Taaiheid, concentratie… geluk

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 3.

Dat is wat je nodig hebt om na drie ronden in het Open NK op kop te staan. De concentratie werd opgebracht door het trio Sipke Ernst, Roeland Pruijssers en François Fargere. De hier nog niet zo bekende Franse grootmeester zwijnde vandaag opnieuw – maar je moet je tegenstanders maar zo ver zien te krijgen.

Aan het topbord zagen we weer gedegen arbeid van de noeste Ernst. Langdurig aftastwerk, en vervolgens in het eindspel in dat minuscule gaatje duiken:

Brandenburg – Ernst

François Fargere kwam ons gisteren al met een gezicht vol ongeloof vertellen hoe fortuinlijk hij wel niet was geweest. Vandaag kon hij zijn geluk helemaal niet op. Elshan Moradiabadi zuchtte later dat hij ten offer was gevallen aan een ‘whaddayacall? Black…’ out!

Moradiabadi – Fargere

Iets verder op de achtergrond sloot de jonge meester uit het nabije Apeldoorn Roeland Pruijssers aan bij dit tweetal via een overtuigende zege. De Duitse IM Thorsten Haub werd volledig platgedrukt, en onder ons gezegd en gezwegen: daar is wel iets voor nodig…

Pruijssers – Haub

Aan bord 4 vond een ongemeen interessant duel plaats tussen twee meesters van wie wordt verwacht dat ze in dit toernooi hoge ogen gaan gooien. Het duel had een hoog niveau en eindigde onbeslist, waarna beide spelers nog lang na-analyseerden.

Zoler – Milov

Erwin L’Ami veerde vandaag terug met een zege op Yge Visser. Deze plaatste in een niet erg conventionele Koningsindiër een interessant pionoffer met 13…d5!? en had daarvoor volgens de contrahenten prima compensatie, maar in tijdnood (die bestaat ook met 30 seconden extra per zet) ging het volledig mis.

De jonge Bulgaar Valentin Iotov speelde vandaag naar eigen zeggen zijn eerste fatsoenlijke partij in tijden. Een toernooi in Dresden was bagger geweest, van zijn remise met Jaap Vogel was hij niet erg vrolijk geworden en zijn winst op Armen Hachijan was ook niet om over naar huis te schrijven. Zijn zege op Huhndorf mocht welzeker gezien worden.

Iotov – Huhndorf

De uit de A-groep gepromoveerde Zyon Kollen, net 15, is voorlopig de grote verrassing van het toernooi. Gisteren wees hij Dimitri van Leent terug, en vandaag strafte hij een slippertje van Thomas Michalczak hardhandig af. En dat nadat de Duitser zich gisteren zo goed had geweerd tegen Erwin L’Ami…

Kollen – Michalczak

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 3, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.