BDO: verslag 5e ronde

Natuurlijk, schaken is een denksport. Vrouwen kunnen het op voet van gelijkheid tegen mannen opnemen zonder dat fysieke verschillen een rol spelen. Er bestaan geen gewichtsklassen, lange mannen zijn niet merkbaar in het voordeel, zelfs leeftijd speelt een ondergeschikte rol. En toch zagen de vele Peng-fans vandaag een beetje bezorgd uit naar de ontmoeting tussen de tengere Chinese vedergewicht en de Russische zwaargewicht Maxim Turov, de lijstaanvoerder in de Premier groep en naast zijn onverzettelijk uiterlijk ook nog gezegend met een vracht van 225 extra ratingpunten. Bovendien had hij wit. Peng vloog er echter onvervaard in en deelde op de 5de zet al de rechtse hoek Lxf2+ uit in een bekende maar nog lang niet uitgeanalyseerde zijvariant van het Engels. Ook in het vervolg speelde zij het actief en creatief en ze bereikte zelfs een lichte voorsprong op punten. Toen deed Turow met de verrassende leverstoot 19. e5!? ook een duit in het zakje.

Er ontstond een tactische veldslag, waar het uiterste werd gevergd van het voetenwerk van Peng. Achteraf stelden beiden vast dat de uppercut 19…bxc4 beter was geweest met als mogelijk vervolg. 20.dxc4 dxe5 21. Lxc6 Pxc6 22.Lxc5 Dxd2 23. Txd2 Tfd8 24 Pd5 Lxd5 25.exd5 Pd4 met ongeveer gelijk spel. Na 19…b4 20.exd6 bxc3 21. bxc3 was 21… Dxd6 speelbaar geweest bv. 22. Lf4 Pe5 en black is OK. Het door Peng gespeelde 21… Pf5 was een slag in de lucht, zoals Turov na een felle slagenwisseling ondubbelzinnig duidelijk maakte. Peng wist een een onmiddellijke KO te vermijden, maar met haar rug in de touwen werd zij in de volgende ronde toch uitgeteld.

Dimitri Reinderman bleef Turov op de voet volgen door Gil Popilski in een merkwaardige partij te verslaan. Beide spelers speelden snel in een ongewone Maroczy. Popilski bracht zonder veel nadenken het kwaliteitsoffer 23…Td4. Dimitri wachtte een zetje maar hapte toen alsnog toe, maar alleen om zelf via 27. e5 terug te offeren. Pas op de 29ste zet verzonk Dimitri in diep gepeins. Het is duidelijk dat wit door een aanval op de ongedekte zwarte lopers in combinatie met een matdreing op g7 of h7 materiaal moet kunnen winnen, maar wat is de nauwkeurige manier? Dimitri kwam uiteindelijk met 29. Dd2 met het oog op 29… De5 30. Td8! gxf6 31 Txf8 Kxf8 32. Dh6 + en vervolgens Dxh2 met winnende stelling. Nu was het de beurt aan de jonge Israeli om met zichzelf in conclaaf te gaan, maar hij had duidelijk concentratieproblemen en kon geen geheel bevredigende riposte vinden. Teleurgesteld gaf hij het enige zetten later op. "Ik had nog wel even doorgespeeld" zei Reinderman na afloop. "het moet wel gewonnen zijn, maar ik win het zeker niet honderd van de honderd keer".

De derde beslissing viel bij Robin van Kampen tegen Thomas Willemze. Daar kwam dezelfde variant op het bord die Willemze in de tweede ronde een fraaie aanvalsoverwinning had opgeleverd. Van Kampen geloofde echter wel in de witte stelling. Hij heeft tenslotte een pluspion. Een kritieke stelling ontstaat na 17.Lxc6. Als zwart gewoon terugneemt heeft wit na Pxe5 een duidelijke plus. Naast het gespeelde 17… e4 komt ook 17. …Txf3 in aanmerking. Na 18.Lxb7 Dxb7 19. gxf3 vonden de spelers de zwarte compensatie echter onvoldoende. Ook in de partij hield zwart te weinig spel voor zijn minuspionnen. Het leek nog wel even gevaarlijk, maar in feite hield Robin, niet merkbaar afgeleid door de belangstelling van enig jeugdig vrouwelijk schoon, de teugels strak in handen en dwong hij Thomas nog voor de tijdcontrole tot overgave.

De remises in de partijen Flamburt-Ris en Markgraf-Bok waren correct, maar niet erg opwindend. Inmiddels is de Duitser Markgraf wel lekker op weg voor zijn IM-norm. Nog 1½ uit 4.

In de Challenger groep ging Manuel Bosboom onvervaard door met winnen. Goed stond hij niet na de opening en in het dameloze middenspel tegen Tomek Rej, maar dat deert hem niet. Toen het "money-time" was, kwam hij met 31…b4 beter en met 34. Th1+! gewonnen te staan.

Irina Turova wilde niet bij man Maxim achterblijven en offerde eveneens haar e-pion voor een prachtige loperdiagonaal. Stap voor stap voerde zij de druk op. Michael Steadman besloot de pion terug te geven, maar bleef problemen ondervinden met zijn onderontwikkelde damevleugel. Er belandde een witte octopus op d6 en even later werd de zwarte dame gevangen. Een modelprestatie tegen de zwarte Stonewall-opstelling!

Alexandru Manea – Stefan Kuipers was een vrij saaie remise, maar Joost van Ruitenburg en Miguoel Admiraal kloven het bot tot het einde af. Wit had de hele partij een plusje, maar dat bleek in een loper-paardeindspel uiteindelijk net niet voldoende.

Droefenis bij de fans van Bart Gijswijt. Na vier zwaarbevochten remises hoopten zij op een overwinning tegen de lager gerate Tex de Wit. De HWP-kopman deed er o.a. met 6….b5!? alles aan, maar belandde toch in een Catalaanse duw- en trek-stelling waarin hij het ook na dameruil met zijn zwakke pionnen moeilijk had. Na de 40ste zet viel er eentje, maar erger was dat de zwarte konning nu blootstond aan een aanval van de gecentraliseerde witte torens plus een oersterk Wit Paard. Ondanks heftig verzet haalde Tex op knappe wijze het punt binnen. Daarmee levert de jonge Amsterdammer, als invaller aan het toernooi begonnen, een prima prestatie die voorlopig met een mooie gedeelde tweede plaats beloond wordt.

In het open toernooi de met spanning tegemoet geziene confrontatie tussen Tom Bottema – leider met 4 uit 4 en spectaculair spel – en FM Frank Erwich. De laatste liet zich niet gek maken door Bottema’s aggressieve opzet, pakte al het aangeboden materiaal en het volle punt. Daarmee staat Erwich nu ongedeeld eerste, een halfje voor Bottema en de verrassende Stefan Bekker.

In De B-groep blijven Adri Schoorl en de jonge Colin Stolwijk winnen. Zij staan met 4½ uit 5 een halfje voor op Albert Lauer. Morgen Schoorl-Stolwijk!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.