BDO: verslag 2e ronde

In de premiergroep liepen de favorieten vandaag averij op. Bij Maxim Turov viel het nog mee; Robert Ris speelde een prima partij en wist met het thematische c5 een blokkade van de zwarte damevleugel te forceren. D’r op en d’r over zal hij gedacht hebben, maar de doorbraak 24. a4 bleek achteraf prematuur. Groter was de schade bij Dimitri Reinderman tegen Alexander Markgraf. Na 1…. e6 is aldaar een potentiële zwakte gecreëerd, merkte een andere ervaringsdeskundige in het Frans op en dat heeft Dimitri geweten. Toen de pion echt zwak was zette wit alle stukken erop, en begon op basis van zijn ruimtevoordeel te switchen over de vleugels. Knap uitgespeeld. Ook Robin van Kampen kon geen goed vervolg geven aan zijn prima start. Het middenspel met een pion minder maar met lopers van ongelijke kleur tegen Benjamin Bok bood reddingskansen, maar niet toen een pion doorliep en de eigen aanval net geen mat was. Thomas Willemze speelde een fraaie partij, met gedurfd en oorspronkelijk aanvalsspel op beide vleugels (dwz gedurfd op de ene, oorspronkelijk op de ander). Wit stond al gauw ongeveer pat en het slot was scherp berekend resulterend in gewelddadig mat. Tenslotte mocht Peng tevreden zijn met de remise tegen Andras Flumbort. Al in de opening dreigde een ontwikkelingsachterstand haar meteen fataal te worden, maar Peng gaf een pion af en na lang en stug verdedigen maakte ze uiteindelijk eeuwig schaak.

Bij de challengers gaf Manuel Bosboom achteloos een kwaliteit weg tegen Joost van Ruitenberg, daarna nog een pionnetje of wat en zijn stelling leek volstrekt kansloos. Maar ja, toen kwam de zinderende tijdnood (nog geen incrementen in dit toernooi) en een giftige 40e zet kostte zomaar een stuk. Joost speelde nog even door, maar dat zal therapeutisch bedoeld zijn. Stefan Kuipers bleef in het spoor door een klein plusje tegen Michael Steadman rustig uit te melken. De technische fase was geen probleem meer. Tex de Wit zette zijn partij tegen Alexandru Manea rustig op, heel erg rustig zelfs maar schoof ter compensatie wel een randpion naar de zesde rij. Die werd prompt veroverd en het leek verder een kwestie van techniek tot opeens de witte stukken actief stonden (op een verdwaald paard na, dat op f1 geen enkel emplooi leek te hebben). De toeschouwers bij het scherm in de analyseruimte overschreeuwden elkaar met weer een matvariant, maar Alexandru hield in nijpende tijdnood het hoofd koel, ruilde wat stukken en toen had Tex er een te weinig voor het mat. Maar daarna hield hij het wel netjes remise.

Dat deed ook Bart Gijswijt in een niemendalletje tegen Irina Turova. In een zijvariant van de Ragozin werden al snel de dames geruild en dan zit er voor wit meestal niet zo veel meer op, wist ook Bart. Toen Irina remise aanbood kon hij moeilijk weigeren.

In de open groep deed favoriet Frank Erwich wat hij moest doen, door een moeilijk eindspel te winnen van Martijn de Roode, Na subtiele wendingen won hij eerst een pion en moest toen nog heel precies rekenen om een gevaarlijke vrijpion tegen te houden. Aran Köhler had een minder plezierige dag tegen Stefan Bekker. De opening mislukte totaal en hij kon zijn koning nog net verdedigen met geharnaste paarden op b8 en a6. Wit ‘verdedigde’ zijn koning met lopers op g2 en f2, die ook aanvallende aspiraties hadden, ondersteund door twee torens op de half-open b-lijn en een dynamisch centrum. Toen dat naar voren kwam werd Aran weggecombineerd. Ik heb geen kans gehad, zo gaf hij na afloop toe.

Kansen op een punt had ook René Duchêne niet, zo vond hij zelf. Integendeel, hij zag een aanval op zich afkomen, die hij meende te moeten keren met een geïsoleerde triple-pion op de f-lijn, ondersteund door een loper op g7. Na ruil van wat zware stukken hield hij remise door eeuwig schaak.

Omdat Tom Bottema, Enrico Blees, Daan Haver and Martin van der Eijk vrij regelmatig wonnen mogen zij morgen met Frank en Stefan uitmaken of er nog iemand overblijft met 100%.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.