Koning mat in de linker benedenhoek!

In Enschede vinden vanaf afgelopen maandag de <Open Nederlandse jeugdkampioenschappen plaats.

(Foto organisatie)

Die vonden lange tijd plaats in Hengelo maar zijn de laatste jaren verkast naar het terrein van de Campus van de TU Twente. Een ander verschil met Hengelo is de instelling van de kampioenschappen voor de jongste jeugd, de zogenaamde EF-categorie. Het meest prestigieuze toernooi is de Young Mastergroep. Daarin binden talenten uit Nederland de strijd aan met jeugdige buitenlandse cracks, die veelal hun sporen elders hebben verdiend. Zo is de Bulgaarse grootmeester Valentin Iotov (2581) ten tonele verschenen. Samen met zijn Oekraïense collega’s Yaroslav Zherebukh (2572) en Martyn Kravtsiv (2559) vormen zij het grootmeestergilde. De Nederlandse jeugdspelers Robin van Kampen, Christov Kleijn en Lars Ootes doen samen met de jonge senioren David Miedema en ‘local hero’ Floris van Assendelft een gooi naar een GM-norm.

Op het moment van schrijven (na 5 ronden) is die norm voor de laatste drie in dit rijtje uit het zicht verdwenen. Kleijn en Van Kampen zijn met 3 uit 5 nog in de running, maar dan kunnen zij niet al te veel punten laten liggen. De hoogste ratinghouder, Iotov (die ook al in Dieren meespeelde) voert het veld aan met 4½ uit 5. Hij heeft al een gat geslagen van 1½ punt met de concurrentie.

Bij het doorspelen van de partijen uit de Young Mastersgroep kwam ik een zeer bijzondere partij tegen. Als u wilt weten hoe de zwarte koning vanuit het volgende diagram:

terecht komt zoals te zien is in dit diagram:

moet u de partij, die ik voor u heb geanalyseerd, maar in zijn geheel eens bekijken.

Ik vroeg me af of een dergelijke koningsjacht, waarin de zwarte koning eindigt in deze hoek vaker was voorgekomen. En zowaar… Een kleine zoektocht in de database leverde de volgende fraaie, verliezende koningsmarsen op. Bij het naspelen, kon ik een lach niet onderdrukken. Hier de volgende eindstellingen:

Alle partijen treft u hieronder aan:

Tenslotte de tussenstand na 5 ronden:

Het toernooi is verder hier te volgen.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.