezigheid schijnt te zijn. In ieder geval vergaat het hem op twee wielen beter dan achter het schaakbord. Maar dat heeft ook te maken met zijn tegenstander Sebastian Siebrecht, de langste grootmeester ter wereld die in vorm is geraakt.

Siebrecht – Neverov

Voor Yge Visser was het ook over en sluiten vandaag: hij zakte terug naar vijftig procent na een nederlaag tegen Renze Rietveld.

Nieuwkomer Niels Hendrikx speelt een heel apart toernooi. Hij won van Siebrecht en Afek, remiseerde met GM Shalnev en verloor ongelukkig van koploper Fargere. Vandaag pakte hij opnieuw een op papier veel sterkere tegenstander, met een vuige truc.

Hendrikx – Klein

Olga Styazhkina werd vandaag samen met haar echtgenoot Viacheslav en hun kinderen Anna (net 13, deelneemster in het Open) en Nikita (5, deelnemer in groep C) geïnterviewd door De Gelderlander. Moeder Olga draait vooralsnog volgens verwachting het beste mee in de Open Groep met 3,5 punt. Haar slotcombinatie van vandaag mocht gezien worden.

Olga Stjazhkina – Monsma

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 6, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.