Remiser pour mieux sauter

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 8.

Francois Fargere vond het wel best vandaag. Tegen Erwin L’Ami’s verrassende keuze voor de Cozio-variant van het Spaans kreeg hij goed spel, maar hij bood aan het punt te delen. ‘Want ik heb veel respect voor L’Ami’, zei hij nog maar eens. ‘Vanavond ga ik me goed voorbereiden en dan morgen ook op het goede moment remise aanbieden.’

Zo, dat wisten we ook alweer. Een typisch geval van remiser pour mieux sauter – ofwel, remise maken om naar de toernooizege te springen. En dat terwijl Sipke Ernst en Krikor Mekhitarian op dat moment beiden nog voor het volle punt gingen. Maar misschien had Fargere allang gezien dat die partij op remise zou uitlopen.

Ernst – Mekhitarian

Elshan Moradiabadi en Valentin Iotov voelden zich beiden niet fit en remiseerden in ijltempo. Viacheslav Ikonnikov rook zijn kans en legde Migchiel de Jong het vuur na aan de schenen, maar deze verdedigde zich bekwaam en maakte remise, onderweg misschien zelf nog een kans gemist hebbende.

Roeland Pruijssers had vandaag nog van alles te winnen: eventueel een GM-norm en een plek in het NK 2011. Tegen Dan Zoler kwam hij behoorlijk ver. De Apeldoornse meester won een pion en zette zijn tegenstander met de rug tegen de muur.

Pruijssers – Zoler

Zodoende viel de eerste beslissing pas op bord 6. Ten nadele van de regionale held Merijn van Delft, die zijn tweede nederlaag leed in zijn geliefde Caro-Kann. ‘Structureel stond ik slecht’, besefte de Apeldoornse meester. ‘Maar ik had goede praktische tegenkansen.’

Milov – Van Delft

Robin Swinkels besefte al heel vroeg dat dit niet zijn toernooi zou worden, en daarna is hij maar fris van de lever gaan spelen. Dat leverde in ieder geval een tweede offerfestijn op, waarbij zijn tegenstander David Miedema zich overigens niet bepaald onbetuigd liet.

Miedema – Swinkels

In de laatste ronde heeft Francois Fargere dus aan een halfje genoeg voor de toernooiwinst. Maar het is zeer de vraag of zijn opponent Daan Brandenburg daar snel genoegen mee gaat nemen, want bij winst heeft hij nog kans op een NK-plaats. Sipke Ernst is al geplaatst, maar medekanshebbers zijn L’Ami, Pruijssers, en ook nog Migchiel de Jong en… Robin Swinkels! Allen hebben 5,5 punt. Dat gegeven kan de slotronde misschien toch nog spannend maken. L’Ami en Pruijssers spelen tegen elkaar, Swinkels treft met wit Viacheslav Ikonnikov en De Jong komt met dezelfde kleur uit tegen Leonid Milov.

Voor de volledigheid: Marieke Dirksen heeft zich geplaatst voor het NK Vrouwen. Er was vandaag een grote delegatie sterke dames aanwezig die in restaurant Theothorne zaten te vluggeren: Anne Haast, Pauline van Nies en Martine Middelveld. Maar dat telt helaas niet mee, dames!

Tenslotte nog de normkansen:

Krikor Mekhitarian behaalt bij winst een GM-norm, maar hij is kort voor dit toernooi al tot GM benoemd op het FIDE-congres.

Als Roeland Pruijssers Erwin L’Ami verslaat heeft hij niet alleen een kans op een NK-plaats, maar ook een GM-norm.

Migchiel de Jong heeft al een IM-norm, maar is al conditioneel meester en moet alleen nog 42 Elo-punten winnen om tot de vereiste 2400 te reiken.

Zyon Kollen, die vandaag weer terugkwam met een zege op Remco Sprangers, behaalt bij winst op Arnold Huhndorf zijn eerste IM-norm.

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 8, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.