L’Ami: te diep gerekend?

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 2.

In diepe gedachten verzonken stond hij voor de deur van Zalencentrum Theothorne – even helemaal van de wereld. Erwin L’Ami wist dat hij zijn tegenstander Thomas Michalczak, met bijna 300 Elopunten minder, had laten ontsnappen. Maar waar? In een snel geïmproviseerde analyse met Viacheslav Ikonnikov en Yochanan Afek kwam hij er al snel achter.

Michalczak – L’Ami

Een aantal concurrenten stapte met graagte over L‘Ami heen. Sipke Ernst bleef de meerdere van David Miedema in een lange duw- en trekpartij waar de uitslag al een tijd vaststond, en aan bord 3 speelde Slava Ikonnikov de Duitse houwdegen Reiner Odendahl op subtiele wijze compleet zoek. De slotfase was niet zozeer spectaculair, maar fraai om te zien.

De vriendelijke Iraniër Elshan Moradiabadi was toen allang klaar. In een soort Sveshnikov had hij Migchiel de Jong al snel enkele pionnen afgesnoept, en dat bleef ongestraft. Ook het pionnetje dat Leonid Milov Yochanan Afek afsnoepte in diens lievelingsvariant van de Nimzowitsch-Siciliaan, werd niet teruggewonnen. ‘Ik weet nog niet precies waar het fout ging’, zei Afek,.‘Misschien was 14…Lc5 te langzaam. Hij speelde het heel sterk en strafte het hardhandig af.’

David Klein hield Valeriy Neverov knap op remise en leek in de slotstelling beter te staan. Daan Brandenburg kreeg de gelegenheid tot een typisch Frans offer:

Stjazhkina – Brandenburg

Niels Hendrikx, die gisteren zo verrassend grootmeester Sebastian Siebrecht versloeg, deed het vandaag ook uitstekend. Tijdens een tactische fase vlak na de opening boette hij een pion in, maar middels een tweede pionoffer kreeg hij uitstekende compensatie over de witte velden dicht in de buurt van de witte koning. In de diagramstelling wil hij echter te veel.

Fargere – Hendrikx

Dan Zoler is op GM-normenjacht. Hij won onlangs het niet misselijk bezette Andorra Open met een slotserie van 4 uit 4, maar had daar te weinig tegenstand gehad voor zijn derde norm. De Israëlische amateur – in het dagelijks leven is hij medicus – heeft een maandje voor de titel uitgetrokken. Gaat het hem lukken in Dieren? Vandaag counterde hij de talentvolle Etienne Goudriaan keihard uit.

Goudriaan – Zoler

Ook Merijn van Delft won onlangs een toernooi, in Naujac sur Mer. Dat is het beroemde toernooi waar de winnaar zijn gewicht in wijn krijgt uitbetaald. Of het een heftige kater is weten we niet, maar Merijn is dit toernooi zeer roestig begonnen. Gisteren miste hij volgens eigen zeggen een belachelijk groot aantal winsten voor één partij, vandaag speelde hij in een Anti-Moskou-Slaviër op het verkeerde moment …b5-b4 en dat had hem duur te staan kunnen komen.

De Ruiter – Van Delft

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 2, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.