Champagne!

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 9.

Het kon bijna niet meer misgaan, en dat deed het ook niet. François Fargere kreeg het nog even zwaar te verduren tegen Daan Brandenburg, die streed voor zijn laatste kans op een NK-plaats. Maar ook deze test doorstond de Fransman, en toen was het tijd voor champagne.

Zo kende deze editie van het Open NK een verrassende maar uiterst overtuigende winnaar. Van Fargere horen we ongetwijfeld meer in de toekomst. Hij zegt zijn successen vooral te danken te hebben aan zijn trainer Iosif Dorfman, die hem ook tijdens dit toernooi telefonisch met raad en daad terzijde stond – vóór de partijen, natuurlijk. Fargere wil eerst nog wat geld verdienen bij Google en het daarna misschien als schaker gaan proberen, misschien over een jaar. Zie ook het interview dat Peter Doggers met hem maakte voor de website.

Brandenburg – Fargere

Een gemiste kans dus voor Brandenburg, maar voor iemand in de positie van Fargere is het moeilijk spelen in zo’n situatie, als je al toernooiwinnaar bent!

Erwin L’Ami weerstond de verwoede pogingen van Roeland Pruijssers om als hoogste Nederlander te eindigen (buiten de al voor het NK geplaatste Sipke Ernst).

L’Ami – Pruijssers

Robin Swinkels kwam op gelijke hoogte door een schitterende, want zeer geduldige en gepolijste zege op Viacheslav Ikonnikov. L’Ami was op weerstandspunten de beste Nederlander, maar besloot in een uiting van grote sportiviteit en veel pr-gevoel dat hij zijn plek in een match van twee vluggertjes met Swinkels op het spel wilde zetten. Swinkels was hierdoor verrast, maar ging manmoedig de strijd aan. In twee vluggertjes toonde L’Ami zich echter oppermachtig. In het eerste potje trok hij langzaam een toreneindspel naar zich toe, het tweede won hij met powerplay. L’Ami dus toch door naar het NK 2011, maar voor Swinkels komt er mogelijk nog een wildcard.

De Jong had zijn meesternorm al binnen, en ging er tegen Leonid Milov nog eens goed voor zitten. En weer bleek dat De Jong gevaarlijk kan zijn voor iedereen.

De Jong – Milov

Het is altijd leuk om een toernooi te besluiten met een offerzege. Merijn van Delft smaakte dat genoegen in de hyperscherpe Poloegajevskivariant van het Siciliaans..

Van Delft – Rietveld

Ook Dan Zoler breide een aardig slot aan zijn verder niet zeer succesvolle optreden in Dieren.

Zoler – Haub

Leuker kunnen we het niet maken – volgend jaar misschien wel. Dus dan zien we u weer!

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 9, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.