IM-norm Klip

Hans Klip heeft in de <Artic Chess Challenge zijn derde en laatste IM-norm behaald. Hij was na zijn remise in de voorlaatste ronde tegen Berg al zeker van de norm. In de slotronde had de Nijmegenaar zelfs kans op een GM-norm maar dan moest hij met zwart winnen van GM Khenkin en dat bleek een iets te grote horde die genomen moest worden.

Navraag bij Klip zelf leverde op dat dit zijn score in Noorwegen zijn derde meesterresultaat is. Eerdere normen behaalde hij in 1996 Spanje (door onder meer de nog jong Vallejo Pons te kloppen) en onlangs in de Meesterklasse.

Zijn rating komt na dit toernooi op 2389, in principe niet genoeg om de titel te mogen aanvragen. Daartoe moet de ratinggrens van 2400 overschreden zijn. Tegenwoordig is bij mijn weten de regel dat als je tijdens een toernooi boven 2400 bent geweest, dat voldoende is. Klip laat weten dat hij in het Italiaanse Bratto in 2008 even boven deze grens is geweest. Koos Stolk van het KNSB-bondsbureau zal daar zeker uitsluitsel over kunnen geven. Ik denk dat Klip voldaan heeft aan alle criteria en dat we binnenkort een nieuwe IM mogen feliciteren!

Hieronder al zijn partijen:

De eindstand aan kop:

Zie ook het eerdere artikeltje over Klip.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.