BDO: Verslag van de 7e Ronde

Na de eerste 2½ uur van de 7e ronde van het BDO Chess Tournament via internet gevolgd te hebben, begeef ik me, de harde wind trotserend, fietsend naar de nieuwe toernooilocatie. Daar aangekomen, is het duidelijk dat de organisatie van het BDO-toernooi een gouden greep heeft gedaan met de beslissing het toernooi te verplaatsen naar het gezellige denksportcentrum en uit te breiden met een open toernooi. In de alkoof bij de entree is een tijdelijk schaakboekenstalletje gevestigd. In de grote barruimte is het een gezellig en levendige boel dankzij het groot aantal deelnemers en de bijbehorende supporters. Onder het genot van een drankje en/of een hapje, kan je naast het analyseren van de eigen partij, ook één van de partijen in het hoofdtoernooi op een groot scherm volgen.

De twee topfavorieten moesten vandaag tegen elkaar. Bij winst met wit op concurrent Turov, mogelijk wat aangeslagen door de nederlaag gisteren, zou Dimitri Reinderman de toernooiwinst binnen handbereik hebben. Na een Engelse opening was het echter zwart die eerder beter stond. Dit voordeel werd rond de dertigste zet weer ingeleverd maar ondanks dat Reinderman in de eindstelling een paard meer bezit, heeft winst er nooit echt ingezeten.

Robin van Kampen lijkt zijn vormcrisis overwonnen te hebben en laat tijdens BDO, net als vorig jaar, goede dingen zien. Tegen Zhaoqin Peng komt er een Franse Winawer op het bord. Hoewel de opening voor wit niet geheel overtuigend verliep, wint Robin in complicaties rond de 25ste zet een pion. Hoewel Peng in eerste instantie voldoende compensatie lijkt te hebben, is dat na enkele mindere zetten snel voorbij. Nadat Robin z’n stukken weer op de goede velden heeft staan, neemt hij het initiatief over en kan het punt snel worden bijgeschrijven. In de laatste twee ronden niet verliezen is voldoende voor de felbegeerde GM-norm.

Over normen gesproken, de Duitse FM Alexander Markgraf is twee ronden voor het einde van het toernooi al zeker van een meesternorm. Tegen de Israelier Popilski speelde hij een variant in het Italiaans die bekend staat onder de naam “Giuoco Pianissimo” wat te vertalen is als “Erg Rustige Partij”. Evengoed weet hij ergens een pionnetje mee te snoepen welke zijn tegenstander niet meer terug ziet.

Thomas Willemse kreeg alweer zijn vijfde achtervolgende nul om de oren. Deze keer hardhandig toegebracht door de Hongaar Flumbort die duidelijk ingespeeld raakt. Benjamin Bok en Robert Ris ten slotte, komen na een interessante manoeuvreerpartij remise overeen.

In het Challenger Tournament moest Hwp’s trots Bart Gijswijt het met wit opnemen tegen Manuel Bosboom. Dankzij origineel openingspel komt zwart al snel in het voordeel, vervolgens verdedigt Bart zich minimaal net zo inventief en op die manier is remise een feit. Lange tijd ziet het er naar uit dat Irina Turova gaat profiteren van de halve misstap van Bosboom. In de Leningrader variant van het Nimzo Indisch bereikt ze tegen KC-er Miguoel Admiraal een superieure stelling met daarnaast veel meer tijd op de klok. Tot de 29-ste zet doet ze alles goed maar overziet dan de makkelijkste winst met Dxe5. Op zet 32 tovert Mguoel met La6?! In benarde positie een mooie truc uit de hoge hoed. Er volgde 33. Lxa6 Dxe4+ 34. Ld3 Dxe3 35. Dxe3 Pxe3. Wit staat nog steeds beter maar wist het vervolg niet te winnen. Het is makkelijker om mensen voor de gek te houden, zelf wanneer het een IM betreft, dan schaakengines. Het handigheidje van zwart was niet volledig waterdicht: 34. Ka1!! Pxe3 35. Lxc8 Pc2+ 36. Dxc2 Dxc2 37. La6! Door de slechte positie van de koning moet zwart straks de dame voor de toren geven en blijft er een gemakkelijk gewonnen stelling over.

De derde koploper en tevens verrassing van de Challengergroep Tex de Wit, komt met wit niet verder dan een regelmatig gelijkspel tegen Stefan Kuipers. Hiermee ligt hij overigens nog wel prima op koers voor een meesternorm. Vijftig procent tegen Steadman en van Ruitenburg volstaat. Joost van Ruitenbug drukte, ten koste van de Roemeen Manea, zijn eerste volle punt dit toernooi. En het onderlinge duel onze gasten uit het continent Australië werd door Tomek Rej in zijn voordeel beslecht.

In de A-groep van het Open toernooi nam fidemeester Frank Erwich afstand van de naaste concurrentie door Richard Oranje te verslaan. Chris de Saegher nestelt zich dankzij een overwinning op de andere FM in de groep, Aran Kohler, op een gedeelde tweede plaats. Voor Hwp-er René Duchene komt een mooie klassering weer in beeld na een snelle overwinning (15 zetten) op Enrico Blees.

In de B-groep gaan Colin Stolwijk en Albert Lauer onderling uitvechten wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. Beide wonnen vandaag hun partij en staan respectievelijk anderhalf- en één punt los van de rest van de concurrentie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.