BDO: Verslag 3e ronde

Gisteren nog een glorieus overwinnaar, vandaag wel jarig (proficiat!), maar nog niet jarig met Zhaoqin Peng als tegenstander.

Thomas Willemze krijgt een flesje wijn van de organisatie om zijn nieuwe leeftijd te vieren, maar wellicht is de wijn vanavond vooral nuttig om het verdriet te verdrinken. Thomas legt uit dat de uitslag was te verwachten: "Het is wetenschappelijk aangetoond, dat mannen 20% agressiever spelen tegen een vrouw dan tegen een man. En dan na een overwinning in de vorige ronde en nu met wit, dus ik vloog er vol in, maar wel wat onbehouwen. En zo goed scoor ik toch al niet tegen Peng." Peng op 2 uit 3, de sponsor is in zijn nopjes.

Top seed Turov schakelt vakkundig Gil Popilski uit. De laatste is geen schim van de speler die Europees Jeugdkampioen werd. In het spoor van de grote man uit Archangelsk volgt, naast Peng, Dimi Reinderman. Een snipper betere stelling bouwt hij vakkundig uit tot een winnende. Benjamin Bok is het slachtoffer.

Dr. Flumbort steekt niet in de allerbeste vorm. Vandaag kan Alexander Markgraf toch vrij eenvoudig remise maken. De man uit Duitsland blijft op 50% staan en zoekt nog 3 uit 6 punten voor een IM-norm. Zijn zusje Claudia wint overigens vandaag in het Open toernooi.

Tenslotte strijden Robin en Robert om een vol punt en de eer. Na kwaliteitswinst lijkt Robert op rozen te zitten en is het een kwestie van uittikken. Maar de jeugd van tegenwoordig gooit niet zo maar de handdoek en Robin haalt alsnog een halfje binnen. Schiet niet op jongens voor de GM-norm!

Bij de Challengers komt Tex de Wit prima voor de dag. De invaller van het laatste uur heeft 2 punten gescoord, waarvan 2 halfjes tegen IM’s en vandaag een razendsnel punt tegen FM Tomek Rej. "Down Under" doet het sowieso niet geweldig. Michael Steadman komt wel van de 0 af door een halfje tegen Miguoel Admiraal, maar deelt met Tomek de onderste plaatsen.

De HWP-ers volgen natuurlijk met speciale aandacht hun clubgenoot Bart Gijswijt. Ook vandaag bewijst hij de IM’s aan te kunnen. Alexandru Manea moet zelfs op zijn tellen passen. "He plays the system I use to play. I diverted but I won’t do that again", verklapt de Roemeen. Bart na 3 remises keurig in de middenmoot.

Manuel Bosboom rommelt weer een eind weg, opnieuw met een kwaliteit minder. Irina Turova is daar danig van onder de indruk en besluit vlak voor de tijdcontrole de kwal terug te geven en remise aan te bieden. Manuel kan de dame het halfje niet weigeren. De andere koploper is Stefan Kuipers, maar hij wordt keurig in bedwang gehouden door Joost van Ruitenburg.

Het blijft in beide tienkampen boeiend voor de bovenste plaatsen en wie weet komen de normen nog in de buurt.

In het Open laat favoriet Mark Erwich zijn eerste halfje liggen. Stefan Bekker is daarvoor verantwoordelijk, iets sterker dan zijn FIDE-rating doet vermoeden. Tom Bottema en Enrico Blees profiteren. Tom in een knotsgekke partij tegen Martijn van der Eijk. "Alles stond in, voor niemand te berekenen en mijn tegenstander koos precies de juiste weg naar verlies". Dat lijkt me iets te bescheiden van Tom.

HWP-ers Rene Duchene en Eduard Leinwand sparen elkaar niet. Rene wint en klampt met twee en een half punt aan bij de koplopers. Opvallend is ook de prestatie van David Joziasse. Gisteren wint hij van Avni Sula en vandaag is hij dichtbij een stunt tegen de sterke Tobias Kabos. Ondanks 3 pionnen meer kan hij zijn voordeel net niet verzilveren.

In de B-groep geen ”100%-ers” meer. Jeugd (oa Colin Stolwijk) en ervaring (oa Cok Ippel) gaan gelijk op. De beste HWP-ers zijn daar Gerko Vos en Richard Copier.

Morgen wordt verslaglegging niet eenvoudig. HWP organiseert zijn Open Avond (met Manuel Bosboom!) en woensdag moet er gewoon gewerkt worden. Woensdagavond zijn we weer van de partij en volg ondertussen natuurlijk de partijen!

Partijen tot en met de derde ronde:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.