Belevenissen van een arbiter: Hilversumse gastvrijheid

Hilversum, het middelpunt van het Gooi, is de stad van radio, televisie en de nieuwe media.

Eind juni is het ook een beetje een schaakstad. Dan wordt het HSG-Open gehouden. Dit 9-rondig internationaal toernooi is de eerste van een reeks zomertoernooien. Het is ontstaan naast het NK, toen dit nog op het mediapark werd gehouden. Inmiddels is het toernooi voor de vijfde keer gespeeld en is vlakbij het centrum het comfortabele en sfeervolle hotel Lapershoek de aangename locatie waar de degens door de schakers gekruist worden.

Dit jaar had ik de eer deel te mogen uitmaken van de wedstrijdleiding bij het HSG-Open.

Net zoals andere jaren was het warm zomerweer tijdens het toernooi. De spelers hadden daar echter geen last van want in de schaakzaal was het aangenaam vertoeven door de airconditioning. Een andere bijkomstigheid was dat het WK-voetbal aan de gang was. Een leuke afleiding naast het schaakgebeuren. Vooral omdat ik altijd op mijn werk een utgebreide poule organiseer waardoor elke wedstrijd interessant is en je nieuwsgierig bent naar de uitslag om te weten of je die juist voorspeld hebt.

Na afloop van de tweede ronde op zondagavond liep ik in de richting van het centrum naar mijn logeeradres. Ik was hier voor mijn verblijf aan de goede zorgen toevertrouwd van Herman van Engen, de voorzitter van het Hilversums Schaak Genootschap (HSG), al enkele jaren de landskampioen. Ik wilde nog wat eten en zocht een etablissement met tv waar de voetbal gekeken kon worden! Al aan de rand van het centrum had ik beet. Ik liep langs een snackbar waar de voetbalgeluiden van Argentinië – Mexico naar buiten rolden. Hier moest ik zijn! Het was een niet zo grote, smalle zaak met de toonbank achterin. Een kleine Chinese vrouw van middelbare leeftijd lachte mij uiterst vriendelijk toe vanachter de toonbank. Ik bestelde een bier en een broodje hamburger met alleen ketchup. Ik maakte duidelijk dat ik haast had met dat bier want het was warm en dorstig weer. Zij knikte en lachte, maar ging toch eerst de hamburger op de bakplaat leggen en sprak alweer een andere klant aan. Er stond een flesje bier achter de toonbank. Ik wees ernaar met een smachtende blik. Maar nee, die was niet voor mij bestemd. Uiteindelijk pakt zij een blikje uit de koelkast. Zij vroeg iets aan mij waaruit ik begreep dat zij wilde weten of ik er een glas bij wilde. “Ja, doe maar” zei ik, want uit een fles drinken gaat prima maar uit een blikje drinken vind ik niet handig. Zij liep langs de zijkant naar de voorkant van de zaak waar de ijsvitrine gesitueerd was. Zij pakte daar iets, liep terug naar achteren en goot het blikje bier in een kartonnen ijsbeker van een halve liter! Breed glimlachend zette zij het voor mij neer en breed glimlachend pakte ik het aan en ging aan een tafeltje zitten om nog wat van de voetbal te zien. Wat maakte het uit? Het was lekker koud en het smaakte prima.

Even later kwam het broodje hamburger eraan. Ik tilde de bovenkant van het broodje op, want ik voelde nattigheid. In plaats van alleen ketchup lag het vol met mayonaise, curry en uien!

Het was te mooi weer om mij druk te maken dus heb ik het gewoon opgegeten na de uien eraf geschraapt te hebben. Ook dit was verder van prima kwaliteit!

Dit alles weerhield mij er niet van om de volgende dag gewoon weer rond dezelfde tijd daar naar binnen te stappen en onder het genot van een patatje en een kartonnen beker bier naar het restant van Brazilië – Chili te kijken. Er kwam nog een klant binnen die zijn bestelling plaatste welke hij mee wilde nemen. Hij wilde er gelijk een blikje bier bij om het wachten wat te veraangenamen. Dat blikje bier werd pas uit de koelkast gepakt toen zijn bestelling al dampend op de toonbank stond. Toen hoefde het uiteraard niet meer. Maar boos worden op die vrouw? Die eeuwig lijkende brede glimlach met die uiterste vriendelijkheid erbij, daar kan je gewoon niet kwaad op worden!

Tegen het eind van het toernooi ben ik er nog één keer heen gegaan. Een Chinese jonge man stond te wachten op klanten. Een kleine dreumes van een jaar of vier zat aan een tafeltje zijn vader gezelschap te houden. Samen keken ze naar de kwartfinalewedstrijd Paraguay – Spanje. Ik plaatste mijn bestelling en hij keek even bedachtzaam om zich heen. Toen kwam de kleine Chinese vrouw plotseling tevoorschijn. Enkele, voor mij totaal onbegrijpelijke zinnen werden tussen oma en haar zoon uitgewisseld. Toen kwam de jongeman in beweging, liep kordaat naar de ijsafdeling toe, pakte daar een kartonnen beker en in no time kreeg ik weer een heerlijk koud biertje geserveerd in de bekende verpakking! En ik werd naar een tafeltje gedirigeerd waar je het beste uitzicht had op de tv. De kleine dreumes praatte intussen honderduit tegen mij en we konden het samen goed vinden, al zou ik niet meer weten waar we het over gehad hebben, maar ach, dat was ook niet belangrijk. Toen ik uiteindelijk de zaak uitliep werd ik door hem en zijn vader uitbundig uitgezwaaid. Aan klantvriendelijkheid en gastvrijheid geen gebrek in Hilversum!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.