Kampioenen bekend in Enschede

De Open Nederlandse jeugdkampioenschappen zitten erop. En om ook maar meteen met de deur in huis te vallen, hieronder de winnaars:

De winnaars (Foto Ben Brunekreef op de toernooisite)

De 21-jarige Bulgaar Valetin Iotov won met groot gemak het Young Masterstoernooi. In een vraaggesprek laat hij weten professioneel schaker te zijn. Het hele interview kunt u hier lezen.

Na zijn start van 4 uit 4 ging hij freewheelend naar de overwinning. Belangrijk was dat David Miedema vlak na de opening een remiseaanbod weigerde en al snel in de problemen kwam. Iotov won een stelling met slechts drie tegen drie pionnen op een vleugel. Hij slaagde erin om met dame, toren plus paard tegen dame, toren plus loper een aanval op touw te zetten. Hoe hij dat deed vanuit de volgende diagramstelling:

Miedema – Iotov

kunt u via de viewer bekijken:

Deze gesloten grootmeestergroep is in principe opgezet om Nederlandse talenten de gelegenheid te geven een norm te kunnen halen. Dat lukte de Nederlandse jeugdkampioen Lars Ootes, hij haalde een IM-norm. Robin van Kampen lag een tijd op koers voor een grootmeesterresultaat, maar hij strandde in de voorlaatste ronde. Interessant was zijn gevecht tegen de huidige Nederlandse jeugdkampioen.

Zijn de drie stukken in de diagramstelling sterker dan de dame plus de twee pionnen?

Ootes – Van Kampen

Dat treft u aan in mijn analyse van deze partij:

Tot slot alle eindstanden op een rijtje:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.