AFTELLEN (9) Zhaoqin Peng – Een Dame aan Zet

Zhaoqin Peng daagt jeugd uit

De jeugd krijgt op 13 november aanstaande tijdens de Schaakmanifestatie van Schaakvereniging Sliedrecht de kans om een grootmeester te verslaan. Niemand minder dan de veelvoudige Nederlands kampioene Zhaoqin Peng zal de strijd aangaan met 25 jeugdspelers uit Sliedrecht en uit de regio.

In de ridderzaal Burch zal Peng vanaf 14.30 uur de sterkte van de regiojeugd gaan testen. Wie kan Nederlands sterkste grootmeester bij de dames verslaan? Wie nemen het op tegen de grootmeester? In ieder geval zal een gedeelte van de 25 plaatsen gaan naar jeugd van Schaakvereniging Sliedrecht. Daarnaast zullen vrijplaatsen gegeven worden aan jeugdspelers van de regioverenigingen Papendrecht/Alblasserdam, De Giessen, Dordrecht en Zwijndrecht.

Zhaoqin Peng

Zhaoqin is op 8 mei 1968 in China geboren. Pas op haar twaalfde startte zij met schaken en volgde schaaktrainingen op een van de Chinese sportscholen. Zij speelde in een Chinees schaakteam en in 1988 deed zij voor het eerst mee aan een buitenlandstoernooi – de Olympiade in Saloniki.

In 1996 kwam zij naar Nederland, trouwde hier met een Nederlander en samen kregen zij een zoon, Caro genaamd. Deze relatie hield geen stand en zo werd zij een alleenstaande moeder met de zorg voor een zoontje. Inmiddels heeft zijn een nieuwe levensgezel, André Hendriks met wie zij in Hoofddorp samenwoont.

In 2004 werd zij gedeeld eerste (met Alexandra Kosteniuk) tijdens het EK voor vrouwen in Dresden. In de barrage verloor zij van Alexandra. Hiermee behaalde zij als elfde vrouw ter wereld en als eerste Nederlandse de algemene internationale grootmeestertitel!

In 2010 werd zij voor de twaalfde keer Nederlands kampioen bij de dames. Een keer deed zij mee aan het mannen NK in Rotterdam.

Zhaoqin deed namens ons land mee aan EK’s , WK’s en Olympiades en behaalde vaak goede resultaten.

Van 19 september – 4 oktober voert Zhaoqin het Nederlands damesteam aan tijdens de Olympiade in Khanty-Mansiysk. Het team bestaat uit Peng, Lanchava,Bensdorp,Schut en Van Weersel.

Ze is een graag geziene gast op toernooien (Corus, BDO,Gouda,Spijkenisse en noem maar op).

Andere uitdaging, graag

Vorig jaar, na het behalen van haar elfde NK titel zei Zhaoqin in een interview met H.J. de Kleijnen (Algemeen Dagblad) het volgende:

‘Vooralsnog wint de loyaliteit. ,,Als ik afhaak, zakt het vrouwenschaak in elkaar. Ik zou er een kick van krijgen als de jongere generatie het van me kan overnemen. Dan kan ik misschien gaan begeleiden, mijn kennis op het mentale vlak kunnen overdragen. Een soort managersrol trekt me ook wel. Ik heb veel contacten in China en zou talenten kunnen laten overkomen. Ouders hebben daar meestal maar één kind en hebben veel geld. Wie weet….." ‘

Enige tijd geleden ontmoette ik Zhaoqin weer tijdens het Spijkenisse-toernooi. Zij bevestigde wederom dat zij aan iets nieuws toe is. Zij is gestart met het schrijven van artikelen voor Schaaksite.nl en wil hiermee haar Nederlands nog verder verbeteren. Zij zou graag haar kennis en ervaring willen delen met de aanstormende jeugd, zij zou hen ook graag willen trainen. Ook begeleiding van de damesteams op internationale (jeugd)toernooien ziet zij als een uitdaging die goed bij haar past.

Twee jaar geleden zei ze in een interview met Peter Doggers dat zij onder de indruk was van het spel van Anne Haast. ‘Je voelt de kracht van haar spel’, vertelde zij.

Het zou zo maar kunnen dat in 2011 haar wens uitkomt dat de jongere generatie het van haar kan overnemen. Anne Haast blijft goed presteren en dat geldt ook voor Lisa Schut. Deze twee dames hebben komend de seizoen de topstatus, de hoogst mogelijke KNSB status, met alle daarbij behorende rechten. Lisa Schut doet binnenkort mee aan haar eerste Olympiade.

PRIJSVRAAG VAN WWW.SCHAAKSITE.NL

In ieder artikel leggen wij onze bezoekers een schaakpuzzel voor die zij kunnen oplossen. Deze oplossingen kunnen worden ingezonden naar : . Schaaksite.nl stelt drie geldprijzen van 75, 50 en 25 euro ter beschikking voor de drie beste deelnemers. Voor de plaatsen vier en vijf is een prachtig jubileumboek van de SV Sliedrecht beschikbaar. De bekendmaking van de winnaars is op 13 november tijdens de schaakmanifestatie in Sliedrecht.

Zijn jullie net zo goed als Zhaoqin Peng?

Onderstaand een stelling uit een partij van haar.

Zhaoqin Peng tegen .....?
Wit aan zet

Zhaoqin (wit) speelde in deze stelling een voor de hand liggende zet. Haar tegenstandster dacht na deze zet ook maar een aanval te beginnen indachtig het gezegde: de aanval is de beste verdediging. Maar met haar aanvalszet zag zij over het hoofd dat Zhaoqin een matcombinatie in petto had.

Vraag 1 : Welke zet speelde Zhaoqin (wit)

Vraag 2 : Welke zet speelde haar tegenstandster (zwart)

Vraag 3 : Met welke zet luidde Zhaoqin daarna haar matcombinatie in? (Mogelijk zit er in dit artikel nog een aanwijzing verborgen.)

De echte schaakquizzers onder jullie willen mogelijk ook nog uitzoeken wie de tegenstandster van Zhaoqin was en waar en wanneer deze partij werd gespeeld. Dit telt NIET mee voor de prijzen, maar wel voor de eer.

75 jaar later

De schaakvereniging Sliedrecht wordt 75 jaar en dit wordt gevierd. Zie de aankondiging. Het aftellen is begonnen……

Het wordt stil die zaterdag in Schakend Nederland, behalve in Sliedrecht want dat is dé schaakstad van Nederland die dag. Jammer dat we nog tot 13 november moeten wachten, maar gelukkig hebben we nog de nieuwe website waar we het nieuws en de actuele informatie over de schaakmanifestatie op de voet kunnen volgen.

Tot ziens op 13 november in Sliedrecht!

Website Schaakmanifestatie Sliedrecht

Eerdere publicaties op onze site:

SV Sliedrecht wordt 75 jaar en is nog springlevend

AFTELLEN

AFTELLEN 10

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.