Schaakrubrieken 7 augustus 2010

INTRO

De rubriek van Max Pam wordt deze week weer waargenomen door Theo Hommeles.

Mijn schaken – Hans Ree

In het boekenmagazine van NRC Handelsblad van vrijdag 6 augustus staat een boekbespreking van Karel Berkhout onder de kop:

‘Een schaker portretteert zichzelf via schakende kunstenaars’

Hij besluit zijn boekbespreking als volgt:

‘ Wie al die stukjes Hans Ree aan elkaar plakt, ontdekt een interessante persoonlijkheid vol contradicties. Timide, maar met een grote geldingsdrang. Harmonieus, maar met een sterke wil om te winnen. In alle verhalen is Ree eigenlijk de hoofdpersoon – in de gedaante van Watson schuilt een Sherlock Holmes. Wat mij betreft komt die Ree in het vervolg meer naar voren, in wat dan niet Mijn schaken maar misschien ‘Mijn wereld’ gaat heten.’

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Parijs van het Noorden ’ begint met :

‘Eind juli daalde een gewichtig gezelschap neer op het vliegveld van het Noorse stadje Tromsø. Het was het algemeen bestuur van de wereldschaakbond, de ‘FIDE Presidential Board’ onder leiding van Kirsan Iljoemzjinov.

Op de groepsfoto van het bestuur telde ik twintig mannen en vier vrouwen. Ik wil hier niet de populist uithangen, maar de ervaring heeft geleerd dat voor bestuurders van de FIDE het beste nog niet goed genoeg is. Konden zij in het kleine Tromsø, dat 65.000 inwoners telt, worden ondergebracht zoals past bij hun hoge stand? Voor de Noorse schaakbond valt dat te hopen, want een van de taken van het FIDE-bestuur tijdens het bezoek was een inspectie van de stad en zijn infrastructuur. Tromsø heeft zich namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van de schaakolympiade in 2014.’

In zijn rubriek besteedt hij ook aandacht aan de Artic Chess Challenge die in Tromsø wordt gespeeld , een toernooi dat in het verleden grote spelers als Magnus Carlsen en Vugar Gashimov onder de deelnemers had.

Hij behandelt de partij Jiri Houska – Loek van Wely (Artic Chess Challenge)

De stand na de 26ste zet van wit was alsvolgt :

‘Wit stelt nog een valstrik. Na 26. Lxg7 zou zwart winnen met 26.Lxe4.

Als zwart nu achteloos 26…Lxe4 zou doen, wordt hij matgezet door 27. Dd5+ Lxd5, 28. Lxd5+ Kh8 29. Txh6+ en gaat mat opde volgende zet. 26…Lg5 27.Tg3 Wit heeft niets meer. Na 27. Tf7 is zowel 27…Pe6 als 27…Dc1+ afdoende. 27…Pe6 28. Lxg7 Pxg7

Wit gaf op.’

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Sjef Rijnaarts – Danny de Ruiter, Open NK Dieren 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Bijzondere krachten’ , de behandeling van de partijen Moradiabadi – Fargère en Pruijssers – Fargère en het naspelen hiervan klik hier .

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Jong en sterk’ begint met :

‘Het jaarlijkse open schaakfestival in Biel, Zwitserland, had dit keer een opmerkelijke invitatiegroep. Tien jeugdige grootmeesters speelden een gesloten toernooi. Onder hen onze nationale kampioen 2009 Anish Giri. Hij won in het afgelopen jaar 150 punten wat een, ook historisch, imposante toename betekent op dat toch al hoge niveau.

Hij behandelt de partijen Rodhstein – Giri, Giri – So en Nguyen – Giri. Nguyen, Lagrave en Caruana eindigden gedeeld op de eerste plaats met 5,5 uit 9, Giri werd achtste met 4 uit 9.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van B. Gedda,, met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Gashimov en Ivanchuk klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

Veel lezers van het decemberpuzzelnummer van deze krant losten de schaakpuzzel ‘Maak zelf een schaakprobleem’ op. Ook deze keer sloeg de formule aan: het oplossen van drie tweezetten en drie driezetten’, waarbij de sleutelzetten op een leeg bord moesten worden geplaatst, zodat er , na plaatsing van de zwarte koning, een nieuw probleem ontstond.

Hij presenteert een nieuwe tweezet die er als volgt uitziet:

807 – Henk Prins, Sliedrecht,tweezet

Theo Hommeles

Zijn rubriek ‘Van Wely trapt er niet in’ begint als volgt:

‘Het sterk bezette jeugdtoernooi in Biel kreeg nog een aardig staartje doordat drie spelers de eerste plaats deelden. De leiders van het eerste uur, Fabiano Caruana en Maxime Vachier-Lagrave hadden gezelschap gekregen van de Vietnamees Nguyen Ngoc Truong Son. De regels schreven beslissende snelschaakpartijen voor.

Vervolgens behandelt hij de partijen Caruana – Nguyen en Nguyen – Caruana.

In de eerste snelschaakpartij krijgt de Vietnamees een gewonnen stelling in handen. Maar zie een klein moment van twijfel is voor Caruana genoeg om te ontsnappen.’

Hij vervolgt met:

‘In het Noorse Tromsø neemt Loek van Wely deel aan een zeer sterk bezet open toernooi onder de naam Artic Challenge. Hij startte sterk met vier overwinningen en een remise. Hij behandelt tot slot de partij Houska – van Wely.’

(Het diagram dat hij gebruikt kwamen we hierboven al tegen bij Hans Ree. TK)

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5241 voor beginners.

Wit aan zet moet iets sterks doen, maar wat?

Gert Ligterink 5 augustus 2010

Column – Eens per jaar

Zijn e-column begint met:

‘Met vrienden die mijn zwaktes kennen, heb ik afgesproken hooguit eens per jaar over Viktor Kortchnoi te schrijven. Ze hebben mij uitgelegd dat een fascinatie voor een uitzonderlijk krasse knar, die in zijn grote tijd viermaal het Hoogovenstoernooi won, op zich zelf onschuldig is, maar dat het ongepast is voortdurend andere mensen daarmee lastig vallen.

Maar onderhand mag het wel weer een keer. Traditiegetrouw werd in de week voorafgaand aan het toernooi in Biel het kampioenschap van Zwitserland gehouden. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen daar scherp op let, maar voor mij is het elk jaar een evenement om naar uit te kijken.

Het toernooi heeft de laatste tijd steeds hetzelfde draaiboek. Kortchnoi begint geweldig. Hij slaat de Zwitsers met de koppen tegen elkaar en heeft na zes ronden de leiding met op zijn slechtst 5 uit 6. Maar dan begint het pas. Hij verliest van de enig overgebleven concurrent, ergert zich groen en geel en verliest de volgende dag van een kneus.’

Voor de volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.